ميزان/ يک فوق تحصص کليه کودکان به بررسي دلايل شب ادراري کودکان پرداخت.
زهرا پور نصير بيان کرد: شب ادراري مشکلي شايع بين کودکان است، ولي در بسياري از موارد امري طبيعي و بخشي از روند رشد کودک محسوب ميشود.
وي با تاکيد بر اين موضوع که شب ادراري کودکان در بعضي موارد ممکن است، دليل بيماري زمينهاي جدي باشد، ادامه داد: کودکان تا ۵ سالگي ادرار شبانه خود را کنترل ميکنند، اما از هر ۱۰۰ کودک ۱۵ نفر بعد از ۵ سالگي اين توانايي را ندارند که اين مسئله از عوامل مختلفي نظير: کوچکتر بودن مثانه کودک نسبت به همسالانش، کم بودن هرمونهايي که در شب ترشح ميشود و باعث جذب آب به کليه و کاهش حجم ادرار ميشوند در اين افراد، وجود اختلالات ساختاري در دستگاه سيستم ادراري و کوچکتر بودن کليه اين کودکان نسبت به اندازه طبيعي ناشي ميشود.
اين فوق تخصص کليه کودکان ضمن اشاره به اينکه بالابودن قند خون کودکان يکي ديگر از عوامل عدم تونايي کودک در کنترل ادرار شبانه است، افزود: قند خون سبب افزايش ادرار ميشود؛ دونوع ديابت وجود دارد در ديابت شيرين قند خون بالاست، اما در ديابت بي مزه قند خون بالا نيست، ولي کليهها ادرار زيادي توليد ميکنند.
نصير پورعنوان کرد: عفونتهاي ادراري عامل ديگر برزو اين مشکل است که اين امر در کودکاني که قبلا اين مسئله را نداشتند و با تازگي با آن مواجه شدند، شايع است.
وي نقش استرسهاي محيطي را در بروز اين مشکل موثر دانست و گفت: بيماريهاي نخاعي نيز سبب فشار روي اعصاب مثانه و شب ادراري ميشود.
اين فوق تخصص کليه کودکان در خصوص اينکه والدين چگونه بايد به تفاوت شب ادراري طبيعي و شب ادراري که نشانه بيماريهاي زمينهاي است، پي ببرند، اظهار کرد: وجود چند نشانه در کودک خبر از خطرناک بودن اين مسئله ميدهد، که يکي از آنها بروز اين مشکل در کودکاني است که قبلا دچار شب ادراري نبوده اند و با تازگي با آن مواجه شدند، چرا که اين امر خبر از رخ دادن اتفاقي جديد در بدن کودک ميدهد.
نصير پور عدم کنترل ادرار در روز را نشانه ديگري براي تشخيص شب ادراري خطرناک دانست و بيان کرد: عدم توانايي کودک در کنترل ادرار هنگام بيداري بيانگر اين مسئله است که اين مشکل از يک شب ادراري ساده فراتر است و همچنين افزايش حجم ادرار و روشن بودن رنگ آن ميتواند نشانه ديابت شيرين و بي مزه در کودک باشد.
وي تاکيد کرد: توقف رشد قدي و وزني در کودکي که دچار شب ادراري است، حتما بايد مورد بررسي قرار گيرد و همچنين قطع و وصل ادرار اصلا امري طبيعي نيست.
اين فوق تخصص کليه کودکان گفت: وجود دردهاي شکمي، درد ناحيه پهلو و سردرد در اين کودکان به ما نشان ميدهد، که بايد شب ادراري را جدي بگيريم.
نصيرپور وجود عوامل ديگري نظير سابقه بيماري کليوي در خانواده، يبوست، بزرگي لوزه و تنگي نفس و چاقي کودک را در بروز شب ادراري موثر دانست و افزود: با درمان يبوست و برزگي لوزه در بسياري از مواد ميتوان اين مشکل را درمان کرد.
وي اشاره کرد: درمان شب ادراري نيازمند صبر است و روند تا سه ماه طول ميکشد و يکي از راههاي بهبود اين مشکل تشويق کودکان توسط والدين در صورت کاهش شب ادراري است.
نصير پور همچنين استفاده از داروهاي تجويزي پزشک را در درمان اين مشکل موثر دانست و ادامه داد: کودکان بايد از خوردن مواد غذايي نظير لبنيات، نمک، شيريني و يا خوراکيهاي محرک مثل کاکائو و شکلات که سبب افزايش املاح و حجم ادرار ميشود، در شب خود داري کنند.
اين فوق تخصص کليه کودکان ضمن بيان اينکه شب ادراري تا ۵ سالگي امري طبيعي است، اشاره کرد: ميتوان شروع درمان را تا ۷ سالگي به تعويق انداخت به شرطي که کودک بي عزت نفس نشود و والدين نيزتحت فشار قرار نگيرند.
وي متذکر شد: اگر تمام راههاي درماني انجام شد، ولي بي تاثير بود، والدين بايد فرزند خود را نزد روانپزشک ببرند، چرا که شايد اين امر از مشکلات روحي نظير استرس و افسردگي در کودکان ناشي شود.
بازار