مجله دلگرم/ اگر کودکي دچار مشکل گفتار باشد يکي از علل اصلي عدم مراجعه بههنگام خانوادهها به درمانگر توسط آنها پدربزرگها و مادربزرگها هستند، زيرا در چنين شرايطي آنها اين کودک را با فرزند چهار ساله خودشان در ۲۰ سال پيش مقايسه ميکنند
گفتار درماني يکي از رشتههاي توانبخشي است که قدمتي زياد ندارد و حدود ۵۰ سال ميشود که در ايران شناختهشده است، اما با اين وجود بيش از چهار هزار نفر در اين رشته فارغالتحصيل شدهاند و در حوزههاي ارزيابي، تشخيص و درمان اختلالات گفتار و زبان فعاليت ميکنند.
وي افزود: گفتار درماني در کنار موضوعات گفته شده به بحث درمان اختلالات صدا و حنجره نيز توجه دارد به همين دليل ميتوان گفت بحث گفتار درماني مربوط به سن خاصي نيست و همه افراد ميتوانند از خدمات گفتار درماني استفاده کنند.
دبير انجمن علمي گفتار درماني ايران با اشاره به اينکه يکي از دلايلي که سبب شده است خانوادهها کمتر به گفتار درماني مراجعه کنند، نگاه سنتي بزرگترهاي خانوادهها به مشکلات گفتاريست، ادامه داد:
اگر کودکي دچار مشکل گفتار باشد يکي از علل اصلي عدم مراجعه بههنگام خانوادهها به درمانگر توسط آنها پدربزرگها و مادربزرگها هستند، زيرا در چنين شرايطي آنها اين کودک را با فرزند چهار ساله خودشان در ۲۰ سال پيش مقايسه ميکنند؛ اين در حالي است که در سالهاي اخير ماهيت، علت، شکل و عوامل مختلفي که ايجادکننده مشکلات گفتار و زبان هستند، فرق کرده است.
تخم کفتر کودکان را به حرف مي آورد؟
در طب سنتي، به تخم بلدرچين و اردک، به عنوان خوراکي هايي که مي توانند به فصاحت کلام و سرعت تکلم بچه ها کمک کنند، اشاره شده است اما شرايط خاصي براي مصرف چنين محصولاتي مطرح است.
قبل از گفتن اين شرايط، بهتر است توجه داشته باشيد که بايد تخم اردک و بلدرچين را از مراکزي تهيه کنيد که از سلامت محصولات آن ها اطمينان کامل داريد. بهتر است اين خوراکي ها را هم مانند تخم مرغ، در بسته بندي هاي داراي مجوز و تأييديه هاي بهداشتي لازم که تاريخ توليد و مصرف دارند، بخريد.
تخم بلدرچين، مي تواند باعث زود به حرف آمدن بچه ها و فصاحت کلام در آن گروه از کودکاني که خوب و روان حرف نمي زنند، بشود.
براي اين منظور بايد 15 روز در ماه (مثلاً يک روز در ميان)، تخم بلدرچين را آب پز و زرده عسلي آن را با مقداري عسل، مخلوط کنيد و اين ترکيب را به فرزندتان بدهيد.
براي افزايش سرعت تکلم بچه ها، همچنين مي توان زرده عسلي تخم اردک را با روغن زيتون مخلوط کرد يا زرده آن را کمي در روغن زيتون تفت داد و پس از ترکيب با عسل، آن را به بچه هايي که خوب حرف نمي زنند، داد. براي اين منظور، بايد روزي يک زرده را 15-10 روز در ماه به بچه ها بدهيد و سپس حدود يکي 2 ماه، مصرف آن را قطع و سپس دوباره همين کار را تکرار کنيد.
تعامل کلامي خانوادهها
خانوادههايي که با اين مشکل روبرو هستند بايد سبک تعامل با کودکان را تغيير دهند، متاسفانه ميزان صحبت و تعامل خانوادههاي ايراني با کودکان ۲۲ دقيقه در روز بسيار پايين است.
بنابراين ما وروديهاي زباني کودکان را کم کرده و شکل بازيها را تغيير دادهايم. بيشتر درگيريهاي بچهها به بازيهاي کامپيوتري و موبايلي اختصاص پيداکرده است.
زبان و ارتباطات در تنظيم رفتارهايمان تاثير دارد. کودکاني که دچار مشکل گفتاري هستند در دوستيابي، همبازي شدن با کودکان ديگر و توجيه آوردن دچار مشکل ميشوند و سطح ارتباطي کودک کاهش پيداکرده و مجموع آنها اعتمادبهنفس کودک را کاهش ميدهد.
صحت خوردن تخم کفتر در زبان باز کردن کودک
در خصوص اينکه بسياري از قديميها براي افزايش قدرت کلامي کودکان توصيه ميکنند که بچهها تخم کبوتر استفاده کنند هيچ مطالعه علمي براثر بخشي مواد تغذيهاي در مورد گفتار تاکنون انجامنشده است و ازآنجاکه درمانهاي مبتني بر شواهد نداريم بنابراين نميتوانيم بگوييم که مواد غذايي برافزايش توان کلامي تاثير گذارند.
تخم کبوتر و زبان باز کردن کودک
يکي از باورهاي نادرست بويژه در قديمي ترها اين است که دادن تخم کبوتر به کودک باعث به حرف افتادن او مي شود يا مشکل لکنت زبان را درمان مي کند.
در حالي که اگر والدين آگاهي و اطلاعات خود را بالا ببرند و با مکانيسم صحبت کردن آشنايي داشته باشند از خوددرماني هاي اينچنيني پرهيز مي کنند و به فکر درمان هاي علمي مي افتند.
اين روزها انواع و اقسام سي دي ها و دي وي دي هاي آموزشي در رسانه ها تبليغ مي شوند که توليدکنندگانشان براين باورند استفاده از آنها باعث زود به حرف افتادن کودک و تقويت مهارت خواندن و نوشتن خواهد شد.
تکلم جزئي از رشد به حساب مي آيد که هم به ژنتيک کودک و هم به محيط او بستگي دارد. بنابراين نشان دادن تصاوير و گوش دادن به آهنگ و شعر به کودک کمک مي کند اداي کلمات را زودتر شروع کند.
البته نقش پدر و مادر را هم نبايد ناديده گرفت چون والديني که مدام با فرزندشان تمرين مي کنند و از او مي خواهند کلمات را تکرار کند، باعث مي شوند کودک زودتر به حرف زدن بيفتد.
ايدهآلترين حالت ممکن اين است که والدين، روزانه 30 هزار کلمه در ارتباط با کودک استفاده کنند! در حقيقت، مطالعات مختلف نشان داده است تعداد لغاتي که در حرف زدن با کودک استفاده ميشود، رابطه مستقيم با افزايش ضريب هوشي کودک دارد.
بازار