خراسان/ بعضي والدين ميگويند که نوزاد يک، 6، يا 12 ماهه که چيزي متوجه نميشود پس چرا بايد با او گپ بزنيم؟
همه ما به عناوين مختلف شنيده يا خواندهايم از زماني که مادري، کودکي در شکم دارد، بهتر است با وي گفتوگو کند و گاهي پدر دستش را روي شکم همسرش بگذارد و با فرزندش سخن بگويد و حتي لگدهايش را حس کند. زماني هم که نوزاد به دنيا ميآيد و او را در آغوش ميکشيم، همگي ناخودآگاه با او سخن ميگوييم و ابراز علاقه ميکنيم. اما چه ميشود رفته رفته يادمان ميرود با او صحبت کنيم و هرچه بزرگتر ميشود، کمتر با او حرف ميزنيم؟
بيشتر با نوزاد صحبت کنيد
قبل از هر چيز بايد دانست که کودک تمام وقت در حال دريافت کردن اطلاعات است و اين دريافتها به مرور برايش معنيدار ميشو د. بعضي ميگويند که نوزاد 6، 9، 11 يا15 ماهه که چيزي متوجه نميشود پس آيا واقعا لازم است با او صحبت کنيم يا هنوز زود است؟ نه، هيچوقت براي صحبت با کودک زود نيست. هرچه بيشتر با او حرف بزنيم، فهم او را از جملات عميق ترکردهايم و تاثيرات بيشتري را بر جنبههاي مختلف کلامي او خواهيم ديد. وظيفه ما به عنوان مراقبي که دايم کنار کودک است، شناسايي کردنِ احساسات کودک و معنيدار کردن تعامل او با محيط است. اينگونه کودک نسبت به اعمال و رفتار خود آگاه و همزمان هيجاني ميشود. اين انعکاس رفتار به صورت جملات خبري متناسب با حالات هيجاني کودک است و اعمال و هيجانات کودک را به او بازتاب ميدهد. بازتاب رفتار کودک معجزه ميکند. وقتي احساسات کودک را متعادل با حالت هيجاني او بر زبان ميآوريم يا وقتي به جاي آنکه ترسهايمان را به کودک منتقل کنيم و فرياد بکشم: «الان ميافتي يا افتاديا!»، آگاهانه به او ميگوييم: «تو لبه ميز ايستادي» يا به وقتِ حمام بردن ميگوييم: «تو با مامان اومدي حموم. مامان داره دماي آبو مناسب ميکنه تا تو احساسِ تميزي و سبکي بکني»، واکنش کودک ديدني خواهد بود.
اما او چقدر حرفهاي ما را ميفهمد؟
ممکن است با خود بگوييد او مفهوم لبه يا امثال آن را نميفهمد. مهم نيست که او چقدر ميفهمد، اگر شما از همان روزهاي اول زندگي رفتار او را به او بازتاب دهيد، مفاهيم خودبه خود او در ميانِ اثرگذاريها و اثرپذيريهايي که با دنياي اطراف خود دارد؛ در ذهن او نقش ميبندد. اگر تا امروز اينکار را نکرديد، ابدا دير نيست، شروع کنيد. اين روش را امتحان و به نزديکان توصيه کنيد، لذتي که هم خود شما هم کودک ازاين روش مي برد وصف نشدني است.
نويسنده : راضيه قليزاده
بازار