لجبازی با زندگی مشترکتان چه می کند؟

نمناک/ لجبازي نوعي رفتار مقابله است که در آن شخص براي نشان دادن قدرت و دفاع از خود بروز مي دهد و در واقع به فرد مورد نظر نشان مي دهد که قادر به کنترل و شکست شخص لجباز نمي باشد. فرد لجباز روي نظرات و عقايد خود پافشاري مي کند و با نظرات ديگران گاه آگاهانه و گاه ناآگاهانه مخالفت مي کند.
به طور مثال اگر به فرزند دانش آموز خود بگوئيد که درس بخواند، اما او خسته باشد شايد بدون اعتنا به صحبت شما شغول بازي شود. اين کار مصداق لجبازي است يعني شما نمي توانيد او را مجبور به انجام کاري کرده و او را کنترل نمائيد. لجبازي در زندگي مشترک، آن را با مشکل مواجه مي کند و حتي ممکن است که زندگي زناشويي را به بن بست نيز بکشاند.
لجبازي در زندگي زناشويي همان جنگ قدرت ها است که هر کدام از زوج ها قصد به کرسي نشاندن حرف خود را دارند. بنابراين چنانچه در بخش خانواده پلاس نمناک ميخوانيد مي توان گفت که يکي از علل شايع مراجعين به دادگاههاي خانواده، لجبازي است که در نهايت منجر به جدايي زن و شوهرها مي شود.
اغلب در زوج هايي که شناخت کافي از يکديگر را ندارند و علاوه براين از نظر خانوادگي، اجتماعي، فرهنگي و تحصيلات با هم اختلاف دارند، لجبازي بيشتر مشاهده مي شود. به طور کلي لجبازي نوعي رفتار نامطلوب است که به روشهاي مختلف خود را نشان مي دهد مانند گريه کردن، فرياد کشيدن، آسيب رساندن به ديگران،ناسزاگفتن، شکستن وسايل و موارد ديگر.
روشهاي تشخيص افراد لجباز
خصوصيات و نشانه هاي لجبازي همسرتان را بشناسيد تا بهتر با آن ها مقابله کنيد.
بي قانوني:
اين شخص کوچکترين اعتنايي به قوانين نمي کند. فرد لجباز براي خود قوانين مشخص دارد و هرجا که به نفع خودش باشد قانون را اجرا مي نمايد.
زودرنج و حساس:
شخص لجباز از ديگران توقع بيش از اندازه دارد، اما در برابر سخنان ديگران خود را مسئول نمي داند.
کمبود اعتماد به نفس:
در افراد لجباز مي توان به وضوح کمبود اعتماد به نفس و عدم خودباوري مثبت و پذيرفتن خود واقعي را يافت.با اين وجود او اين واقعيت را نمي پذيرد.
عصبانت سريع:
شخص لجباز با کوچکترين مخالفتي که در برابر خواسته هايش مي بيند، شروع به ناراحتي و عصبانيت کرده و ناسازگار مي شود.
اهل داد و قال:
انسان لجباز عادت به شلوغ کاري زياد دارد و کينه توزي خود را به همه نشان مي دهد.
فرافکني:
فرد لجباز ، شخص ديگر را متهم به لجبازي مي کندبه طور مثال مي گويد:«تو لجبازي مي کني» و يا «تو مرا به لجبازي وادار مي کني» و ...
ارتباطات اجتماعي ضعيف:
او در اغلب موارد تنها است و توانايي برقراري ارتباط اجتماعي مناسب را ندارد.اين شخص افسرده و مضطرب است و افکار پريشاني دارد.
دليل تراشي:
افراد لجباز براي تصميمات خود بهانه هاي عجيب و غريب آورده و اشتباهات خود را به گردن ديگران مي اندازد.
پيامدهاي مخرب لجبازي در زندگي زناشويي
در اغلب خانواده ها اين اتفاق پيش مي آيد که هر فردي مانند يک کودک رفتارهاي بچه گانيي از خود بروز دهد. بحث اين نيست که کسي نبايد در زندگي زناشويي لجبازي کند يا اگر کسي لجبازي کرد، ديگر بايد قيد آن رابطه را زد؛ بلکه صحبت درباره مواقعي است که زوج ها هر دو لجبازي کرده و براي اصلاح رفتار خود هيچ تلاشي نکنند. در اين وضعيت اختلاف و دعواي زن و شوهرها شدت مي گيرد و زندگي مشترک را به مرز نابودي مي کشاند.
