نماد آخرین خبر

همه چیز درباره افراد حساس؛ چگونه حساسیت خود را بر طرف کنیم؟

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
همه چیز درباره افراد حساس؛ چگونه حساسیت خود را بر طرف کنیم؟

باشگاه خبرنگاران/ حساس بودن، يکي از ويژگي‌هاي شخصيتي است که اگر به صورت پيشرونده عمل کند مي‌تواند براي فرد و اطرافيانش آسيب زا باشد.
  يک ماهي از تولد بيست سالگي اش مي‌گذرد، امّا گويي خيال بزرگ شدن ندارد چرا که هنوز براي کوچک‌ترين و بي اهميت‌ترين مسئله‌اي بغض مي کند و اشک از چشمانش جاري مي‌شود و حتي اگر خودش هم نخواهد، امّا اين اشک هايش چاره ساز کار‌ها و تصميم هايش مي شود و اين طور, حرفش را به کُرسي مي‌نشاند.

البته اطرافيانش هم بي تقصير نيستند چرا که هرآن چه بخواهد را به سرعت برايش مهيا مي‌کنند و مي‌گويند که نمي‌خواهند چيزي به دلِ اين دختر بماند.
 
اين بخشي از صحبت‌هاي مادري  است که از حساس بودن بي حد و حصر دخترش مي‌گويد که از همان کودکي با اين ويژگي شخصيتي او مشکل داشته است و تاکيد مي‌کند که يکي از اختلاف‌هاي مهم او و همسرش به خاطر اين موضوع است چرا که مخالف فراهم کردن سريع تمام امکانات براي دخترشان و لوس کردن  اوست.
 
در ادامه, همسرش با تاييد اين صحبت‌ها مي‌گويد که دخترشان روحيه بسيار حساسي دارد تا جايي که از کودکي، وقتي با کوچک‌ترين مسئله‌اي روبرو مي‌شد سريع اشک مي‌ريخت و او هم که طاقت اين موضوع را ندارد و دلش نمي‌خواهد چيزي به دل تنها دخترش بماند، براي فراهم کردن تمامي امکانات براي او از هيچ کوششي دريغ نمي‌ورزد.
 
حساس بودن، يکي از ويژگي‌هاي شخصيتي است که اگر ميزان آن در افراد زياد باشد مي‌تواند در زمره ويژگي‌هاي نامطلوب قرار گيرد و براي فرد و اطرافيانش آسيب‌هايي به همراه داشته باشد.
 
افرادي که داراي ويژگي اخلاقي حساسيت هستند در مقايسه با ديگر افراد, ذهن متفاوت تري دارند که اين موضوع ناشي از دلايل بيولوژيکي است چرا که اين افراد نه تنها سيستم عصبي نسبتا متفاوتي دارند بلکه تغييرات موجود در سطح مغز آن‌ها کمتر از افرادي است که داراي چنين ويژگي شخصيتي نيستند.
 
سجاد کريمان مجد روانشناس و مشاور خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با حساس بودن برخي از افراد، اظهار کرد: انسان‌هاي حساس بيشتر از  افراد ديگر در فرايند ارتباطي خود زجر مي‌کِشند، زيرا آن‌ها افرادي هستند که حرف هايشان معمولا به بغض و گريه تبديل مي‌شود و يا داد مي‌زنند و قهر مي‌کنند تا جايي که نمي‌توانند حرف خود را به راحتي بيان کنند.
 
وي بيان کرد: ويژگي شخصيتي حساسيت، دلايل مختلف تربيتي و ژنتيکي دارد و به دليل اين که، افراد حساس و زودرنج در بروز اين  رفتار‌هاي خود، هيچ گونه تقصيري ندارند بايد کاملا آن‌ها را درک و سپس با اين گونه افراد، در خصوص مسائلي که نسبت به آن حساسيت بيشتري دارند، گفت و گو کرد.
 
