خراسان/ بيش از 9 ماه است که موفق به ترک اعتياد شدم. به شيشه معتاد بودم و همه زندگيام و برنامههايم براي موفقيت در آينده، جلوي چشمم سوخت و تصميم به ترک گرفتم. 34 سالهام. اين روزها هرچند از اينکه موفق به ترک شدم بايد خوشحال باشم اما مشکلات روحي، فکري و ذهنيام شديد شده به طوري که با هيچ فردي صحبت نميکنم. گوشهگير شدم و دست و دلم به هيچ کاري نميرود. مشکلم طبيعي است؟ چه کنم؟
پاسخ
همانطور که در مطالب متعدد در همين صفحه در خصوص سوء مصرف آمفتامينها(که شيشه هم جزو اين دسته مواد است)گفته شده، اين دسته از مواد آثار مخربي بر مغز ميگذارند. آمفتامينها با تحريک مرکز لذت مغز، در فرد مصرف کننده وابستگي رواني شديدي ايجاد ميکنند و همين عامل(وابستگي شديد رواني و آثاري که بر مدارهاي مغزي ميگذارد)، فرايند ترک اين ماده را سخت ميکند و حتي بعد از ترک هم براي فرد، دردسرساز ميشود.
نگاه واقعبينانهاي به ترک داشته باشيد
به نظر ميرسد مواردي که شما در سوالتان در خصوص عوارض پس از ترک مطرح کرديد، جزو پيامدهاي طبيعي فرايند ترک شيشه است. فرض کنيد وقتي شما به يک بيماري جسماني دچار ميشويد، دردهاي ناشي از اين بيماري(مانند آمپول زدن، خوردن داروها يا شربتهاي تلخ و حتي عمل جراحي) و دوران نقاهت آن را به اميد بهبودي مجدد ميپذيريد چراکه معنايي که به اين بيماري و دوران نقاهت پس از آن ميدهيد، موجب ميشود که راحتتر با اين درد و محدوديتهاي آن کنار بياييد. به نظر ميرسد که اگر شما واقعبينانه به فرايند ترک مواد بنگريد، سختيها و مشقات اين فرايند براي شما قابل تحملتر ميشود.
خودتان را با ديگران مقايسه نکنيد
با توجه به اينکه ويژگيهاي فيزيولوژيکي، ميزان، مدت و نوع مصرف از فردي به فرد ديگر متفاوت است، پيشنهاد ميشود که هرگز خودتان را با ديگراني که مواد را ترک کردهاند مقايسه نکنيد. چراکه با توجه به تفاوتهاي فردي، اين گونه مقايسهها ميتواند انگيزههاي دروني شما را براي پيشرفت کاهش و حتي در نهايت، نگرش شما را به درست يا غلط بودن ترک هم تغيير دهد. بنابراين پيشنهاد ميشود که عملکرد خودتان را با خودتان مقايسه کنيد. همين که اذعان ميکنيد بيش از 9 ماه است که شيشه را ترک کردهايد، خود موفقيت بسيار بزرگي است. شما موفق به انجام کاري شدهايد که خيلي از افراد گرفتار، از انجام آن عاجزند. تا همين مرحله، دست به کار بزرگي زدهايد و از اين بابت بايد خود را تحسين کنيد.
بيکاري عامل تهديد کننده است
يکي از عوامل مهم بيحوصلگي شما و مشکلات روان شناختي ذکر شده در سوالتان به بيکاري ارتباط پيدا ميکند. بيکاري حتي براي افراد کاملا سالم که درگير فرايند ترک مواد نيستند هم بسيار آسيبزننده است به طوري که بيشتر اين افراد همين علايمي را که شما ذکر ميکنيد(مشکلات روحي، فکري و ذهني، گوشهگيري) گزارش ميکنند. اشتغال متناسب با شرايط روان شناختيتان ميتواند کمک بسياري به کنترل و توقف افکار مخرب شما کند. علاوه بر اين شما با اشتغال ميتوانيد اعتماد به نفس از دست رفته خود را بازيابي کنيد و گام بلندي را در مسير موفقيت برداريد.
فعاليتهاي جسماني را فراموش نکنيد
منظور از ورزش و فعاليتهاي جسماني الزاما شرکت در باشگاههاي مختلف نيست، بلکه حتي يک پيادهروي ساده ميتواند يکي از روشهاي مقابلهاي موثر با محرکهاي پيشايند اعتياد باشد. فعاليت جسماني روزانه علاوه بر کمک به شما در بازيابي سلامت جسمانيتان، در کاهش آلام روان شناختي شما ميتواند بسيار راهگشا باشد.
نويسنده : مصطفي نجمي | پژوهشگر حوزه اعتياد
بازار