خراسان/ درباره اصطلاحي که پس از ثبت نخستين طلاق به دليل بروز اختلافات زوجين در دوران قرنطينهخانگي در ماه گذشته ميلادي، حالا در آمريکا، چين، ايتاليا، اسپانيا و ... پرکاربرد شده است
هر چند اصطلاح «طلاق کوويدي» (Covidivorces) پس از ثبت نخستين طلاق يک زوج نيويورکي در ۲۷ مارس سال جاري به دليل بروز اختلاف زناشويي در دوران قرنطينه خانگي چندان رايج نشد ولي چند روز بعد و با شکلگيري صف طولاني متقاضيان طلاق پس از پايان دوران قرنطينه خانگي در چين، به سمبل نگراني عمومي از سرايت ويروس کرونا به بنيان خانواده در کشورهاي مختلف دنيا از جمله چين، ايتاليا، آمريکا، اسپانيا و ... بدل شد. در اين بين، مديرکل مشاوره و امور روانشناختي بهزيستي کشور هم در مصاحبه اي گفته است: «ميزان تماسهاي زوجين مربوط به اختلافات خانوادگي در دوران قرنطينه و کرونا با صداي مشاور بهزيستي با شماره ۱۴۸۰ نشان ميدهد آمارهاي اختلافات بين زوجين، سه برابر افزايش يافته است.(منبع: ايرنا)». عدهاي راهحل را در اين ميبينند که اين روزها زوجين کاري به هم نداشته باشند که اصلا اين توصيه منطقي نيست. بايد بپذيريم که زن و شوهر نزديکترين افراد به همديگر هستند و فرزندانمان عزيزان ما هستند، پس چرا کاري به هم نداشته باشند؟ وقتي ميتوان اين روزهاي با هم بودن را بسيار زيبا کرد.
مشکل قرنطينه نيست، بيمهارتي زوجين است
قابل درک است که قرنطينه و زمان طولاني با هم بودن، مشکلات اقتصادي که براي شغل عدهاي ايجاد کرده، تعطيلي مدارس، ترس از بيماري مسري و خطرناک و ... سيستم خانواده را دستخوش تغيير ميکند اما به تنهايي باعث اين همه اختلافات جدي خانوادگي نميشود. بايد گفت قرنطينه دمدستترين علتي است که عدهاي عامل به وجود آمدن مشکلات بين زوجين تصور ميکنند. بايد پذيرفت که عدهاي از زن و شوهرها بلد نيستند که با هم دوستانه زندگي کنند. مشکل اصلي قرنطينه نيست، بيمهارتي زوجين است. زوجين بلد نيستند که دوست يکديگر باشند. اگر قرنطينه هم نبود، اين اختلافات و طلاقها در زمان بازنشستگي براي اين دست از زوجين بيمهارت اتفاق ميافتاد. با اين حال، چه راهکارهايي براي بهبودي روابط خانواده در اين روزهاي قرنطينه پيشنهاد ميشود؟
از غر زدن زيادي بپرهيزيد
از غر زدن بر سر موضوعات کوچک و بياهميت بپرهيزيد. بسياري از دعواها و بحثهاي جدي از همين غر و لندها آغاز ميشود. صحبت کنيد اما با محبت و دوستي بدون شکايت و تحقير کردن. اين روزهاي با هم بودن را به کام خانواده تلخ نکنيد. در ضمن، لطفا کودکان را دريابيد. آنها حساسترند و مثل بزرگسالان قادر به توضيح احساسهاي خود نيستند. پس والدين براي آنها بايد بيشتر وقت و حوصله بگذارند. ميتوان با جستوجو در اينترنت، بازيهايي را که در منزل ميتوان انجام داد و کودک را سرگرم کرد پيدا و اوقات شادي را ايجاد کرد.
بيش از گذشته ابراز محبت کنيد
به تک تک اعضاي خانواده از همسر گرفته تا فرزندان، ابراز محبت کنيد و بگوييد که چقدر دوستشان داريد. هم زباني و هم از طريق رفتار، ابراز علاقه داشته باشيد. از لذت مرور خاطرات خانوادگي هم غافل نشويد. آلبومهاي قديمي را در بياوريد. آلبوم ازدواج، تولد فرزندان و ... . نگاه کردن به هر عکسي، کلي از خاطرات شيرين را زنده ميکند. درست است که هرکدام از اعضاي خانواده حق دارند خلوت شخصي هم داشته باشند اما بايد مراقب بود که اين خلوت خيلي طولاني نشود.
کمي صبورتر باشيد
قرنطينه خانگي و بودن تمام وقت افراد خانواده با سليقههاي مختلف در کنار يکديگر و ... عواملي هستند که صبر و طاقت همه را مخدوش ميکند. گاهي اعضاي خانواده در کار يکديگر مداخله ميکنند و پاپيچ هم ميشوند. اين روزها اگر صبر و حوصله را حذف کنيم، محيط خانه يک ميدان جنگ تمام عيار ميشود. بهتر است ياد بگيريم که چشمپوشي هم خوب است. گذشت و فداکاري اعضا نسبت به يکديگر در اين شرايط ميتواند يک فضاي آموزشي خوب تبديل شود که اولا زوجين نسبت به هم ياد بگيرند که اين زندگي نيمه پر هم دارد و به نکات مثبت هم نگاه و آنها را تقويت کنند. اين ميتواند تبديل به عادت زندگي شود.
نويسنده : فريبا البرز| کارشناسارشد مشاورهخانواده
بازار