اين روانشناس تصريح کرد: گاهي اوقات، حساسيت و زودرنجي فرد به نوع تربيت او ارتباط دارد چرا که از کودکي به صورتي تربيت شده که خواسته‌ها و موردعلاقه هايش را بدون هيچ گونه تلاشي و يا حتي با يک لجبازي و داد و بيداد راه انداختن بدست آورده است چرا که هيچ زماني ياد نگرفته است که زمان بايد بگذرد تا بتواند به مقصود خود برسد و هميشه شرايط به گونه‌اي نيست که بلافاصله به نتيجه دلخواه برسد.
 
کريمان مجد گفت: فرد زود رنج و حساس هميشه ياد گرفته است که در زندگي اش مي‌تواند با قهر کردن يا اشک ريختن به خواسته خود دست پيدا کند و همين موضوع باعث کاهش ميزان تاب آوري او نيز شده است. از اينرو، فردي که در کودکي خود تاب آوري پاييني داشته باشد قطعا در دوره بزرگسالي خود نيز زودرنج و حساس خواهد بود.
 
وي ادامه داد: حساسيت گروه ديگري از افراد ناشي از نوع شخصيت آن هاست. يعني افرادي که در طرحواره استحقاق، بي ارزشي و يا نقص شرم قرار مي‌گيرند احتمال بالا بودن حساسيت آن‌ها در مقايسه با ديگران بيشتر است.
 
اين روانشناس با اشاره به حساسيت و زودرنجي ناشي از خودشيفتگي برخي از افراد تاکيد کرد: افراد خودشيفته با ميزان حساسيت و زودرنجي بالا نه تنها نمي‌توانند نظرات مخالف خود را بشنوند بلکه نمي‌توانند در مقابل چنين نظراتي دوام بياورند. به همين خاطر، اگر با پاسخ منفي ديگران روبرو شوند و از ديگران نه بشنوند سريع به آن‌ها بر مي‌خورد.

کريمان مجد با بيان اينکه حساسيت و زودرنجي برخي از افراد ناشي از افسردگي شان است، بيان کرد: برخي از افراد به دليل داشتن اختلالات افسردگي، بسيار حساس و زودرنج هستند تا جايي که حتي اگر در اصلاح عاميانه فردي به آن‌ها بگويد که " بالاي چشمشان ابروست " ناراحت شده و در برخي از مواقع هم به سرعت به اين موضوع واکنش نشان مي‌دهند.
 
وي تصريح کرد: حساسيت بالاي برخي از افراد به ويژه آن دسته که در جامعه از جايگاه خاصي برخوردار هستند نه تنها باعث بد حالي خودشان بلکه موجب ناراحتي اطرافيانشان هم مي‌شود؛ به طوري که اين ويژگي شخصيتي آن‌ها نه تنها ارتباط آن‌ها با ديگران را دردناک‌تر مي‌کند بلکه باعث فاصله گرفتن ديگران از خودشان هم مي‌شود که اين موارد نيز به خودي خود به بيشتر شدن حساسيت‌ها و رنجيده خاطر شدن اين گونه افراد دامن مي‌زند.
 
اين روانشناس با اشاره به تنها بودن افراد حساس و زودرنج گفت: آدم‌هاي حساس، اغلب تنها هستند چرا که ديگران به دليل رفتار‌هاي همراه با قهر يا گريه شان از آن‌ها فاصله مي‌گيرند که اين مي‌تواند آسيب‌هاي جدي به همراه داشته باشد.
 
کريمان مجد ادامه داد: براي اين که بتوان فارغ از دلايل حساسيت افراد حساس و زودرنج، ارتباط صحيحي با آن‌ها داشت, در مرحله اول بايد آن‌ها را به خوبي درک کرد و نبايد دو خصيصه حساسيت و زودرنجي آن‌ها را به طور مداوم جلوي چشمشان آورد چرا که اين کار باعث تقويت بيشتر اين ويژگي‌ها مي‌شود.
 
وي افزود: اگرچه همدلي کردن با اين افراد مي‌تواند بسيار کمک کننده باشد امّا  اگر اين حساسيت و زودرنجي آن ها بسيار زياد باشد, مراجعه کردن به روانشناس و روان درماني  مي تواند بسيار موثر است چرا که اين افراد با سپري کردن فرايند درمان مي توانند تا حد زيادي بهبود يابند.
بيشتر بخوانيد
 

انتهاي پيام/

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar