هنر زندگي/ همسر آزاري معضلي است که همواره در طول تاريخ وجود داشته است. در گذشته به دليل مرد سالاري در کل جامعه، اين آزارها عمدتا از سوي مردان و عليه زنان اعمال ميشد. اما امروزه، با رشد حضور زنان در اجتماع، زنان و مردان به شکلهاي مختلف باعث آزار يکديگر ميشوند. کتک و آسيب جسمي، يکي از انواع همسر آزاري است که به مرور زمان ميزان آن در حال کاهش است، اما خود را در قالبي ديگر نشان ميدهد. باآگاهي از دلايل و انواع همسر آزاري، ميتوانيد در انتخاب همسر خود دقت بيشتري نشان داده و يا براي مقابله با آن اقدام کنيد.
همسر آزاري و انواع آن
همسر آزاري رفتاري است که يکي از زوجين، به قصد آزار همسر خود انجام ميدهد. اين رفتار ممکن است آگاهانه يا ناآگاهانه باشد. همسر آزاري انواع مختلفي دارد که هر کدام، ميتواند به نحوي رابطه زناشويي را از بين ببرد.
1. همسر آزاري جنسي
اين نوع همسر آزاري، زماني است که يکي از زوجين، نياز بيش از حد جنسي دارد و از همسر خود، طلب رابطه به تعداد دفعات زياد ميکند. حتي ممکن است با مخافت همسر، به خشونت و اجبار متوصل شود. اين نوع همسر آزاري، باعث رابطه جنسي خشن و پرخاشگرانه ميشود که هم از نظر جنسي و هم روحي به فرد آسيب وارد ميکند.
2. همسر آزاري جسمي
اين همان کتک زدن و برخوردهاي خشن فيزيکي با همسر ميباشد. البته ممکن است اين نوع آزار، همراه با پرخاشگري نباشد اما باعث آسيب بدني همسر شود. براي کسب اطلاعات بيشتر در زمينه خشونت خانگي کليک کنيد.
3. همسر آزاري روحي و رواني
شايعترين و عمدهترين نوع همسر آزاري، زماني است که يکي از زوجين، با حرفها، کنايهها، تحقير و توهين، تهديد به جدايي يا به اجرا گذاشتن مهريه همسر خود را آزار بدهد. فرد با بي توجهي، تمسخر و رفتارهايي از اين دست، روان همسرش را آزرده و مکدر ميکند.
4. همسر آزاري مالي
فرد با در مضيقه مالي گذاشتن شريک زندگياش، او را از خواسته هايش دور کرده و آزار ميدهد. خريد نکردن، عدم رسيدگي به نيازهاي مالي، اجازه ندادن به کار کردن و استفاده از منابع مالي برخي از انواع همسر آزاري است.
ويژگيهاي همسر آزارگر
بسياري از افراد فکر ميکنند بدرفتاري، پرخاشگري و همسر آزاري در خانواده فقط براي ديگران اتفاق ميافتد اين در حالي است که همه در برابر اين موضوع آسيب پذير هستند و لازم است با شناخت ويژگيهاي فرد آزارگر و کمک گرفتن به موقع از افراد متخصص، ميزان آسيبهاي احتمالي را به حداقل رساند. از جمله ويژگيهاي همسر آزارگر ميتوان به موارد زير اشاره کرد:
1. مداخله گري در روابط اجتماعي
يکي از ويژگيهاي فرد آزارگر اين است که معمولاً نميتواند به حريم شخصي احترام بگذارد و در روابط اجتماعي شما با ساير افراد مداخله ميکند. اين مداخله ميتواند با محدود کردن، سرزنش کردن، دو به هم زني يا بدگويي از ديگران همراه باشد.
2. کنترلگري
از جمله ويژگيهاي رايج در بين افراد آزارگر و آسيب رسان، کنترلگري است. اين رفتار ميتواند در اشکال گوناگون به طور آشکار و پنهان در رابطه عاطفي خود را نشان دهد. افراد کنترلگر معمولاً احساس آزادي و استقلال شما را تهديد ميکنند. ممکن است در رابطه با اين افراد احساس کنيد دائماً در حال بازجويي هستيد و نميتوانيد به صورت آزادانه رفتار کنيد.
3. عصبانيت و بدخلقي
افراد آزارگر نسبت به ديگران مشکلات بيشتري در کنترل خشم دارند. آنها معمولاً بسيار حساس هستند و کوچکترين چيزها به سادگي آتش عصبانيتشان را شعله ور ميسازد. اين افراد به دليل ناتواني در کنترل هيجانات، بيش از ديگران در معرض اعمال خشونت و بدرفتاري نسبت به اطرافيان خود و همسر آزاري هستند.
4. تهديد کردن
افراد آزارگر در رابطه نميتوانند احساس امنيت چنداني براي شما فراهم کنند. زيرا آنها دائماً بر نيازها و خواستههاي خود متمرکز هستند و اغلب همين که احساس کنند نيازهايشان برآورده نميشود، شروع به تهديد کردن و همسر آزاري ميکنند. تهديد همواره در مورد انجام يک بدرفتاري فيزيکي نيست. برخي افراد دائماً در مورد مسائل عاطفي ديگري را تهديد ميکنند. براي مثال تهديد به ترک رابطه و طلاق گرفتن از جمله نمونههاي رايج تهديدهاي عاطفي هستند.