در اين ميان اگر فرزندي هم وجود داشته باشد با لجبازي هاي والدين آسيب زيادي خواهد ديد. اين فرزندان معمولا به نوعي اضطراب مبتلا مي شوند. والدين لجباز، اختلافات خود را مانند ميدان جنگي مي بينند که هرکاري براي پيروزي خود انجام مي دهند.
اين افراد با لجبازي خود، بحث را ادامه داده و حاضر به قبول اشتباهات خودنيستند و در برابر هر حرفي، جواب داده و مقابل هر عملي رفتاري از خود بروز مي دهند.
يکي از آثار منفي لجبازي، اختلافات زن و شوهرها است که به سلامت رواني خانواده آسيب مي رساند. فرد لجباز قدرت تصميم گيري و استقلال فکري مناسبي ندارد و حاضر به کنار گذاشتن افکار غيرمنطقي خود نمي باشد.
اين شخص احترامي براي عقايد ديگران قائل نيست و تنها خواسته هاي خودش مهم است.اين افراد توانايي يافتن راه حل مناسب را ندارند و حاضر به کنار گذاشتن افمار غير منطقي خود نيستند.
موارد زير دلايل و عوامل موثر در لجبازي همسرتان هستند:
انتقام جويي
يک دندگي و لجبازي نوعي واکنش به رابطه است. در شرايطي که زن و شوهر از نحوه برخورد و عملکرد ديگري راضي نباشد، دچار کمبود محبت از سوي او شود و يا بي محلي ببيند به شکل طبيعي درصدد انتقام بر مي آيد.
در واقع لجبازي نوعي انتقام جويي است که شخص صدا اعتراض خود را توسط آن به گوش فرد ديگر مي رساند. شخصي که در سالهاي اوليه زندگي مشترک، از همسر خود محبت و مهرباني کافي ببيند، قطعا در دوره ميانسالي و اچس از ازدواج فرزندان تنهايي را تجربه نخواهد کرد.
تحقير و سرزنش
به طور يقين نوع رفتار ما با همسرمان، زمينه ساز تشکيل سخصيت خودمان است. زماني که زوج ها به طور غير منطقي خواسته يا ناخواسته يکديگر را تحقير مي نمايند بذر لج بازي را در قلب هم کاشته و آينده ناآرامي را براي خود و فرزندنشان فراهم مي نمايند. زن و شوهر هرگز نبايد يکديگر با الفاظ بد صدا کننديا در حضور فرزندان يکديگر را مورد تمسخر قرار دهند.
خود بزرگ بيني
يکي از دلايل لجبازي، تکبر، برتر بيني و غرور نابه جا است. اين عوامل در زندگي مشترک زمينه ساز يک دندگي آنها را فراهم مي کند. زن يا مردخود را برتر از ديگري ديده و حاضر به پذيرفتن حرف ديگري نمي باشد. تکبر از نظر قرآن هم موجب لجبازي مي شود.
اگر فرد تربيت صحيحي از نظر اخلاقي نداشته باشد در مرحله اي از رشد مادي در زندگي دچار آفت خوبزرگ بيني خواهد شد. مثلا شخصي که به جايگاه مناسبي در اجتماع برسد و يا ثروت هنگفتي بدست آورد ممکن است شريک سال هاي زندگي خود را فاقد جذابيت ببيند.
رفتار منفي
لجاجت در زندگي مشترک به دلايل مختلفي ايجاد مي شود. يکي از اين دلايل رفتار نادرست زن يا شوهر است که موجب حساسيت فرد ديگر مي شود. در صورتي که اين رفتارهاي هميشگي شوند به تدريج حس تنفر در همسر ايجاد مي شود و او را تبديل به فرد لجباز مي کند.
سرزنش بي دليل
سرزنش کردن يکي از عوامل ناسازگاري در روابط زنا و شوهر ها است که منجر به لجبازي مي شود. در صورت تداوم اين رفتار، پايه هاي زندگي مشترک سست مي شود. شخصيت فردي که مدام مورد سرزنش قرار مي گيرد به مرور تخريب شده و توانايي مديريت صحيح را از دست مي دهد.
همچنين تعداد اشتباهات او روز به روز بيشتر مي شودو زماني که هنر همسرداري و مديريت زندگي از او سلب شود، لجبازي در او تقويت خواهد شد. امام علي عليه السلام مي فرمايد:«الافراط في الماامه يشب ميزان اللجاجه»؛ زياده روي و تکرار بي جاي سرزنش آتش لجاجت را قوي تر و برافروخته تر مي کند.
