نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
دخترونه زنونه

بایدها و نبایدهای دوران بارداری

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی
بایدها و نبایدهای دوران بارداری

آخرين خبر/ دوران بارداري براي مادران با تغييرات مختلف جسمي و روحي همراه است. برخي از مادران روزهاي سخت همراه با تغييرات زياد و دردهاي شديد را تجربه کرده و عده‌اي ديگر معمولا روزگار بهتري دارند. با اين حال اين دوران با تمام لحظات خوب و بد بايد به بهترين شکل ممکن سپري شود تا سلامت مادر و جنين حفظ گردد. به همين منظور لازم است که مادران به يکسري از بايدها و نبايدها توجه کرده تا در معرض آسيب قرار نگيرند. توجه داشته باشيد که اين نکات مربوط به تمام دوران بارداري است و از زماني که متوجه بارداري خود شديد تا هنگام زايمان بايد به آن‌ها توجه کنيد. در ادامه به بيان بايدها و نبايدهاي دوران بارداري خواهيم پرداخت پس همراه ما باشيد.

دوران بارداري

دوران بارداري منحصر به فردترين دوره‌اي است که يک زن تجربه مي‌کند. در اين دوره تغييرات جسماني و رواني زيادي براي زن پيش مي‌آيد و نياز به پشتيباني عاطفي و رواني بيشتري وجود خواهد داشت. در دوران بارداري مادر ارتباط بيشتري با جنين خود دارد، به طوري که از اواسط بارداري نوزادش را حس کرده و با او صحبت مي‌کند. اهميت دوران بارداري زماني مشخص‌تر مي‌شود که سلامت جنين و مادر تحت الشعاع قرار مي‌گيرد.

تغييرات دوران بارداري

همان طور که گفته شد در بارداري تغييرات جسماني و رواني زيادي بر يک زن عارض مي‌شود. با آگاهي از اين تغييرات مقابله و کنار آمدن با آن‌ها راحت‌تر مي‌گردد.

تغييرات جسماني در بارداري

واضح‌ترين تغييري که رخ مي‌دهد، بزرگ شدن شکم زن است. به تدريج که جنين رشد مي‌کند و فضاي بزرگتري را مي‌طلبد، فشار به اندام‌هاي ديگر بدن وارد مي‎شود يعني حجم شش‌ها کوچک شده و در نتيجه تنگي نفس رخ مي‌دهد و روده و معده کوچکتر مي‌شوند. با تغييرات هورموني در بدن ممکن است سوزش معده، کم شدن فعاليت روده‌ها و يبوست ايجاد گردد. از طرف ديگر ورم اندام‌هاي بدن به ويژه پاها ممکن است کمي اذيت کننده شود.

بزرگ شدن شکم باعث فشار روي پا، کمر و ستون فقرات مي‌شود و ممکن است کمردرد در پي داشته باشد. همچنين حالت تهوع و ويارهاي چند ماه اول، حساسيت به بوي غذا، تغييرات چهره و پوست همگي ممکن است در پي بارداري رخ دهند.

تغييرات رواني در بارداري

زنان از لحظه‌اي که مطمئن مي‌شوند باردار هستند، علاوه بر اشتياق و خوشحالي، دچار نگراني‌هاي زيادي مي‌شوند. نگراني و اضطراب در مورد صلاحيت خود براي مادر شدن تا نگراني در مورد کودکي که هنوز به دنيا نيامده و آينده او و بسياري از مسائل ديگر ايجاد مي‌شود. احساسات غم و ناراحتي هم ممکن است در بارداري خود را نشان دهد. از طرف ديگر تحريک پذيري و حساسيت بيشتر نسبت به برخورد‌هاي ديگران رايج است يعني زنان به لحاظ خلقي هم تغيير مي‌کنند و نياز به مراقبت و توجه بيشتري دارند. بهتر است همسران با در نظر گرفتن نيازهاي عاطفي زن باردار فشارهاي رواني را کاهش دهند.

مواردي که زنان در بارداري بايد رعايت کنند

هر زن بارداري نسبت به قبل نياز به توجه و مراقبت بيشتري دارد. موارد زير به اختصار مواردي هستندکه بهتر است يک زن باردار به آن ها توجه کند.

_ تحت نظر پزشک باشيد و در مورد تمام مسائل با پزشکتان مشورت کنيد. شما در شرايطي هستيد که بايد نگران سلامتي خود و جنينتان باشيد، بنابراين شرايط شما با قبل از بارداري به کل متفاوت است و بايد چکاپ‌هاي پزشکي را جدي بگيريد. 

_ استراحت و ورزش در دوران بارداري را فراموش نکنيد. اين دو مورد مي‌تواند به شما کمک کند سلامتي روحي و رواني خود را در کنار سلامت جسمي تضمين کنيد. خواب کافي به ميزان 7 تا 9 ساعت در طول شبانه روز نياز مادران در اين دوران است. سعي کنيد به سمت چپ بخوابيد تا از تورم جلوگيري کرده و گردش خون در شما و جنين بيشتر شود.

_ لازم است که به طور مرتب دستان خود را بشوييد و در صورتي که تماس با گوشت خام داشتيد سريعا دست خود را ضد عفوني کنيد.

