هنر زندگي/ 17 سالگي بازه زماني است که فرزند شما تقريباً دوران نوجواني را طي کرده و آماده ورود به دنياي بزرگسالي است. در اين راه روانشناسي دختر 17 ساله به شما کمک خواهد کرد تا شناخت بيشتري نسبت به اين دوران پيدا کنيد و بتوانيد رفتار صحيح در مقابل نوجوان خود را در پيش بگيريد. در واقع بايد بدانيد پايان يافتن يک دوران بحرانآميز در زندگي فرزند شما و آغاز زماني که او ميبايست بهعنوان يک بزرگسال در جامعه خود را معرفي کند؛ دوراني است که نيازمند توجه والدين ميباشد. ارزيابي ميزان پيشرفت فرد قبل از ورود به دنياي واقعي و کمک کردن در جهت از بين بردن نقاط ضعف، بسيار مهم است. بنابراين با توجه به اهميت اين موضوع در ادامه به بررسي نيازهاي اين دوره سني و راهکارهايي براي رفتار کردن با فرزندتان در اين سن خواهيم پرداخت.
وضعيت جسمي و بلوغ فرزند شما در ۱۷ سالگي
سن ۱۷ سالگي براي اکثر دختران زماني است که بلوغ آنها کامل شده و آنها اندامي زنانه پيداکردهاند. بااينحال همچنان نشانههاي مربوط به بلوغ نظير وجود جوشهاي پوستي يا چاقي در دختران ديده ميشود. در اين سن دختران احتياج بسياري به دريافت تاييد در زمينه زيبايي ظاهري دارند. به عبارتي آنها بهشدت نگران اين مسئله هستند که ظاهرشان، ازنظر ديگران به حد کافي خوب به نظر برسد. اين مسئله باعث ميشود که آنها در بسياري از مواقع به استفاده از لوازمآرايش يا لباسهايي روي بياورند که آنها را زيباتر نشان خواهد داد.
بهعنوان والدين وظيفه شما اين است که با نيازهاي فرزندتان همدلي داشته و او را بابت احساساتش شماتت نکنيد. اما در کنار اين مسئله ميبايست به فرزندتان آموزش دهيد که ويژگيهاي جسمي او نبايد مهمترين مسئله در زندگي وي باشد. سعي کنيد عادات خواب و غذايي مناسبي در فرزندتان ايجاد کنيد و او را به سمت يک سبک زندگي سالم سوق دهيد. همچنين بهتر است در صورت اضافهوزن، براي استفاده از رژيمهاي غذايي به پزشک مراجعه کنيد.
بلوغ فکري و تواناييهاي شناختي از ديدگاه روانشناسي دختر 17 ساله
اگرچه بسياري از نوجوانان 17 ساله، فکر ميکنند بزرگشدهاند اما هنوز مغز آنها کاملاً رشد نيافته است. با اين حال آنها تا حد زيادي رشد مغز خود را کامل کردهاند. بنابراين اگرچه ممکن است در برخي از مواقع آنها رفتارهاي تکانهاي يا بدون منطقي را نشان دهند اما در بسياري از مواقع، ميتوانند رفتارهاي خود را به لحاظ منطقي کنترل کنند. بسياري از افراد ۱۷ ساله به فکر آينده هستند و با برنامهريزي شروع به ايجاد اهداف مشخصتري براي زندگي بعد از دبيرستان ميکنند.
براي پرورش تواناييهاي شناختي در فرزندتان در اين دوره سني، ميتوانيد از راهکارهاي مختلفي استفاده کنيد. يکي از مهمترين راهکارها، تشويق فرزندتان به مطالعه بيشتر است. علاوه بر مطالعه، تشويق فرزندان به آموختن يکزبان جديد يا کمک کردن به او در حل مسائل و مشکلات پيشآمده ميتواند کمککننده باشد. بهتر است در ارتباط با مسائل موجود در خانواده از نوجوانتان نيز نظر بپرسيد. در اين شرايط شما به فرزندتان کمک ميکنيد مهارتهاي نظير حل مسئله يا تصميمگيري را به شکل بهتري بياموزد. همچنين دادن مسئوليتهاي مختلف به فرزند شما باعث ميشود تا بعضي از تواناييهاي ذهني در او بيشتر و بهتر رشد کند.
مهارتهاي اجتماعي از ديدگاه روانشناسي دختر 17 ساله
مهارتهاي اجتماعي در فرزند شما در حال رشد کردن هستند. در اين سن بسياري از دختران ميتوانند بهراحتي وارد گروههاي اجتماعي شده و روابط اجتماعي پايدار و صميمانهاي را براي خود ايجاد کنند. حضور در گروههاي دوستي و ايجاد روابط صميمي براي آنها بهاندازهاي مهم است که اگر قوانيني در اين گروه وجود داشته باشد آنها اجراي آن را مسلم ميپندارند. در سن ۱۷ سالگي فرزند شما احتمالاً اکثر ساعات روز خود را با دوستانش گذرانده و اگر در خانه است نيز معمولاً در اتاق خود بوده و تمايل چنداني به برقراري ارتباط با خانواده نشان نميدهد.
