چگونه با همسر خود صحبت کنیم؟

نمناک/ يکي از دلايل اختلافات بين زن و شوهر نداشتن مهارت هاي ارتباطي است. شيوه صحبت کردن صحيح با همسر از تنش هاي زندگي مشترک مي کاهد نوع سخن گفتن و اينکه به چه لحني صحبت کنيم در تحکيم زندگي، بسيار مۆثر است.
با سخن گفتن گاهي ما موجب آرامش يکديگرمي شويم و گاهي نيز به تعبير علي (ع) يکديگر را ناراحت و زخمي مي کنيم پس اگر مي خواهيد زندگي تان سرشار از عشق و محبت شود بايد هنر «گفت و گو» با همسرتان را بياموزيد.
اگر مي خواهيد آرامش را به زندگي مشترک و نو پاي خود بياوريد و نحوه ي صحيح صحبت کردن با همسر خود را بياموزيد ما را تا پايان اين بخش ما را همراهي کنيد.
هنر «گفت و گو» را بياموزيد
يکي از مهم ترين نهادهاي اجتماع که تاثير زيادي در جامعه دارد، خانواده است پس لازمه ي داشتن جامعه سالم ، در درجه اول داشتن خانواده سالم و پر از آرامش است. بنابراين براي داشتن خانواده اي سالم بايد مهارت هاي ارتباط همسران و يا ارتباط والد- فرزندي را ياد بگيريم. يکي از مهم ترين مهارت ها، مهارت گفت و گو است که در ادامه به آن مي پردازيم.
مهارت گوش دادن
مهارت گوش دادن از مهارت هايي است که همسران بايد بياموزند زيرا گوش دادن به حرف هاي يکديگر سبب مي شود که نياز يکديگر را بشناسيد و برآورده نماييد. هنگامي که همسران به حرف هاي يکديگر گوش بدهند، به هم مي فهمانند که براي هم مهم هستند و بسيار صميمي خواهند شد.
قدم اول براي گوش دادن :
در قدم اول بايد موانع گوش دادن را شناسايي کنيم و علت اينکه در برخي مواقع نمي توانيم به حرف هاي همسرمان گوش بدهيم را پيدا کنيم . برخي از موانعي که باعث مي شود نتوانيم به حرف هاي همسرمان گوش دهيم را آورده ايم :
ذهن خواني نکنيد
يکي از موانعي که سبب مي شود نتوانيم به حرف هاي همسرمان گوش دهيم ، ذهن خواني او قبل از صحبت نمودن و برداشت حرف هايش به گونه اي است که خودمان مي خواهيم و صحت و سقم آن را از طرف مقابلمان نمي پرسيم.
حرف هاي همسرتان را فيلتر نکنيد
يکي ديگر از موانعي که سبب مي شود حرف هاي همسرمان را درک نکنيم اين است که ما فقط به آن قسمت از حرف هاي همسرمان گوش مي دهيم که به نفع مان است.
به دقت گوش دهيد
يکي ديگر از اشتباهات زوجين هنگام صحبت با يکديگر اين است که به حرف هاي يکديگر گوش مي دهند تا در آخر يکديگر را نصيحت کنند و پند و اندرز بدهند.
به مسايل مختلف فکر نکنيد
هنگامي که همسرتان صحبت مي کند نبايد به مسايل مختلف فکر کنيد و بايد به صحبت هاي او گوش کنيد.
به شعور او نيز توهين نکنيد
يکي ديگر از موانعي که باعث مي شود حرف هاي همسرمان را نشنويم استفاده از موبايل و گشتن در شبکه هاي اجتماعي ، ديدن تلويزيون و خواندن مجله در حين صحبت همسر است. با انجام اين کارها نه تنها شما به درستي متوجه حرف هاي همسرتان نمي شويد بلکه به شعور او نيز توهين مي کنيد.
قدم دوم:
بعد از شناخت موانع گوش دادن صحيح 3 اصل زير را در صحبت کردن رعايت کنيد.
1- شفاف سازي:
هنگام صحبت با همسر بايد درباره صحبت هايي که برايتان مبهم بوده ، از همديگر سوال بپرسيد و ابهامات خود را بر طرف نماييد.
2- خلاصه کردن:
بايد حرف هايي که بين شما و همسرتان رد و بدل مي شود را در ذهنتان خلاصه کنيد.
3- بازخورد:
يعني اينکه خلاصه حرف هاي طرف مقابلمان را به او بگوييم .
اگر در يک گفت و گو 3 اصل بالا همراه با زبان بدن رعايت شود، خيلي راحت مي توانيم با همسرمان صحبت کنيم و به او بفهمانيم که برايش ارزش و اهميت قايل هستيم و دوست داريم به حرفهايش گوش دهيم.
