پرشين وي/ قديم مو را زينت رو مي شناخته اند اما گاهي به علت بيماري و مثلا شيمي درماني يا حتي به طور طبيعي و ارثي، اين زينت از دست مي رود بنابراين خيلي ها به استفاده از نوع مصنوعي آن که ما ايراني ها به آن کلاه گيس مي گوييم، روي مي آورند تا روحيه بهتري پيدا کنند اما استفاده از اين کلاه گيس ها به همين راحتي ها هم نيست و بايد مثل موي طبيعي و حتي گاهي بيشتر در مراقبت از آنها دقت کرد تا دردسرساز نشوند...
با دکتر مسعود داودي، متخصص پوست و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي بقيه ا...در مورد اين کلاه گيس ها و روش درست استفاده از آنها پرسيده ايم.
چند نوع کلاه گيس داريم؟
کلاه گيس ها ۲ نوع هستند؛ يا از الياف مصنوعي درست مي شوند يا از موهاي طبيعي انسان. کلاه گيس هايي که در آنها از موهاي مصنوعي استفاده مي شود، سبک تر و بهداشتي تر از آنهايي هستند که با موي طبيعي ساخته شده اند اما چون از نظر ظاهري کلاه گيس هاي نوع اول مصنوعي به نظر مي رسند، افراد معمولا تمايلي به استفاده از آنها ندارند.
رعايت بهداشت کدام يک از اين کلاه گيس ها ساده تر است؟
از آنجا که الياف مصنوعي بافت مرده است، احتمال اينکه ميکروب و قارچ روي آن سوار شود، کم است البته نمي توان به طورمطلق آنها را از آلوده?شدن به ميکروب مبرا دانست اما اگر کلاه گيس با موي طبيعي انسان درست شده باشد، دقيقا مانند موي طبيعي انسان، کم کم آلودگي محيط بر آن اثر مي گذارد و ممکن است ميکروب و قارچ به آن نفوذ کند و سلامت پوست را در معرض خطر قرار دهد بنابراين نکته هايي که براي حفظ کلاه گيس بايد رعايت شود، دقيقا مثل نکته هايي است که بايد براي حفظ بهداشت موهاي طبيعي به آنها توجه داشت.
يعني همان طور که موهاي سرمان را مي شوييم، آنها را هم با شامپو بشوييم؟
بله، شامپوزدن و شستشوي مداوم اين کلاه گيس ها به خصوص در فصل گرما که تعريق و امکان بروز آلودگي ها بيشتر است، ضروري است. از سوي ديگر، افرادي که مدام از کلاه گيس استفاده مي کنند، بايد يک جفت از آن داشته باشند تا وقتي يکي را مي شويند، از ديگري استفاده کنند چون اين موها را بايد با شامپوي معمولي و آب شست و مدتي طول مي کشد تا کاملا خشک و قابل استفاده شوند.
معمولا افرادي که از کلاه گيس استفاده مي کنند، مدام نگران افتادن آن در هواي طوفاني يا هنگام فعاليت و ورزش هستند، روش ديگري براي آنها وجود ندارد؟
چرا، مي توانند از روش هاي ديگري مثل ترميم مو بهره ببرند. در اين روش موهاي طبيعي انساني روي پوست سر يا تارهاي موي خود فرد با گره زدن ثابت مي شود يا اليافي مثل تور را روي سر مي چسبانند و موها را به آن گره مي زنند. مزيت ترميم مو اين است که در شرايطي مثل باد، طوفان و در استخر و هنگام ورزش، فرد ديگر نگران جدا شدن موها از سرش نخواهد بود ولي اين روش اشکال هايي هم دارد؛ از آنجا که موهاي گره زده شده رشدي ندارند ولي موهاي خود فرد رشد مي کنند، بعد از مدتي موها ظاهر نامناسب و نامرتبي پيدا خواهند کرد و لازم است به فردي که موها را ترميم کرده، مراجعه شود تا آنها را مرتب کند. البته اين موهاي ترميمي اشکال ديگري هم دارند؛ اگر موهاي اضافي به موهاي خود فرد وصل شده باشد، تار مو به علت وزن اضافي اي که به آن تحميل شده، دچار کشيدگي مي شود و امکان دارد باعث آسيب به ريشه و کم پشتي دائمي موها شود. يعني موها کم پشت تر از قبل مي شود. اينکه براي هر شخص چه روشي مناسب است، به سليقه و شرايط زندگي او بستگي دارد.
به هر حال کلاه گيس روي پوست سر قرار مي گيرد. امکان بروز حساسيت وجود ندارد؟
اگر بهداشت کلاه گيس درست مانند موي طبيعي حفظ شود، معمولا مشکلي ايجاد نمي شود ولي برخي کلاه گيس ها با چسب به سر وصل مي شوند و امکان دارد اين چسب باعث بروز حساسيت پوستي، قرمزي و خارش شود. البته معمولا تغيير نوع چسب از بروز اين حساسيت جلوگيري مي کند. برخي کلاه گيس ها هم با کش هاي مخصوص روي سر ثابت مي شوند که معمولا استفاده از آن مشکلي ايجاد نمي کند ولي حتي برخي افراد به اين کش ها هم حساسيت نشان مي دهند.
چندي پيش خبري درج شده بود مبني بر اينکه برخي کلاه گيس ها در چين و هند و در کارگاه هاي غيربهداشتي تهيه مي شوند و معمولا کارگران اين کارگاه ها به بيماري هاي مختلف، مخصوصا بيماري هاي تنفسي مبتلا هستند. آيا امکان انتقال اين بيماري ها به کسي که از اين کلاه گيس ها استفاده مي کند وجود دارد؟
به طور کلي وقتي کلاه گيس تهيه مي شود، بايد قبل از مصرف حتما آن را شست و حتي با حشره کش معمولي ضدعفوني کرد. البته اين حشره کش ها به الياف مصنوعي آسيب مي رسانند و نبايد به آنها زده شود. متاسفانه بعضي ميکروب ها مثل ميکروب سل و برخي قارچ ها که ممکن است روي کلاه گيس هايي که در اين شرايط غيربهداشتي تهيه مي شوند، وجود داشته باشد، در برابر روش هاي ضدعفوني مقاوم هستند و اگر کسي که آنها را آماده مي کند بيمار و مبتلا به سل باشد، ممکن است آلودگي ها به بدن مصرف کننده منتقل شود. حتي اگر بهداشت موهايي که در آرايشگاه ها براي اکستنشن استفاده مي شود هم رعايت نشده باشد، امکان انتقال بيماري هاي پوستي و حتي شپش از آنها وجود دارد بنابراين بهتر است در انتخاب کلاه گيس و حتي آرايشگاهي که براي اکستنشن مو به آن مراجعه مي شود، دقت بيشتري داشت.