تحلیل روانشناسی نقاشی کودک 7 ساله

خراسان/ بخش ناخودآگاه ذهن ميتواند از طريق نقاشي ظاهر شود. طراحي، يک ارتباط مستقيم با بخش ناخودآگاه دارد و حاوي اطلاعات روانشناختي زيادي است که عمق روان کودک را ميتوان از طريق آن احساس کرد. کودکاني که نقاشي ميکنند، بچههاي خوشحالتري هستند. آنها ترس، آرزو، درد و ... را از طريق نقاشي بيان ميکنند. يک نقاشي ساده ميتواند نگاهي اجمالي به جهان بيني کودک، نقش او در خانواده و روابطش با ديگر اعضاي خانواده و البته اعتماد به نفس او داشته باشد. تحليل دو نقاشي را در ادامه بخوانيد، شايد بعضي آيتمهايش شبيه نقاشيهاي فرزند شما باشد. هر چند روانکاوي يک نقاشي کودکانه نياز به تخصص دارد اما مطالعه اين مطالب خالي از لطف نيست. اميدواريم در فرصتهاي بعدي نقاشي فرزند شما را تحليل کنيم.
آناليز نقاشي سلما خانم 7 ساله
1- سلما خانم دختري شاداب، پرانرژي و مهربان است. او برونگرا و با اعتماد به نفس بالاست، همچنين پدر و مادرش را خيلي دوست دارد.
2- احساس خوشحالي و خوشبختي در اين دختر ۷ ساله در حد اعلاست. استفاده زياد از رنگ قرمز تا حدود زيادي، داشتن احساس شادماني را منعکس ميکند اما ميتوان ابتلا به مقداري پرخاشگري را هم از آن استنباط کرد.
2- رنگها علاوه بر اينکه در جهت بالا و پايين مورد استفاده قرار گرفتهاند در جهت چپ و راست نيز دامن دختري که نقاشي شده را پوشش دادهاند که ميتواند نشانگر وسواس و تا اندکي اضطراب و استرس باشد.
3- يک چشم باز و يک چشم بسته يا به عبارتي چشم درحال چشمک زدن ميتواند شادابي و طراوت دروني کودک را نشان دهد. علاوه بر آن بيرون بودن زبان، داشتن احساس خوب به زندگي و دنيا را نشان ميدهد که باز هم ميتواند مبين طراوت و شادماني سلما خانم باشد.
4- در مقايسه با کليت نقاشي، دستهاي دختري که کشيده شده، کوچک هستند. همچنان که اين مسئله را در بخش قابل مشاهده پاها نيز ميتوانيم رويت کنيم. اين اتفاق، نشان ميدهد که به جلب توجه و تاييد و حمايت از والدينش نياز دارد.
5- خيالپرداز بودن سلما خانم با افزودن دو بال به فردي که نقاشياش را کشيده، مورد تاييد قرار ميگيرد. البته درباره اينکه چنين ويژگي براي سلما خانم مثبت يا منفي است بايد بعد از مراجعه حضوري به روانشناس دربارهاش سخن گفت.
6- الگوبرداري از مادر در اين سنين با کشيدن الگوهاي آرايشي صورت، گل سر، آرايش خاص موها و ... در نقاشي، اشاره به نقش پررنگ مادر در خانه دارد. شايد هم گوشه چشمي به شغل مادرش دارد که احتمال دارد آرايشگر باشد. البته ممکن است به توجه بيش از حد مادر به ظاهر خودش در منزل نيز اشاره کند.
توصيههايي به والدين سلما خانم
در اين نقاشي، ارتباط خوب بين والدين را ميتوانيم به صورت احساس رضايت در چهره فرزند ببينيم. اگرچه نقش پدر در حد عشق ورزيدن به مادر است اما تلاش مادر براي جذب محبت همسر و ديده شدن بيشتر از حضور پدر در خانواده است. بنابراين توصيه ميشود که پدر و مادر سلما خانم، حداقل روزي چندين بار به فرزندشان اين جمله را بگويند: «عزيز دلم، من به وجودت افتخار ميکنم». بيشتر براي فرزندتان و بازي کردن با او وقت بگذاريد(به خصوص پدر) و بيشتر براي کارهاي خوبش، تاييد، توجه و حمايت به او بدهيد.
نويسنده : دکتر فريده ناصري | روانشناس باليني