خراسان/ غيرقابل کنترل، هميشه بد، کاملا قابلاجتناب و ... از تصورات اشتباه مردم درباره استرس است
استرسي شدن يک اتفاق طبيعي، رايج و حتي از نظر بعضيها لازم است. با اين حال عادي تلقي شدن آن در زندگي روزمره ما آن را به يک مشکل بهداشت عمومي تبديل کرده است. آمارها نشان ميدهد سطح استرس انسانها در دنيا هر ساله رو به افزايش است و اين مسئله تأثير منفي بر سلامت روحي و جسمي بسياري از افراد بهجا خواهد گذاشت. در اين مطلب به شش تصور غلطي که درباره اين پديده روزمره وجود دارد و بايد آنها را از ذهن خود پاک کنيم، پرداخته شده است.
کاملا قابلاجتناب است
اگر هدف شما اين است که زندگي بدون استرسي داشته باشيد، به احتمال زياد در اين هدف موفق نخواهيد شد مگر اينکه در يک غار و بدون دسترسي به اينترنت زندگي کنيد! دکتر «باربارا دالن» روان شناسباليني سرشناس در اين باره ميگويد: «بسياري از مردم فکر ميکنند ميتوانند يا دست کم بايد تلاش کنند از ايجاد استرس جلوگيري کنند. اما نکته مهم اينجاست که اجتناب از استرس و حتي تلاش براي اين کار غيرممکن است». به گفته دالن، هدف ما نبايد جلوگيري از ايجاد استرس باشد؛ درعوض ما بايد بتوانيم تشخيص بدهيم که چه زماني دچار استرس هستيم و در اين مواقع استرسمان را به شيوههاي سالمي کنترل کنيم.
هميشه چيز بدي است
معمولا نگرشي که ما به استرس داريم، منفي است اما «سيمون رگو»، روان شناس ارشد از کالج پزشکي آلبرتاينشتين ميگويد چنين ديدگاهي درباره استرس به طور کامل درست نيست. وي ميگويد استرس در شرايط مناسب و در سطح مناسب ميتواند مفيد باشد زيرا در چنين شرايطي ميتواند افراد را به سمت عمل يا تغيير سوق دهد. به گفته سيمون رگو، استرس فقط پاسخي به رويدادهاي منفي زندگي نيست: «ممکن است شما بعد از وقايع مثبت زندگي، مانند ارتقاي شغلي، ازدواج يا تولد فرزندتان هم احساس استرس داشته باشيد. احساس استرس به هيچ وجه نشانه اين نيست که زندگي شما آشفته است يا به خوبي پيش نميرود. نکته مهمي که هميشه بايد به آن توجه داشت، مديريت درست استرس است.»
مانع شاد بودن ميشود
«ست سويرسکي» نويسنده کتاب «21 راه براي مقابله با افسردگي» معتقد است بزرگترين باور نادرست درباره استرس اين است که استرس از شاد بودن ما جلوگيري ميکند. به گفته سويرسکي اگر به جاي اينکه استرس ما را کنترل کند، ما چيزهايي را که برايمان استرس ايجاد ميکنند مديريت کنيم، در آن صورت منفيترين جنبه استرس که تنش و نگراني است، به ميزان زيادي کاهش پيدا ميکند. سويرسکي پيشنهاد ميکند فهرستي از کارها و موضوعاتي را که در يک هفته آينده ميتوانند براي شما استرسزا باشند، تهيه کنيد. وقتي اين فهرست کامل شد آن را خط بزنيد. به گفته سويرسکي اين کار به جاي احساس اضطراب و نگراني به شما حس خوبي از مديريت و موفقيت خواهد داد، حسي که قطعا خوشايند است!
قابل کنترل نيست
دکتر «درو رمزي» روانپزشک از دانشگاه کلمبيا ميگويد: «برداشت اشتباهي که به نظر ميرسد تعداد زيادي از مردم درباره استرس دارند، اين است که استرس را خارج از کنترل خود ميدانند.» وي ميافزايد، شيوههاي درماني ميتواند به افراد کمک کند تا آنچه را که ميتوانند و نميتوانند کنترل کنند، تشخيص بدهند و ياد بگيرند که چگونه عمل کنند.» «ليندسي تولچين»، روانشناس باليني نيز در اين باره ميگويد، راه ديگر براي کنترل استرس، تغيير ديدگاه شماست. او معتقد است تکرار چنين جملاتي ميتواند کمک کننده باشد: «من قبلاً توانستهام با مشکلات زيادي در زندگيام کنار بيايم، همه آن شرايط حالا به پايان رسيدهاند» يا «اين شرايط ناراحت کننده، موقتي است». به عقيده توچين شما ميتوانيد از انرژيتان براي حل مشکل استفاده کنيد و روي استراتژيهاي مديريت زمان متمرکز شويد.
بهترين انگيزهدهنده است
يکي از معدود ديدگاههاي مثبتي که درباره استرس وجود دارد، اين است که اين اتفاق ميتواند يک عامل انگيزهدهنده باشد. «تئا گالاگر» دکتر روان شناس ميگويد: «اين ديدگاه تا حدودي درست است. کمي استرس ميتواند به ما انگيزه بدهد اما استرس زياد نتيجه معکوس خواهد داشت. به همين دليل است که وقتي مردم از چيزي احساس ناراحتي ميکنند، اغلب دست از کار ميکشند.» او ميافزايد، عامل بسياري از تعللها، اضطراب است بنابراين توصيه ميشود کارهايي را که برايتان استرسزا هستند، به بخشهاي کوچکتر و قابل کنترل تقسيم کنيد. اگر ميخواهيد بدانيد براي ايجاد انگيزه به استرس نياز داريد يا نه، سعي کنيد به اضطرابتان توجه نکنيد و ببينيد آيا هنوز هم انگيزه داريد.
هميشه براي سلامتي مضر است
درست است که اگر استرس به خوبي مديريت نشود، ميتواند روي بدن تأثير منفي بگذارد اما «دکتر جانينا اسکارلت» روان شناس باليني، ميگويدکه استرس ميتواند نقش مثبت نيز داشته باشد. او معتقد است: «از بسياري جهات، استرس بزرگ ترين قدرت ماست زيرا سيستم جنگ و گريز را در بدن ما فعال ميکند و باعث ميشود سريعتر حرکت و فکر کنيم. در واقع استرس، ما را قويتر و آمادهتر ميکند. ما به جاي اينکه با استرس مقابله کنيم، ميتوانيم ياد بگيريم که آن را منبع قدرت و انرژي خود بدانيم آن هم در مواقعي که بيشترين نياز را به انرژي داريم. البته همه اينها درصورتي است که سطح استرس ما متعادل باشد.»
ياسمين مشرف| مترجم منبع: wellandgood.com
بازار