ايسنا/ يک پژوهشگر مطالعات زنان و خانواده گفت: اگر زنان جامعه ما به دنبال حقيقت وجودي خود بگردند، به اين نتيجه مي رسند که حقيقت زن همان وظيفه مادري و تربيت فرزندان مفيد براي جامعه است. خداوند طبيعت زن را براي اين کار آفريده و او از پس وظيفه مادري بهتر از هر کار ديگري بر مي آيد.
هاجر استکي در مورد فرزندآوري و مسائل مربوط به آن در جامعه کنوني، اظهار کرد: فرزندآوري امروز دچار چالش و مشکلاتي شده و بانوان به يک يا در نهايت دو فرزند اکتفا ميکنند. از جمله مضاميني که در اين مورد ميتوان به آن توجه کرد انگيزه است، به طوري که بعضي از مادران خود در خانوادههاي با جمعيت زياد متولد شده و شاهد برکات وجود فرزندان زياد بودهاند.
وي که در خصوص فهم ادراک مادران کمتر از ۳۵ سال و داراي ۳ فرزند يا بيشتر بودهاند تحقيق کرده است، افزود: رده سني اين زنان از ۲۸ تا ۳۵ سال بوده که جزء نسل زنان امروزي محسوب ميشوند و نميتوان فرزندآوري زياد آنها را ناشي از فرهنگ خانوادههاي نسل قبل دانست.
استکي گفت: بعضي از زنان در اين تحقيق، در خانوادههاي کم جمعيت بزرگ شده و برخي مشکلات خود را ناشي از اين مسئله ميدانستند. به گفته برخي از اين مادران کمبودهايي که در بزرگسالي مشکلساز شده، ناشي از تنهايي در دوران کودکي است. آنها معتقد بودند که کودکاني که در خانوادههاي پرجمعيت به دنيا ميآيند به رشد و پختگي همه جانبهاي ميرسند.
پژوهشگر مطالعات زنان و خانواده همچنين به انگيزههاي مذهبي اشاره کرد و افزود: بسياري از آيات قرآن و روايات امامان مربوط به فرزندآوري و مسائل مربوط به آن است؛ بسياري از سخنرانيها نيز که بيانگر هويت و حقيقت اصلي زن که همان فرزندآوري است، باعث انگيزه در اين خانوادهها شده بود.
اين پژوهشگر در مورد ديگر انگيزهها گفت: فرزند آوريِ بيشتر باعث زنده شدن روح خانواده ميشود، وجود فرزندان زياد با اختلاف سني کم باعث ايجاد يک سير تربيتي در خانواده ميشود، به اين صورت که نقش و دخالت والدين کمتر شده و بچهها در تعامل با يکديگر مهارتها و نقشها را به خوبي ميآموزند، مخصوصا اگر والدين در تربيت فرزند اول دقت بيشتري به کار ببرند.
استکي به افزايش شادي در خانوادههاي پرجمعيت اشاره کرد و افزود: با ورود هر فرزند به خانواده از نظر مادي و معنوي تحولي شکل گرفته که چالشها و مسائل مختلف را به همراه دارد و زندگي را از ابتلا به يکنواختي يا روزمرگي نجات ميدهد. هر فرزند همراه با خود برکاتي به همراه داشته که باعث شگفتي والدين ميشود و آنها را ترغيب ميکند که براي فرزند بعدي اقدام کنند.
وي طي تحقيقات خود به زنان شاغلي که از جايگاه اجتماعي ويژهاي برخوردار بودند مثل پزشک، وکيل و استاد دانشگاه پرداخته که به گفته اين مادران براي کسب موفقيت در زمينه شغلي و خانوادگي به برنامه ريزي و مديريت دقيق و قوي نياز است و بدون برنامه ريزي براي زندگي، کسب موفقيت غير ممکن است.
اين پژوهشگر مطالعات زنان و خانواده يکي از نکات مورد توجه را سلب آزادي از زناني دانست که فرزندان زياد دارند، اما به گفته همين مادران اين مورد اجتناب ناپذير است و طبيعي است که آزادي از زن گرفته ميشود، اما در مقابل محاسن بسيار براي خود مادر، فرزندان و به خصوص خانواده به همراه دارد که به راحتي ميتوان از آزادي سلب شده چشم پوشي کرد. در اين مسير با سختگيري مادر نسبت به خود مثل بيخوابي کشيدنهاي بسيار ميتوان به موفقيت رسيد، اما به تلاش و تحمل سختي نياز است.
استکي به مادراني اشاره کرد که با کار خارج از منزل موافق نيستند و معتقدند که اگر زن قرار است که کار کند، اين کار بايد در راستاي وظايف مادري و خانهداري باشد. اين بانوان خانه داري را به طور کامل پذيرفته و معتقد بودند که مشاغل فرهنگي و تربيتي بسيار براي زنان مناسبتر است.