بهعنوان والدين وظيفه داريد اولاً با شرايط فرزندتان بهآرامي برخورد کنيد. اين پذيرش را داشته باشيد که فرزند شما در حال بزرگ شدن و استقلال يافتن از خانواده ميباشد. اما در اين ميان بهتر است تلاش کنيد تا روابط فرزندتان با شما روابط دوستانه و صميمانهاي باشد. والديني که بتوانند يکي از دوستان صميمي فرزندانشان باشند ميتوانند بهراحتي در جريان بسياري از مسائل قرار گرفته و از بروز بسياري از مشکلات جلوگيري کنند. يکي ديگر از نکات مهم در اين زمينه شناخت شما نسبت به دوستان فرزندتان ميباشد. اگرچه فرزند شما نسبت به بدگويي شما از دوستانش بسيار حساس خواهد بود، بااينحال بهتر است با لحن ملايم و با بيان دلايل منطقي خود سعي کنيد او را از دوستي با برخي از افراد بر حذر داريد.
روابط عاطفي
يکي از ويژگيهاي رشد اجتماعي در فرزند شما تمايل وي به ايجاد روابط عاطفي و رمانتيک و پيدا کردن يک شريک عاطفي از جنس مخالف ميباشد. دوستي با فردي از جنس مخالف؛ اگرچه ممکن است در بعضي از فرهنگها در سن ۱۷ سالگي امري عادي محسوب شود بااينحال با توجه به فرهنگ و اعتقادات موجود در کشور ما بهتر است فرزندانتان را از ورود به چنين روابطي بر حذر داريد يا بر چنين رفتارهايي نظارت داشته باشيد.
جمعبندي پاياني
هفدهسالگي سني است که فرزند شما بحرانهاي بلوغ را به پايان رسانده و شرايط وي ثبات بيشتري پيداکرده است. فرزند شما اکنون آماده ورود به دنياي بزرگسالي است. به همين خاطر اهميت بالايي دارد که با نيازهاي وي در ابعاد مختلف جسمي و روحي آشنا باشيد و به وي براي جبران ضعفها کمک کنيد. نظارت بر روابط فرزندتان با همسالان، کمک به بهبود تواناييهاي فکري مانند تصميمگيري و آيندهنگري از مهمترين رفتارهايي هستند که ميبايد بهعنوان والدين در برخورد با فرزندتان داشته باشيد. در کنار اين مسئله با بهره بردن از مشاور و روانشناس در زمينه کودک و نوجوان خواهيد توانست به افزايش کيفيت روابط خود با فرزندتان کمک کنيد. روانشناسي دختر 17 ساله همچنين به کاهش تنشها و شناخت بيشتر از اين دوران کمک ميکند.
سؤالات متداول درباره روانشناسي دختر 17 ساله
براي بهبود حل مسئله و تصميمگيري در فرزندم چهکاري ميتوانم انجام دهم؟
ميتوانيد به فرزندتان کمک کنيد تا با نظارت شما به حل مسائل مربوط به زندگي خود پرداخته و همچنين مسئوليتهايي در رابطه با خانواده براي وي در نظر بگيريد.
توجه بيشازحد بهظاهر در دختران 17 ساله به چه علت است؟
نوجوانان نسبت به اينکه به لحاظ ظاهر، در نظر ديگران چگونه ميآيند بسيار حساس هستند. اين مسئله در کنار تغييرات ظاهري مربوط به بلوغ نظير اضافهوزن، باعث ميشود که فرزند شما حساسيت بالايي در ارتباط با ظاهر پيدا کند.
اگر دخترم با يک پسر وارد رابطه شد بايد چه کنم؟
ارتباط با جنس مخالف در سنين 17 سالگي، به لحاظ فرهنگ و باورهاي موجود در کشور ما، چندان مطلوب نيست. بااينحال شما ميبايست ارزشها و عقايد خانواده خود را نيز در نظر داشته باشيد. اگر اين موضوع ازنظر شما بلامانع است سعي کنيد به شيوهاي رفتار کنيد که فرزند شما نيازي به پنهانکاري نداشته باشد تا بتوانيد به وي در اين مسير مشورت دهيد. اما درصورتيکه مخالف اين روابط هستيد بهتر است با آگاهي دادن به فرزندتان و بهدوراز خشونت او را از اين رابطه خارج کنيد.
بازار