کودکت/ شايد به ذهنتان خطور نکند، برخي رفتارهايتان بهمرور باعث لوس شدن کودک خواهد شد. در نقش والدين، معلمان و مربيان بايد بدانيد کجا به نياز کودک پاسخ دهيد و کجا دور خواستههاي او خط بکشيد. متخصصان باور دارند، در يک سال اول زندگي، تمام نيازهاي نوزاد بايد رفع شود و والدين نگران لوس شدن کودک نباشند. اما اگر به بعضي رفتارهاي نادرست کودک توجه و آنها را تشويق کنيد، احتمالا در آينده، با مشکل روبهرو خواهيد شد. در اين مقاله کودکت، راهکارهايي در اختيارتان قرار ميگيرد که به کمک آنها، بهترين واکنش را نسبت به درخواستهاي کودک از خود نشان دهيد.
دلايل لوس شدن کودک و جلوگيري از آن
بغل کردن کودک به محض گريه
کودکان معمولا در سه ماه اول زندگي زياد گريه ميکنند. ممکن است با خودتان فکر کنيد اگر خيلي سريع سراغ کودک برويد و او را در آغوش بگيريد، در آينده او را بيصبر و لوس بار خواهيد آورد. دکتر ماريا کنول، متخصص اطفال، معتقد است والدين نبايد اجازه دهند کودک در سال اول زندگياش براي مدت طولاني گريه کند. زيرا کودک نياز به امنيت و توجه دارد و اعتماد اينگونه در او شکل ميگيرد.
بعد از گذشت سه ماه، چند دقيقه بعد از شروع گريه، صبر کنيد تا ببينيد کودک آرام خواهد شد يا نه. همانطور که کودک بزرگتر ميشود، فرصت بيشتري به او دهيد تا خودش آرام شود. بعد از نه ماهگي، کودک ياد ميگيرد که ميتواند با گريه توجه والدين را جلب کند، بنابراين، به اين موضوع توجه کنيد که آيا کودک به دنبال جلب توجه است يا واقعا به کمک نياز دارد.
دادن پستانک به محض گريه
طبق توصيه انجمن اطفال آمريکا، دادن پستانک به کودک خطر سندرم مرگ ناگهاني کودک را کاهش ميدهد. البته نه به آن معنا که وقتي کودک گريه ميکند، بايد پستانک را در دهانش بگذاريد. به عقيده متخصصان، بهتر است قبل از هر اقدامي، ابتدا نياز واقعي و اولويت کودک را مشخص کنيد.
براي مثال، ممکن است گريه کودک ناشي از گرسنگي باشد، زيرا در حال رشد است و بدنش به تغذيه بيشتري نياز دارد. بنابراين، به جاي پستانک، نياز به شير مادر دارد. البته از حدود نه ماهگي، نياز به مکيدن در کودک کاهش مييابد، بنابراين، از اين سن به بعد، سعي کنيد به کودک خودآرامسازي را آموزش دهيد.
تکان دادن کودک به هدف خواباندن او
سه ماه اول تولد، شايد اين کار اشتباه نباشد، زيرا کودک هنوز خودآرامسازي را ياد نگرفته است. اما از حدود سه ماهگي به بعد، تکان دادن براي خوابيدن را بهمرور متوقف کنيد. کودک بايد کمکم تمرين کند خودش بهتنهايي و بدون هيچ مقدمهاي بخوابد و اين مهارت را ياد بگيرد. بهتر است قبل از رسيدن به سه ماهگي هم، به کودک فرصت دهيد تنها خوابيدن را ياد بگيرد.
بازي کردن با وسايل مورد علاقه
بهتر است از همان ماههاي اول تولد، وسايل الکترونيکي، تلفن همراه، کليد، جواهرات يا هر وسيلهاي که فکر ميکنيد ممکن است براي کودک نقش اسباببازي را پيدا کند و به سلامتي او آسيب بزند، از دسترس او دور نگاه داريد.
براي مثال، اگر کودکتان بخواهد کنترل از راه دور در را در دهانش بگذارد، ممکن است در آن لحظه با جديت به او گوشزد کنيد که اين کار، به علت وجود باتري در کنترل، خطرناک است اما اين رفتاري نادرست است. زيرا کودک از وجود يا نبود باتري در کنترل اطلاعي ندارد و فقط ميخواهد با آن بازي کند. او ميخواهد دنياي اطرافش را کشف کند، بنابراين، وسايلي در اختيار او بگذاريد که مجاز و امن باشد.
ناخنک زدن به ميانوعدهها
ناخنک زدن به ميانوعدهها تا زماني خوب است که کودک به خوردن خوراکيهاي سالم مثل ميوه بسنده کند. اما اگر ميانوعدهها خوراکيهاي ناسالمي مثل چيپس و تنقلات هستند، بهتر است آنها را از دسترس کودک دور نگاه داريد. طبيعي است کودک هر چيزي که ميبيند بخواهد، اما بايد توجه کنيد، با پاسخ مثبت به درخواستهاي او، باعث لوس شدن کودک نشويد. قبل از اينکه خواسته کودک را رفع کنيد، چند ثانيه صبر کنيد تا او کمي آرام شود و سپس خواستهاش را برآورده کنيد. براي رشد مهارت کلامي کودک، ميتوانيد هر خوراکي را که در اختيارش ميگذاريد نام ببريد.
بازار