زبان بدن
هنگام صحبت با همسر و گوش دادن به حرف هاي او بايد با ديگر اعضاي بدنمان هم گوش کردن را نشان دهيم.
اصول گوش دادن با زبان عبارتند از:
1. در همان حالتي که همسرتان صحبت مي کند شما نيز قرار بگيرد.
2. براي تاييد و تصديق حرفهاي همسرتان سر خود را تکان دهيد و نشان دهيد که حواستان به حرفهاي او هست.
3. عصباني نباشيد و هميشه لبخند بزنيد.
4. دست به سينه ننشينيد.
اصل اول :
هرگز درجمله از فاعل تو استفاده نکنيد زيرا وقتي ما جمله را با تو شروع مي کنيم در همسرمان حس سرزنش کردن و يا مقصر بودن را ايجاد مي کنيم و چنانچه نمناک اشاره کرده است اينگونه همسرمان تمايلي به گوش دادن به ادامه صحبت هاي ما را ندارد.
اصل دوم :
فاعل من را در ابتداي جملات بکار نبريد.
مثلا اگر همسرتان دير به خانه آمده نگوييد :تو هميشه دير به منزل مي آيي و من را عصباني مي کني! بلکه به جاي اين جمله بهتر است بگوييد:من از اين که دير به خانه مي آيي احساس ناراحتي مي کنم.
از تکنيک پنج دقيقه استفاده کنيد:
براي اينکه بحث هاي چالشي زندگيتان در مسير صحيحي پيش برود و يک گفت و گوي همراه با آرامش را تجربه کنيد، در يک موقعيت مکاني و زماني مناسب شروع به صحبت نماييد.
هر يک از همسران بايد مدت زمان مشخصي را صحبت کنند يعني بهتر است هر کدام به نوبت پنج دقيقه نسبت به موضوع مورد نظر صحبت کنند و اين کار را ادامه دهند تا بتوانند مشکلشان را برطرف کنند. اگر اصول مربوط به گوش دادن رعايت شود، اين تکنيک بسيار موثراست.
تهمت نزنيد:
برخي همسران حين صحبت با همسرشان به او تهمت مي زنند و او را به کاري که نکرده، متهم مي کنند و با اين کار احترام بينشان را از بين مي برند.
خط قرمز ها:
در صحبت هايتان، حتي هنگام عصبانيت به حريم يکديگر احترام بگذاريد و به خط قرمزهاي همسرتان مانند اعتقادات شخصي ، خانواده، سلايق و ... بي احترامي نکنيد.
بي طرف و بدون قضاوت باشيد:
هنگام صحبت همسرتان درباره يکي از کارهاي بدش قاضي نشويد و او را گناهکار جلوه ندهيد و به حرف هايش گوش دهيد و محترمانه اشتباهاتش را به او بگوييد.
احترام بگذاريد:
هنگام صحبت با همسرتان به او احترام بگذاريد و هيچ گاه توهين، بد دهني و تحقير نکنيد تا حريم بينتان از بين نرود .
صميمي باشيد:
هنگام صحبت با همسرتان او را نوازش کنيد و ابراز علاقه نماييد زيرا نشان دادن علاقه سبب افزايش محبت و درک صحبت هاي هم مي شود.
صداقت داشته باشيد:
صداقت و اعتماد اساس هر رابطه است بنابراين با همسر خود صادقانه صحبت کنيد و در مقابل صداقت او، واکنش مثبت نشان دهيد تا او از صداقت خود پشيمان نشود.
اعتماد کنيد:
برخي از همسران به دليل دروغ گفتن همسرشان در دفعات گذشته و يا بيش از حد مشکوک و بي اعتماد بودن حرف هاي شريک زندگي خود را باور نمي کنند و به گفته هاي او شک مي کنند.
اما اگر شما بيش از حد به حرف هاي شريک زندگيتان مشکوک و بي اعتماد باشيد او براي پيشگيري از کشمکش مجبور به دروغ گفتن مي شود پس به حرفهايش اعتماد کنيد.
نقاط ضعف و قوت:
در صحبت با همسرتان، روي نقاط ضعف يا اشتباهات گذشته يکديگر دست نگذاريد و با وسط کشيدن گذشته، اوقات خود را تلخ نکنيد.
موضوعات را با هم قاطي نکنيد:
در مورد هر مشکلي که حرف مي زنيد، وارد مسائل ديگر نشويد و آن ها را به هم ربط ندهيد.
اصلاح لحن بيان:
از معمول ترين لحن هاي نادرست بين زن و شوهر که باعث درگيري مي شود، لحن بيان بد و توهين آميز و لحن تهاجمي و پرخاشگرانه شوهر و يا لحن تحقير آميز زن است.