باشگاه خبرنگاران/ يک روانشناس گفت: هجوم روانشناسان غيرمتخصص در فضاي مجازي، پيامدهاي جبران ناپذيري براي فرد، خانواده و جامعه ايجاد خواهد کرد.
فرشته سادات شجاعى مشاور و روانشناس بالينى، درباره ويژگي يک روانشناس خوب و کاربلد، اظهار کرد: هنگاميکه بيمار ميشويم و عضوي از بدن و جسممان آسيب ميبيند به پزشک مراجعه ميکنيم و آن را درمان ميکنيم؛ اما آيا هنگاميکه روح و روان و يا رفتار ما براثر برخي مسائل روحي و عاطفي زندگي دچار اختلال ميشود نيز اين نياز را احساس ميکنيم که بايد به پزشک متخصص اين بُعد از وجودمان مراجعه کنيم؟
اين روانشناس تصريح کرد: با هجوم روانشناسان غيرمتخصص، شاهد ارائه مشاورههاي روانشناسي زرد در فضاي مجازي و نشر تبليغات روانشناسي گمراهکنندهاي در سطح جامعه هستيم، گرچه افرادي که از روانشناسان زرد مشاوره ميگيرند، ممکن است تاثيرات مثبت و کوتاه مدتي را در زندگي خود مشاهده کنند، اما به مرور زمان زندگي آنها تحت تاثير اين مشاورههاي غيرعلمي قرار ميگيرد؛ به طوري که پيامدهاي جبران ناپذيري براي فرد، خانواده و جامعه ايجاد خواهد کرد.
وي با اشاره به اينکه روانشناسي دانشي است که به بررسي رفتار و فرآيندهاي رواني و مطالعهي رفتار انسانها در ارتباط با محيط اطراف خود و تفاوت رفتارها ميپردازد، افزود: اين رشته به بحثهاي مختلف رفتار و فرايندهاي رواني مانند ادراک، احساس، شخصيت، هوش، هيجان و انگيزه ميپردازد.
شجاعى گفت: روانشناس و مشاور به کسي گفته ميشود که با کسب مجوز از مراجع ذي صلاح ميتواند جلسات مشاوره برگزار کند. او به افراد در امور مختلف زندگي از جمله تحصيل، شغل، مسائل خانوادگي، ازدواج، تربيت فرزند، اختلالات رفتاري، روحي و خلقي و… کمک کند. افرادي که براي حل مشکلات و يا گرفتن راهنمايي براي پيشگيري از ايجاد مشکلات به وي مراجعه ميکنند را در اصطلاح “مُراجع” مينامند؛ و فرايندي که جهت درمان طي ميشود، روان درماني نام دارد.
اين روانشناس با اشاره به اينکه در انتخاب يک شغل داشتن علاقه، استعداد و مهارت از اهميت بالايي برخوردار است، ادامه داد: شايد علاقه شرط لازم براي انتخاب يک رشته و شغل باشد، اما شرط کافي نيست و اگر شخصي مهارتهاي لازم براي شغل موردنظر خود را نداشته باشد، دير يا زود از انجام آن خسته و دلسرد شده و در بيشتر مواقع آن را رها کرده و در شغلهايي غير از تخصص خود مشغول به فعاليت ميشود که اين معضل در جوامع کنوني بسيار ديده ميشود و علت آن عدم اطلاع و آگاهي کافي پيرامون شخصيت، استعداد و مهارتهاي فردي است.
وي با بيان اينکه يکي از مسائلي که افراد هنگام مراجعه به يک روانشناس خوب، چه براي امر درمان يا چه مسائل ديگري مانند مشاوره شغلي مد نظر قرار ميدهند، شخصيت و اخلاق آن است، گفت: ويژگيهاي شخصيتي افراد ممکن است اکتسابي باشد، يا ميتواند تحت تاثير شرايط رشد و کودکي افراد در آنها به وجود بيايد. روانشناساني که به عنوان روانشناسان خوب و موفق شناخته ميشوند، تمام ويژگيهايي که افراد و مراجعه کنندگان آنها از يک دوست خوب انتظار دارند را دارا هستند. آنها معمولا افرادي خون گرمي هستند که رفتارهاي دوستانهاي دارند و شما را در اموري که براي آنها تلاش ميکنيد، تشويق ميکنند.
شجاعي بيان کرد: يک روانشناس موفق علاقهي شديدي به يادگيري دارد و هيچگونه فرصت آموزشي را از دست نميدهد. همواره تلاش ميکند تا علم و دانستههاي خود را مطابق آخرين تحقيقات و دستاوردهاي علمي روز نگهدارد تا بتواند بهترين خدمات را به بيماران و مراجعه کنندگان خود ارائه دهد.
وي اضافه کرد: اين افراد بايد مهارتهاي ارتباطي عالي چه در زمينه نوشتاري و چه گفتاري داشته باشند، و بتوانند به صورت قوي و موثري با مخاطبان و گروههاي مختلف افراد ارتباط برقرار کنند.
اين روانشناس ادامه داد: يک روانشناس خوب، بسيار دلسوز بيماران و مراجعه کنندگان خود بوده و ميتواند عميقا با آنها در برابر مشکلات و سختيها و درد هايشان همدردي و همدلي داشته باشد. همچنين روانشناسان با کيفيت ميتوانند رنج و سختي بيماران خود را تا حدي التيام بخشيده و به آنها کمک کنند تا احساس راحتي و خوشحالي مجددي داشته باشند.
شجاعي بيان کرد: صبوري زياد اين افراد ميتوانند هم زمان مطالعات طولاني مدت و هم در مواقع بررسي بيماران و درمان آنها بسيار صبورانه عمل کنند. آنها ميدانند که بيماران براي رسيدن و به دست آوردن سلامت رواني خود، ممکن است به مدت زمان نسبتا زيادي احتياج داشته باشند، پس سعي ميکنند تا با صبر و حوصله با آنها رفتار کنند و در امر درمان عجلهاي به خرج ندهند.
وي افزود: يک روانشناس موفق و با تجربه، هميشه براي خود يک اصول و قواعد اخلاقي مخصوص دارد که شديدا نسبت به آنها حساس بوده و هميشه آنها را رعايت ميکند. يک روانشناس خوب ميداند که اعتمادي که افراد نسبت به او دارند تا چه حد با ارزش است و براي همين جلسات خود با بيماران را هميشه محرمانه نگه ميدارد.
اين روانشناس با اشاره به اينکه بهترين روانشناس قابل اعتمادترين آن هاست و ميتواند حس اعتماد به نفس و اعتماد متقابل را در بيماران خود نيز ايجاد کند، گفت: محيط مناسب، آرام و با حفظ شرايط لازم باشد. به عنوان مثال اگر محيط زياد بزرگ باشد براي فوبيها استرس زاست و اگر زياد کوچک باشد ممکن است از نظرافراد افسرده ناخوشايند باشد پس در حد متوسط و بدون تابلو يا وسايل پرت کننده حواس در اتاق مشاور باشد. از رنگهاي ملايم که باعث خستگي چشم نشوند استفاده ميکند.
شجاعي خاطرنشان کرد: يک روانشناس خوب هرگاه لازم بداند براي درمان بيمار به کمک متخصصين ديگر مثلا در ساير گرايشها يا رشتهها لازم باشد بدون معطلي بيمار را به افراد مربوط به همان تخصص ارجاع ميدهد.
بازار