برترين ها/ اظهارات چندي پيش حجتالاسلام محمد ادريسي و پيشنهاد قوانيني به مجلس جهت تسريع در امور ازدواج جوانان، باعث ايجاد بحثها و اظهار نظرهاي متفاوتي نسبت به اين موضوع شد. ازدواج مسالهاي پيچيده در ايران شده، از طرفي برخي بنا دارند با دستور و توصيه جوانان را ترغيب به ازدواج زودهنگام کنند، از طرفي متغيرهاي تاثيرگذاري چون اقتصاد راه را براي ازدواج زودهنگام بسته است.
تغييرات اجتماعي و گسترش سبکهاي جديدي از زندگي مقل ازدواج سفيد، کمي فضا را مخدوشتر از پيش کرده، اين مطلب در ابتدا پيشنهاد «ادريسي» را مرور کرده و بعد واکنشها.
قانون دوازده گانه ازدواج براي تسريع و شتاب ازدواج
قانون اول: ابتداي دوره ازدواج اختياري ۱۷ سال و انتهاي آن ۲۸ است و اگر کسي ازدواج نکرد بايد ازدواج اجباري داشته باشد.
قانون دوم: اگر کسي بعد از سن ۲۸ سالگي از ازدواج امتناع کرد از او ربع درآمد کسب و کار و صنعت يا ماليات از تجارت او گرفته ميشود و به آنها که ميخواهند ازدواج کنند و گرفتار فقر هستند داده ميشود.
قانون سوم: اگر فرد در اين دوره سني ازدواج نکرد اگر بيمار بود، معالجه او مجاني است و اگر بيماري بدون علاج داشت از ازدواج او امتناع شود و اگر بيماري او معالجه شد و ازدواج نکرد بايد تمام هزينههاي ازدواج يک زوج را پرداخت کند.
قانون چهارم: اگر پس از دوره ازدواج اختياري فرد ازدواج نکرد از او در مناصب مديريتي و تدريس و عضويت در هيئت علمي و کارهاي کليدي هرگز استفاده نميشود.
قانون پنجم: اگر صاحبان مشاغل و کسب و کار به تعداد تعيين شده از جوانان که در دوره ازدواج اختياري هستند چه دختر باشد و چه پسر وام خودکفايي و ازدواج بدهند از دو تا سه سال معاف از هرگونه ماليات و عوارض ميشوند.
قانون ششم: کسي که سن او بالايي چهل سال است و فرزندي ندارد اگر به لحاظ جسمي و مالي، شرايط اش را داشته باشد موظف است که باتوجه به تواناييهاي او از يک تا چهار يتيم از کودکان کار يا شيرخوارگاه يا يتيمخانههاي کشور فرزند تقبل کند.
قانون هفتم: هرکس در اين دوره ازدواج کرد و برادر بزرگتري ندارد که به والدينش خدمت کند استخدام رسمي ادارات دولتي ميشود و همچنين يک دختر اگر برادر بزرگتر ندارد که از والدينش مراقبت کند شوهر او معاف از ماليات و سربازي تا زمان پايان حيات والدين است.
قانون هشتم: کسي که در دوره ازدواج اختياري ازدواج کرد اگر فقير بود به او در نزديکترين محل سکونت والدين در شهر خود زميني يا منزل مسکوني يا مغازهاي براي کسب و کار که قابل برگشت باشد از طرف دولتها و حکومت داده ميشود.
قانون نهم: کسي که در دوره ازدواج اختياري و قبل از ۲۸ سالگي ازدواج کرد و صاحب چهار فرزند شد از سربازي معاف ميشود و يارانه بيشتري از دولتها دريافت ميکند.
قانون دهم: کسي که بدون ازدواج به سفرهاي خارجي غير زيارتي و علمي ميرود عوارض خروج بيشتري بايد بدهد واگر بدون عذر معقول همسر خود را با خود نبرد يا در خارج ازدواج کند نصف داراييهاي او براي همسر اول و فرزندان است.
قانون يازدهم: دانشجويان و طلاب تنها به دليل تحصيل علم در داخل يا خارج از کشور تنها دو سال ميتوانند تاخير در ازدواج داشته باشند.