برترين مدل اصلاح رفتار همسر، تذکر سازنده و منطقي توام با مهرباني و دلسوزي است. سرزنش کردن يکي از بزرگترين گناهان در اسلام است نه تنها موجب اصلاح رفتار نمي شود بلکه پيامدهاي منفي زيادي در پي خواهد داشت.
جهل و اطلاعات کم
يکي از دلايل لجبازي در زندگي مشترک، ناداني و عدم اطلاعات کافي درباره ي پيامدهاي مادي و معنوي لج بازي و يک دندگي است. افرادي که به پيامدهاي لجبازي در زندگي زناشويي آگاه هستند، اصراري براي ادامه اين رفتار کودکانه ندارند.
پيامبر اکرم(ص) درباره اين موضوع مي فرمايند:«اياک و اللجاجه فان اولها جهل و آخرها ندامه»؛ از يک دندگي پرهيز کنيد؛ زيرا آغاز اين کار ناداني و پايان آن پشيماني است.
بهترين روش برخورد با لجبازي همسر در زندگي مشترک
هنگام شروع لجبازي همسرتان بهتر است به نکات و راهکارهاي عنوان شده در ادامه ي اين بخش از سبک زندگي نمناک رجوع کنيد:
لجبازي را با لجبازي پاسخ ندهيد
بايد توجه داشته باشيد که لجبازي در زندگي مشترک نه تنها رابطه را بدتر مي کند بلکه با ايجاد تعارضات به هر دو نفر آسيب مي رساند. بهتر است اصول ارتباط موثر با همسرتان را ياد بگيريد.
سکوت کردن
بهترين و موثرترين رفتار، سکوت است؛ بنابراين سعي در کنترل خود داشته باشيد.چرا که پرخاشگري شما لجبازي او را بيش از قبل مي کند. در زمان مناسب علل لجبازي او را بررسي کرده و آنها را رفع نمائيد..
درک کمبود اعتماد به نفس او
عدم خودباوري و کمبود اعتماد به نفس يکي از مهمترين دلايل لجبازي مي باشد. معمولا افرادي لجباز هستند که از کمبود اعتماد به نفس رنج مي برند و با لجبازي سعي در نشان دادن اقتدار خود مي کنند. بنابراين براي حفظ آرامش زندگي مشترک خود، به همسرتان در شناخت و باور شخصيت اش کمک کنيد و راههاي افزايش اعتماد به نفس همسر را شناسايي و به کار بريد.
شما هم مقصريد
هميشه همسرتان مقصر نيست بلکه گاه رفتار اشتباه شما موجب لجبازي همسرتان مي شود. در اکثر مواقع لحن نادرست و اشتباه شما، همسرتان را وادار به لجبازي مي کند. رفتار صحيح در بروز اختلاف و دعوا، در جلوگيري از لجبازي همسرتان موثر است.
چند راهکار ساده براي رفع لجبازي همسر
مهارت هاي گفتگوي خود را تقويت کنيد ؛ از روش مناسب که به لجبازي نرسد استفاده کنيد.
تا زماني که شرايط همسرتان متعادل نشود، راجع به موضوعي که موجب لجبازي او شده است صحبت نکنيد.
از کلمات مثبت و لحن آرامبخش استفاده کنيد.
ويژگي هاي منفي رفتار همسرتان را در زمان مناسب به او بگوئيد.
سعي کنيد در صحبت کردن خود لطافت و مهرباني را نشان دهيدو صحبت هاي خود را با "تو" آغاز نکنيد. بهتر است جملات خود را با کلمه "من" يا "ما" شروع کنيد. زيرا در غير اينصورت حس مقصر بودن يا سرزنش کردن در او افزايش پيدا کند.
روش مناسب انتقاد کردن را بياموزيد و اينکه چطور مي توان ويژگي هاي منفي همسرتان را به او بگوئيد تا آنها را اصلاح کند.
تا حد ممکن با او مدارا کنيد تا رفتار خود را تغيير دهد.
هرگز از کلمات کنايه آميز استفاده نکنيد زيرا لجبازي او را شديدتر خواهد کرد.
اگر همسرتان هنگام لجبازي زمان زيادي را به بحث و حرف زدن مي پردازد، صبوري کنيد و اين اجازه را به او بدهيد تا خود را از يجان تخليه کند و صحبت هايش تمام شود.
هرگز هنگام لجبازي همسرتان، سعي در قانع کردن او نداشته باشيد و با او بحث نکنيد.
از ويژگي هاي مثبت همسرتان تعريف کنيد تا اعتماد به نفس او افزايش پيدا کند.
او را دعوت به آرامش کنيد.