خراسان/ دوستي دارم که به معناي واقعي کلمه، پررو است و در رفتارهايش ملاحظه هيچ چيزي را نميکند. چند باري خواستم از شرش خلاص شوم اما بيخيال من نميشود. تماسهايش را هم که جواب ندهم، بيشتر شاکي ميشود و ميآيد در خانهمان! دختر هستيم و 18 ساله.
پاسخ
رفتارهاي دوست نوجوانتان، شما را کلافه کرده است و احساس ميکنيد که در زندگي آسايش نداريد. يکي از عوامل مهم در شکل گيري رفتارها، افکار، نگرشها، احساسات، آرزوها و به طور کلي شخصيت نوجوانان، ارتباط با دوستان و همسن و سالان است. به طور نسبي ميتوان گفت که در شش سال اول زندگي، خانواده و در شش سال دوم، معلمان و در شش سال سوم زندگي، همسالان و دوستان بيشترين نقش را در تربيت و شکل گيري شخصيت هر فرد ايفا ميکنند. بنابراين بديهي است که برقراري رابطه با دوستان و همقطاران در هر دورهاي از زندگي به ويژه دوره نوجواني واجد اهميت است. در اين مطلب چند توصيه به شما داريم.
نوجواني دوره رفاقت است!
دستيابي در دوره نوجواني با توجه به ويژگيها و رفتارهايي که توام با نوجواني است، به ويژه اينکه آنها خواهان مستقل شدن از خانواده، اثبات وجود و کسب هويتاند، اهميتي مضاعف مييابد. نوجواني سن رفاقت و دوران دوستيهاست. نوجوانان در اين سن عاشق دوستي و رفاقتند. دوستي در اين سن، بيشتر سطحي و کمتر عميق است. با اين حال، گاهي شدت دوستي و وابستگي به حدي است که نوجوان خانواده خود را رها ميکند و حتي حاضر است براي دوست خود، مال و زمان زيادي از روزش را فدا کند.
براي رابطه دوستيتان چارچوب تعريف کنيد
در پيامکتان بيان کرديد که از رفتارهاي دوست نوجوان خود شاکي هستيد و به نظر ميرسد تصميم داريد رابطه خود را با وي قطع کنيد. اول تصميم بگيريد که ميخواهيد رابطه خود را قطع کنيد يا رابطه چارچوبدار ميخواهيد. تصميم شما هرکدام از اين موارد که باشد بايد اول از همه خود را به مهارت رفتار مقتدرانه مجهز کنيد يعني مثلا براي اين رابطه بايد قوانيني مشخص کنيد و به دوست خود اعلام کنيد تحت رعايت اين قوانين ميتوانيد به دوستي خود با او ادامه دهيد. در غير اين صورت اين رابطه را براي هميشه قطع خواهيد کرد و در مقابل حتما حرف و نظرات او را هم بشنويد تا برايتان مشخص شود دليل اصرار او براي رفتارهاي به قول شما پررو چيست. از او بپرسيد دليل انتخاب شما براي دوستي چه بوده است و اين رابطه چقدر براي او اهميت دارد و چقدر حاضر است براي حفظ اين رابطه تلاش کند.
سر قوانين خودتان محکم بايستيد
چيزي که مهم است شما بايد سر قوانين خود محکم بايستيد و کوتاه نياييد و هر چقدر او سعي کرد قوانين را بشکند شما نرم نشويد و انعطاف نشان ندهيد. در انتها اگر نخواست همکاري کند، ميتوانيد ارتباط خود را قطع کنيد. براي شما مخاطب گرامي آرزوي موفقيت دارم.
نويسنده : احترام اسماعيلزاده | روانشناس عمومي
بازار