قانون دوازدهم: گواهي گذراندن حداقل دو دوره رايگان «حقوق متقابل و مترابط زن و شوهر» و «روش تعامل و آموزش تربيت فرزندان» قبل از ازدواج اختياري يا ازدواج اجباري بايد توسط دختر و پسر ارائه گردد تا پنج درصد به وام ازدواج آنها اضافه شود.
اما شنيدهها حاکي از اين است که اين موضوع نه تنها طرح مجلس يازدهم براي موضوع تشويق ازدواج و افزايش جمعيت نيست بلکه هيچ پيشنهاد هيچ مسئول و يا کارشناس خبره حوزه خانواده هم نيست بلکه متني است که اولين بار در سال ۹۷ سايت پارسينه با عنوان «قانون دوازده گانه براي تسريع و شتاب ازدواج» منتشر کرده بود.
واکنش کاربران در فضاي اجتماعي
قوانين عجيب و غريب آن از روز گذشته بازتاب گستردهاي را در شبکههاي اجتماعي به دنبال داشت. اين طرح که با عنوان «ازدواج اجباري» مطرح شده است، باعث شد تا کاربران و فعالان فضاي مجازي با داغ کردن هشتگ آن، انتقادات و واکنشهاي طنزي را در توئيتر با يکديگر به اشتراک بگذارند.
ابهري، روانپزشک و استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران در اين باره ميگويد:
* يکي از بحثهاي داغي که اين روزها نقل بعضي از محافل شده و نسبت به آن اظهارنظرهاي متفاوتي ميشود، محدوده سني ازدواج جوانان است.
* سن ازدواج بايد مبتني بر سه اصل بلوغ جسماني، بلوغ رواني و بلوغ اجتماعي باشد. منظور از بلوغ جسماني دوران توانمندي فرد از نظر توليد مثل است. بلوغ رواني، عنواني است که روانپزشکان از آن تحت عنوان رشد شخصيت نام ميبرند. از لحاظ حقوقي نيز بلوغ رواني با عنوان رشد شناخته ميشود. اما اختلافي که ما با حقوقدانان در اين زمينه داريم اين است که حقوقدانها به حداقل کفايت ميکنند و معتقدند فقط کافي است فرد توان تشخيص مصالح خود را داشته باشد ولي عقيده روانپزشکان و اصولا مکاتب روانشناختي بر اين است که فرد بايد از لحاظ شخصيتي، توانمندي، پختگي و رشد به مرحلهاي برسد که نه تنها نسبت به خود شناخت کافي پيدا کند و بتواند مصالح خود را تشخيص بدهد بلکه نسبت به فردي که در نظر دارد با او ازدواج کند نيز شناخت کافي بهدست آورد.
*بلوغ اجتماعي به معني توانمندي لازم براي اداره امور خانواده، همسر و فرزندان است. اين امر، مستلزم برآوردهشدن نيازهاي اقتصادي، بهداشتي، علمي، آموزشي و... براي گذراندن زندگي است تا فرد بتواند با آن، مسکن و حداقل نيازهاي خانواده را تامين کند.
*يک فرد ممکن است در سن 20 سالگي زمينههاي فوق را يکجا و کامل پيدا کند. در حالي که فردي ديگر در سنين بالاتر هم نتواند به آنها دست يابد. در مورد خانمها هم به همين شکل است. يک دختر جوان ممکن است در سن مشخصي به رشد کامل جسماني رسيده باشد اما رشد رواني و شخصيتي او کامل نشده و توانايي ايجاد يک رابطه درست با همسر، فرزند، اطرافيان خود و از جمله خانواده جديدي که با او پيوند ميخورد يعني خانواده شوهر را نداشته باشد. در اين صورت تبعات آن نه تنها به فرد و خانواده بلکه به جامعه هم کشيده ميشود. جامعهاي که نيازمند افراد فعال، آگاه، پخته و توانمند است.
نظر شما در رابطه با اجرا شدن اين طرح چيست؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذاريد.
منابع: روزنامه همشهري، مشرقنيوز
بازار