_ مصرف اسيد فوليک در اين دوران را فراموش نکنيد. لازم است که مصرف آن را از سه ماه قبل از بارداري شروع کرده و تا پايان بارداري به ميزان 400 تا 800 ميکروگرم اسيدفوليک دريافت کنيد. اسيد فوليک باعث کاهش خطرات ناشي از اختلالات و نقايص در کودکان مي‌شود. همچنين لازم است که غذاهاي مغذي بخوريد و شير و سبزيجات تازه مصرف کنيد.

_ سعي کنيد تا جايي که مي‌توانيد از محيط‌هاي پر استرس دوري کنيد و در شرايط آرامش قرار بگيريد. همچنين تا حد امکان از مسافرت‌هاي طولاني بپرهيزيد.

_ از لباس‌هاي راحت و مناسب استفاده کنيد و نگذاريد به شکم و سينه‌هايتان فشار بيايد.

نبايدها در دوران بارداري

_ از مصرف هرگونه مواد مخدر، الکل و دخانيات در اين دوران بپرهيزيد. در واقع مصرف اين موارد مي‌تواند خطر سقط جنين، اختلالات رواني، زايمان زودرس، سندروم جنين الکلي و بسياري از مشکلات ديگر را براي جنين به وجود آورد. توجه داشته باشيد که مصرف موارد ذکر شده در پدران نيز مي‌تواند خطراتي را براي جنين ايجاد کند. 

_ از هرگونه مواد شوينده، رنگ، تينر و موادي از اين دست پرهيز کنيد.

_ در صورتي که حيوان خانگي داريد ظرف مدفوع حيوان را تعويض نکنيد چراکه انتقال ويروس مي‌تواند موجب بيماري توکسوپلاسموز در شما شده و سلامت جنين و شما را به خطر بياندازد. 

_ در اين دوران سعي کنيد از هرگونه مواد آرايشي و بهداشتي، دستمال‌هاي بهداشتي واژن و اسپري‌هاي معطر بپرهيزيد. دستمال‌هاي بهداشتي واژن مي‌تواند با تحريک واژن باعث بروز عفونت در اين ناحيه شود. 

_ در صورتي که آزمايشي داريد که با دستگاه اشعه ايکس انجام مي‌شود درصورت امکان آن را به بعد از دوران بارداري موکول کنيد و اگر آزمايش حتما بايد انجام شود پزشک را در جريان بگذاريد تا مراقبت‌هاي لازم انجام شود.

روابط جنسي حين بارداري

يکي از مسائلي که معمولا زوجين در موردش نگران هستند، روابط جنسي حين بارداري است. در يک بارداري معمول و نرمال رابطه جنسي لزومي ندارد که قطع شود اما دوران بارداري متفاوت است. در صورتي که پزشک شما دخول را براي شما قدغن کرده باشد، ساير تماس‌هاي جنسي با رعايت نکات ايمني و برقراري روابط فيزيکي و معاشقه مي‌تواند جبران کننده ديگر بخش‌هاي رابطه باشد.

اقدامات مورد نياز در دوران بارداري

کارهاي پزشکي که لازم است زنان در بارداري حتما انجام دهند، به شرح زير است.

اولين کاري که نياز هست انجام دهيد اين است که به يک پزشک مراجعه کنيد.

آزمايش‌ها و داروهايي که پزشک تجويز مي‌کند همگي براي سلامت شما ضروري هستند پس طبق دستورات پزشک عمل کنيد.

چکاپ‌هايي که پزشک براي شما تنظيم مي‌کند از قبيل سونوگرافي و ساير موارد را سر وقت انجام دهيد.

معمولا آزمايش‌هاي غربالگري براي زنان باردار توصيه مي‌شود چراکه انجام دادن آن سلامت جنين را تضمين مي‌کند.

در صورتي که دچار فشار خون بالا و يا ديابت بارداري هستيد لازم است که حتما با پزشک اين موضوع را در ميان بگذاريد و براي درمان اقدام نماييد.

در صورت نياز واکسن آنفولانزا را دريافت کنيد.

حمايت اطرافيان در بارداري

زنان در بارداري نياز به توجه، محبت و تاييد همسر خود دارند. آن‌ها ممکن است اضطراب‌ها و نگراني‌هايي داشته باشند که همسر با حمايت کردن از آن‌ها در تنظيم اضطرابشان نقش عمده‌اي بازي مي‌کند. از طرف ديگر زنان در بارداري از طرف خانواده خود نياز به حمايت و مراقبت دارند. معمولا مادران زنان باردار نقش عمده‌اي در آرامش بخشي به آن‌ها و حمايت اطلاعاتي از آن‌ها برعهده دارند.

شرايط جسماني ويژه ممکن است عملکرد زن را کند و سخت بکند. لذا در اين شرايط داشتن فردي باري کمک در امور خانه و برقراري نظم و مراقبت از ديگر فرزندان مي‌تواند آرامش زن را بيشتر کند. با دريافت مشاوره کودک به خود و فرزندتان جهت گذراندن دوران بدون تنش کمک کنيد.

همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره