برترين ها/ همانطور که حضور کاراکترهايي با خصوصيات همجنسگرايان در فيلمها و سريالها پررنگ شده، حالا در کارتونهاي مشهور هم ردپايي از آنها ديده ميشود. اين مطلب مروري بر برخي از اين کارتونهاست.
تماشاي کارتون هم ديگر سخت شده است. آيا باز هم خواهيم توانست با خيال راحت يک کارتون ببينيم و به شخصيتهاي آن دل ببنديم؟ مساله، شيوع مضاميني در حمايت از همجنسگرايان در کارتونهاست.
ماه ژوئن، چندسالي است که در چند کشور انگشتشماري، چون آمريکا، انگلستان، استراليا و مجارستان بهعنوان ماهي براي همجنسگرايان شناخته ميشود و فعاليتهاي فرهنگي و اجتماعي در حمايت از آنها اوج ميگيرد.
شبکه «نيکلاوديون» يکي از پلتفرمهاي اينترنتي براي پخش کارتون در آمريکاست، هفته پيش در پستي که تصويري از «باب اسفنجي» را در ترکيب رنگي از پرچم همجنسگرايان نشان ميداد، اعلام کرد که راهپيمايي اين گروه را در کنار آنان گرامي ميدارد. اين شخصيت کارتوني البته چندبار ديگر در سالهاي گذشته نيز مبدا جنجالهايي از اين دست بودهاند، اما هر بار سازندگان آن به نوعي براي خاموشکردن اکثريت مسيحي آمريکا، از اين موضوع طفره رفتهاند.
باب اسفنجي(در حد اسپانسر)
سال ۲۰۰۵ ويدئويي پخش شد که در آن باب اسفنجي در کنار برخي ديگر از شخصيتهاي کارتوني ظاهر شده بود. اين ويدئو، اعتراض بسياري از مسيحيان معتقد آمريکايي را برانگيخت. جيمز دابسون، بنيانگذار موسسه «تمرکز بر خانواده» که از سال ۱۹۷۷ در آمريکا فعاليت دارد، سازندگان اين ويدئو را همجنسگرا خواند چرا که يکي از گروههاي حمايت از همجنسگرايان، اسپانسر توليد اين ويدئو بوده است. اگرچه جنجالها باز هم ادامه يافت، اما به هرحال اين مساله که باباسفنجي همواره مورد علاقه مردان همجنسباز بوده است، اتفاق مشهور و غيرقابل انکاري است؛ اگرچه توليدکنندگان اين انيميشن، بر اينکه هيچيک از شخصيتهاي اين کارتون چنين گرايشي ندارند و آنان اساسا بدون جنسيت هستند، تاکيد دارند و حمايت گروههاي مختلف از اين کاراکتر را متضمن ويژگيهاي شخصيت نميدانند.
سيمسونها
البته حواشي کاراکترها محدود به موضعگيريهاي فرامتني آنها نيست. برخي از آنان در داستانهايشان هم واجد ويژگيهايي هستند که آنان را بهعنوان شخصيتهاي همجنسگرا مشهور کرده است. انيميشن «سيمسونها» اگرچه در ايران بهعلت فاصله فرهنگي داستانهايش چندان ديده و شناخته شده نيست، اما در آمريکا طرفداران زيادي دارد و نزديک به سه دهه است که توليد آن ادامه دارد. سال ۲۰۰۵ يک قسمت از اين انيميشن با نام «يک چيزي درباره ازدواج هست...» منتشر شد که شخصيت «پتي» را بهعنوان اولين کاراکتر آشکارا همجنسگراي اين مجموعه، معرفي ميکرد. اگرچه اين اولينبار نبود که شخصيتهاي اين مجموعه به نوعي به اين مساله اشاره ميکردند. پيشتر از آن در يکي از قسمت همين شخصيت در حال تماشاي راهپيمايي همجنسگرايان نشان داده شده بود.
کاپتان زيرشلواري
کارتون «کاپتان زيرشلواري» که دو سال پيش منتشر شد و طرفداران بسياري هم پيدا کرد، يکي ديگر از اين دست آثار است؛ اما چهار سال قبل نويسنده اين مجموعه کارتوني اعلام کرده بود که يکي از دو شخصيت اصلي اين کارتون يعني هارولد، بعدا بهعنوان يک شخصيت همجنسگرا معرفي خواهد شد. اين مجموعه البته پيش از آن نيز در سالهاي ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ از سوي موسسه کتابخانههاي آمريکايي در ميان کتابهايي با «ادبيات آسيبزا و پرخشونت» شناخته شده بود.
هري پاتر
جادوگر خاکستري مجموعه «هري پاتر» که بهعنوان دوست نزديک و معلم قابل اعتماد اين شخصيت شناخته ميشد و بعدها ارتقا پيدا کرد و به جادوگر سفيد بدل شد، يکي ديگر از شخصيتهايي بود که نويسندهاش به همجنسگرايي او اذعان و تصريح کرد. «جي. کي. رولينگز» سال ۲۰۰۷ اعلام کرد که «دامبلدور» يک همجنسباز بوده است. او چندسال بعدهم در توييترش در پاسخ به فردي که ويژگيهاي بارزي مويد اين موضوع را در اين کاراکتر داستاني نديده بود، اينطور استدلال کرد که لازم نيست آنها فرق خاصي با سايرين داشته باشند.
آرتور
مجموعه «آرتور» يکي ديگر از کارتونهايي است که سالها در ايران نيز از تلويزيون پخش ميشده است. سال گذشته در يکي از قسمتهاي جديد آن، يکي از شخصيتها به نام «آقاي رتبورن» در مراسم عروسي با يک مرد ديگر ظاهر ميشود و آرتور و خانوادهاش نيز در آن حضور دارند. اين موضوع هم البته به سال ۲۰۰۵ برميگردد به زماني که شرکت PBS تصميم ميگيرد در يک اسپينآف، شخصيتي را به جهان مجموعه کارتون آرتور وارد کند که بعدها در کنار آقاي رتبورن قرار ميگيرد.
همان زمان البته اين موضوع اعتراض نويسنده و صاحب ايده اصلي شخصيت آرتور را در مصاحبه با نيويورکتايمز برمي انگيزد؛ حتي ابرقهرمانهاي آمريکايي هم از اين ماجرا برکنار نماندهاند. «کاپيتان هيرو» يکي از آنهاست که البته علاوه بر آن با يهوديبودنش هم شناخته ميشود.
پينوشت: اين مطلب با دخل و تصرف از يادداشت فاطمه ترکاشوند در روزنامه صبحنو برداشته شده است.
بازار