وي به عنوان دسته سوم زنان، کساني را معرفي کرد که با فرزندآوري زياد مخالف هستند و فرديت زن را مهمتر از هر چيزي ميدانند. به عقيده آنان، خود زن بايد تصميم بگيرد که آيا فرزند داشته باشد و بعد از آن چه تعداد؛ هيچ کس حق اجبار زن به فرزندآوري را ندارد، زيرا فرزند وقت مادر را بسيار ميگيرد و فعاليت او بسيار محدود ميشود.
پژوهشگر مطالعات زنان و خانواده به نقش مرد در اين خانوادهها پرداخت و تصريح کرد: در تعداد زيادي از خانوادههاي پرجمعيت تصميم براي فرزندآوري زياد با توافق زن و مرد بوده و در تعداد معدودي اين رويداد به صورت ناخواسته انجام شده است؛ اما بعد از تولد فرزندان و در بخش، همکاري شوهر براي تربيت و نگهداري از آنها در بعضي از خانوادهها مشکلاتي وجود دارد.
استکي با بيان اين مطلب که بعضي از مردان از زير بار مسئوليت فرزندان شانه خالي ميکنند، گفت: برخي از بانوان بسيار از اين مسئله گلايهمند هستند و همه بار خانواده و فرزندان به عهده مادر خانواده است، اگر شاغل بودن مادر را نيز به اين وظايف اضافه کنيم، شرايط بسيار دشواري براي زن به وجود ميآيد که بدون همکاري و کمک شوهر امکان رسيدگي به آن وجود ندارد.
پژوهشگر مطالعات زنان و خانواده به مسئله بسيار مهم رزق و روزي اشاره کرد که با وضعيت اقتصادي کنوني جامعه از اهميت جدي برخوردار است و افزود: نکته قابل توجهي که اين مادران به آن پرداختهاند رزق و روزي هر فرزند است که آن را به عينه مشاهده ميکردند؛ به اين صورت که هر فرزند با ورود به خانواده رزق خود را به همراه دارد. آنها اين تغييرات و مشاهده آن را ناشي از عقيده افراد ميدانستند و ميگفتند که اگر چنين عقيدهاي نباشد مسلما برکات نيز ديده نميشوند.
استکي گفت: به اشاره يکي از مادران رزق هر فرزند تنها مخصوص خود اوست و در مواقعي هر چقدر که ما تلاش ميکرديم امکان صرف هزينه براي رفع ديگر مخارج وجود نداشت؛ انگار که آن پول بايد تنها براي فرزندمان هزينه ميشد.
اين پژوهشگر مطالعات زنان و خانواده در مورد جايگاه مادران در جامعه امروزي اظهار کرد: وجود زناني که تن به فرزندآوري زياد بدهند در جامعه امروز بسيار کم شده و با تلاش زياد ميتوان تعداد قابل توجهي از آنها را يافت. به عقيده من زن ايراني امروز هويت اصلي خود را گم کرده و همچنان در اين وادي حيران و سرگردان است.
استکي به آشفتگي زنان امروز جامعه اشاره کرده و ادامه داد: اين سرگرداني در مادران ما بسيار معدود و کمرنگ بود، اما درحال حاضر به وضوح قابل مشاهده است. زنان امروز آن طور که شايسته است وظيفه مادري خود را انجام نميدهند و از طرف ديگر از پس مشاغل بيرون از خانه نيز به درستي بر نميآيند.
نتيجهاي که وي طي تحقيقات خود به آن دست يافته بود را ميتوان اينگونه بيان کرد که: اگر زنان جامعه ما به دنبال حقيقت وجودي خود بگردند، به اين نتيجه ميرسند که حقيقت زن همان وظيفه مادري و تربيت فرزندان مفيد براي جامعه است. خداوند طبيعت زن را براي اين کار آفريده و او از پس وظيفه مادري بهتر از هر کار ديگري بر ميآيد، همچنين به دنبال آن رضايت خداوند و هم رضايت شخصي مادر را به همراه دارد.
پژوهشگر مطالعات زنان و خانواده با اشاره به اين سخن حضرت علي (ع) که ميفرمايند:" اگر يک انسان را تربيت کنيم مثل اين است که جهاني را مورد تربيت قرار دادهايد" گفت: بعضي مادران پس از تولد فرزندشان اعتماد به نفس زيادي به دست ميآورند و با يادآوري اين سخن گران مايه براي تربيت و ورود فرزندشان به جامعه تلاش بيشتري ميکنند.
استکي در آخر به تاثير رسانهها در فرهنگ سازي و تعيين نقش براي زنان اشاره و خاطر نشان کرد: رسانهها بايد در يافتن حقيقت و اصالت زن امروزي به اعضاي جامعه کمک بسيار کنند. در جهان امروز رسانهها انسان را از هر طرف محاصره کردهاند و تاثير آنها از هر چيزي بيشتر است پس با ارائه الگوهاي مناسب و نشان دادن حقيقت زنان به افراد جامعه به داشتن اعضاي بهتر و فعالتر کمک ميکنند.
بازار