باشگاه خبرنگاران/ حس حسادت عنصر جداييناپذير رابطه عاشقانه محسوب ميشود و در مواردي که اقدامات لازم به منظور مهار آن صورت نگيرد، مسائل جدي را به وجود ميآورد.
روانشناسان بر اين باورند، کمي حسادت زنانه در زندگي مشترک مشکل چنداني ايجاد نميکند. با اين حال، زماني که حسادت با واکنشهاي تند آميخته شده و افراد نتوانند آن را کنترل کنند، رابطه به سمت جدايي متمايل ميشود. در چنين شرايطي تکليف چيست؟
عدهاي ترجيح ميدهند حسادت را در روابط زناشويي صرفاً "حساسيت" خطاب کنند. صرف نظر از اينکه اين حس چه نام يا عنواني داشته باشد، گاهي ممکن است رابطه عاشقانه را درهم شکسته و افسردگي را در افراد تشديد کند.
روانشناسان راهکارهايي براي مقابله با حسادت ارائه کردهاند که با در نظر گرفتن آنها ميتوان بر اين مسئله فايق آمد. اولين اقدام موثر آن است که فرد نگاهي واقعبينانه به علت اصلي بروز حسادت داشته باشد و همواره تلاش کند با همسر يا شريک عاطفي خود ارتباط برقرار کرده و با وي صادق باشد.
نکات زير براي تعديل يا حتي از بين بردن حسادت از سوي روانشناسان توصيه شده است:
1.عواملي که امنيت رواني شما را سلب ميکنند، بشناسيد و سعي در از بين بردن آنها داشته باشيد.
در بسياري از مواقع علت اصلي حسادت سلب امنيت رواني خودمان است. اين شرايط زماني به وجود ميآيد که فرد خود را با ديگران مقايسه ميکند.
مشاور خانواده پايگاه اينترنتي "تلگراف" در بخش مشاوره به کاربران گفت: اگر شخصي در زندگيتان وجود دارد که حسادت شما را بر ميانگيزد، بهتر است از چک کردن صفحه اينستاگرام او يا مقايسه خود با اين شخص دست برداريد. مقايسه کردن در اين وضع مثل خوره در ذهنتان افتاده و توانايي انجام امور مختلف زندگي را از شما ميگيرد.
2.عواملي را که باعث تقويت حس اطمينان به شريک عاطفي ميشوند، شناسايي کنيد
يکي از صاحبنظران در زمينه مسائل زناشويي در اين خصوص تصريح کرده است: شناسايي عواملِ تشديدکننده حسادت و علل اصلي آن بسيار اهميت دارد.
وي ادامه ميدهد: از جمله عوامل کليدي بروز حسادت در اشخاص مي توان به تجارب دوران بچگي يا روابط عاطفي گذشته اشاره کرد. براي مثال افرادي که در يک رابطه عاشقانه مورد خيانت شريک عاطفي واقع ميشوند، احتمالاً تصور ميکنند رابطه عاطفي فعليشان انعکاسي از اتفاقات تلخ رابطه پيشين است.
به عقيده اين روانشناس و درمانگر، شناسايي عوامل تقويتکننده حس اعتماد بسيار تاثيرگذار است.
3.به همسرتان آزادي ببخشيد
يک زوجدرمانگر در مصاحبهاي با شبکه خبري "هافينگتنپست" اظهار داشت: زن و شوهر بايد به يکديگر آزادي دهند. اين اقدام پايههاي رابطه را تقويت ميکند. اعمال محدوديتهاي فراوان بر زندگي همسر صرفاً باعث جدايي و تشديد حسادت ميشود.
4.تکنيک "دستبند لاستيکي" را فراموش نکنيد
در اين روش کافي است يک دستبند پلاستيکي دور مچ ببنديد، و زماني که حس حسادت به سراغتان آمد، آن را کشيده و رها کنيد. با اين کار هشياري خود را بدست مي آوريد و حسادت از سرتان مي پرد. تحقيقات نشان ميدهد تکنيک دستبند لاستيکي در اکثر مواقع موثر واقع ميشود.
5.با همسر يا شريک عاطفيتان صادق باشيد و مسئله را با او در جريان بگذاريد
اگر احساس ميکنيد که حسادت بر شما چيره شده و تاب و توان را کاملاً از شما گرفته است، بايد در مورد اين موضوع با همسرتان صحبت کنيد. توجه داشته باشيد اين کار بايد بدون متهم کردن طرف مقابل صورت گيرد.
هدف از اين صحبت ابراز احساسات (و نه دعوا و جر و بحث) است. با صراحت صحبت کنيد تا همسرتان متوجه جديت مسئله شود.
6.با دوستان صميميتان در مورد اين مسئله صحبت کنيد
فراموش نکنيد دوستان ميتوانند کمک شاياني به شما کنند. صحبت کردن با دوستان باعث آرامش ميشود. از طرفي، ميتوانيد با آنان مشورت کرده و به راهحل موثري دست يابيد.
7.اگر فکر ميکنيد کاسهاي زير نيمکاسه است، اقدامات لازم را انجام دهيد
در صورتي که متوجه شواهد کافي مبني بر خيانت همسرتان شدهايد، حسادتان بيدليل نبوده و بايد اقداماتي را صورت دهيد. در چنين شرايطي دو اقدام "بخشش" و "جدايي" پيش رويتان قرار دارد.
واضح است که در چنين شرايطي، سرکوب کردن حس حسادت بدون کوچکترين اقدامي کار درستي محسوب نميشود.
8.يادداشت کنيد
يکي از راههاي موثر براي کنترل حسادت نوشتن است. براي مثال مي توانيد در مورد عوامل سلب امنيت رواني و علل افسردگيتان در دفتري مخصوص يادداشت کنيد. روانشناسان بر اين باورند، چنين کاري به منزله روشي براي تخليه احساسات بوده و آرامش ذهنيتان را احيا ميکند.
9.بر روي خوبيها تمرکز کنيد
روانشناسان معتقدند از ميان افرادي که براي درمان افسردگي به کلينيک مراجعه ميکنند، آنهايي که سعي در شکست احساسات منفي دارند، زودتر بهبود مييابند.
يکي از اقداماتي که احساسات منفي را از بين ميبرد، فکر کردن به خوبيهاست. براي مثال، ميتوانيد بر روي کارهاي خوبي که شريک عاطفيتان در حق شما انجام داده است، تمرکز کنيد. همچنين هر روز با خود بگوييد: «من از فلان ويژگيهاي خوب برخوردارم و قطعاً لياقت همسرم را دارم».
10.اجازه ندهيد حسادت طولاني و ريشهدار شود
اگر در مورد خيانت همسرتان مطمئن نيستيد، بهتر است حس حسادت را زودتر سرکوب کنيد. يک روانشناس در اين خصوص عنوان ميکند: زماني که احساس کرديد حسادت از درون، شما را ميخورد، نفس عميق کشيده و تصور کنيد که ميتوانيد اين حس را مثل جريان هوا از وجودتان به خارج هدايت کردهايد.
در صورتي که نمي توانيد چنين تصوري کنيد، کافي است ذهن خود را مشغول اموري چون ورزش کردن يا وقت گذراندن با دوستانتان کنيد. اين دو اقدام عزت نفس را در شما تقويت ميکنند. فراموش نکنيد هر چه رضايت بيشتري از خود داشته باشيد، کمتر به ديگران توجه مي کنيد.
بازار