5. داشتن روحيه انعطافناپذير
افراد آزارگر معمولاً انسانهاي بسيار انعطافناپذيري هستند که قواعد و چارچوبهاي بسيار سختي براي زندگي داشته و نميتوانند اين قواعد را متناسب با شرايط تغيير دهند. در نتيجه دائماً انتظار دارند همسرشان در رابطه به طور تمام و کمال به اين چارچوبها پايبند باشد و هرگونه رفتار اشتباهي آنها را به هم ميريزد؛ در نتيجه ممکن است با کوچک ترين اشتباهي به همسر ازاري بپردازند.
آيا من همسري آزارگر هستم؟
همان طور که بايد در مورد احتمال مواجهه با بدرفتاري و خشونت در همسر هشيار بود، لازم است که مراقب برخوردهاي خود نيز باشيد تا ناآگاهانه در جهت آسيب زدن به همسر و ساير اعضاي خانواده گام برنداريد. براي تشخيص همسر آزاري، سعي کنيد از جانب خود به سؤالهاي زير پاسخ دهيد:
1- آيا همسرتان از شما ميترسد؟
2- آيا تا به حال همسرتان به شما گفته که او را اذيت ميکنيد؟
3- آيا به جملاتي نظير " من همينم که هستم و تغيير نميکنم" باور داريد؟
4- آيا هنگام دعوا و مشاجره کنترل خود را از دست ميدهيد؟
5- آيا تا به حال رفتارهايي نظير کتک زدن، هل دادن، پرت کردن اشيا از شما سر زده است؟
6- آيا براي رسيدن به اهداف خود، همسرتان را تهديد ميکنيد؟
7- آيا تا به حال کسي به شما گفته که زيادي بدبين هستيد؟
اگر پاسخ شما به يک يا چند مورد از اين سؤالات مثبت است لازم است براي بهبود کيفيت ارتباط خود با همسر و پيشگيري از بروز هرگونه رفتار پرخطر و همسر آزاري از يک روانشناس کمک بگيريد و تمرينهاي مبتني بر کنترل خشم را انجام دهيد. در غير اين صورت رفتارهاي شما ميتواند به مشکلات خانوادگي منجر شود. براي کسب اطلاعات بيشتر در زمينه اختلافات خانگي کليک کنيد.
علل همسر آزاري
فقر فرهنگي، اعتياد، عدم تفاهم و دخالت خانوادهها، عمدهترين دلايل همسر آزاري هستند که هرکدام ميتواند به نحوي باعث از هم پاشيدگي يک زندگي شود. مردسالاري و زن سالاري، هر دو به نوعي باعث عدم توازن در خانواده ميشوند.
امروزه، با رشد اجتماعي و استقلال مالي، زنان مطالبات به حق خود را از جامعه و همسر طلب ميکنند و اگر مردان، نسبت به اين موضوع بي توجه و ناآگاه باشند، با ايستادگي در برابر اين خواسته به نوعي همسر آزاري ميکنند. عدم توجه به تفاوتهاي فرهنگي، باورها و ارزشها پيش از ازدواج احتمال همسر آزاري را در زندگي مشترک بيشتر ميکند. براي کسب اطلاعات بيشتر در زمينه استقلال مالي زنان کليک کنيد.
يکي ديگر از علل مهم همسر آزاري عدم آگاهي زوجين از شرايط ازدواج، ناتواني در مديريت مشکلات و عدم يادگيري درست مهارتهاي حل مسئله است. دليل اين مسئله فقدان آموزشهاي لازم از طريق خانواده و سيستم آموزشي به نوجوانان ميباشد؛ در نتيجه زوجين از طريق آزمون و خطا سعي در شناخت خود و همسرشان دارند. براي کسب اطلاعات بيشتر در زمينه مهارت هاي حل مسئله کليک کنيد.
راههاي مقابله با همسر آزاري
معمولا زنان بيشتر قرباني همسر آزاري هستند. زنان به دليل تهديدهاي همسر، عدم حمايت خانواده، نداشتن استقلال مالي، نيازهاي روحي و جسمي و نگراني از طلاق معمولا نسبت به رفتارهاي آزار دهنده همسرشان واکنش نشان نداده و شکايتي مطرح نميکنند. البته امروزه برخي زنان با اهرمي به نام مهريه، همسرشان را مورد آزار قرار داده و از آنها سو استفادههاي مختلفي ميکنند.
اولين و بهترين راه مقابله با همسر آزاري، اين است که پيش از ازدواج در انتخاب همسر مناسب دقت کامل و کافي به خرج دهيد. عدم توجه به ملاکهاي صحيح انتخاب همسر، ازدواجهاي اجباري، بي توجهي به مشاوره پيش از ازدواج و تحقيق نکردن درباره همسر آينده، برخي از اشتباهاتي است که به مرور زمان باعث همسر آزاري و نهايتا جدايي ميشود. براي کسب اطلاعات بيشتر در زمينه انتخاب همسر مناسب کليک کنيد.
حضور در نهادهايي که حامي حقوق همسران آسيب ديده است، يکي ديگر از راههاي مقابله و کنترل همسر آزاري ميباشد. اين نهادها ميتوانند با بالا بردن سواد فرهنگي، سخت گيري در مشاورههاي پيش از ازدواج، کنترل ازدواجهاي اجباري و ازدواج زير سن قانوني، حضور و ارائه خدمات مشاوره روانشناسي در صورت بروز مشکل، آموزش مهارتهاي حل مسئله به کنترل و برطرف کردن مشکلات خانوادگي و زناشويي کمک کنند.
بازار