نماد آخرین خبر

از چه سنی می‌توان به کودک شیر پاستوریزه داد؟

منبع
بيتوته
بروزرسانی
از چه سنی می‌توان به کودک شیر پاستوریزه داد؟

بيتوته/ هرگز دادن شير پاستوريزه به نوزاد 6 ماهه به شما توصيه نميشود زيرا در 6 ماه اول زندگي، نوزاد به غير از شير مادر يا شير خشک هيچ ماده غذايي ديگري نبايد دريافت کند. در واقع دادن هر چيزي غير از شير مادر و شير خشک مي تواند براي کودک آسيب زا و خطرناک باشد.
چرا که معده نوزاد هنوز براي هضم مواد غذايي ديگر آماده نيست. مصرف شير پاستوريزه در اين دوران مي تواند منجر به اسهال، استفراغ و واکنش هاي آلرژيک در فرزندتان شود.
اگر مادر به هر دليلي نتوانست از شير خود به کودک بدهيد مي تواند شير خشک را جايگزين شير خودش کند. هرگز نبايد شير گاو يا شير پاستوريزه را جايگزين آن کند.

از چه سني ميتوان به کودک شير پاستوريزه داد ؟
براي اولين سال زندگي، شير مادر يا شير خشک مهم ترين منبع غذايي نوزاد به شمار مي آيند. شير گاو براي اولين سال زندگي اصلا مناسب نيست، اما از حدود 7 ماهگي به بعد، مقدار کمي شير گاو يا غذاهايي که حاوي مقادير کمي شير گاو هستند مي توانند به عنوان يک غذاي کمکي مورد استفاده قرار بگيرند.
راه هاي زيادي براي شروع استفاده از شير گاو وجود دارد. شما مي توانيد فرني کودک خود را با شير گار تهيه کنيد. همچنين مي توانيد شير را با غذاهاي جامد مثل پوره سيب زميني يا برنج مخلوط کنيد يا مي توانيد مقدار کمي شير را با ميوه هاي تازه مخلوط نماييد. با افزودن ادويه و پوره سبزيجات به شير مي توانيد يک غذاي لذيذ و خوشمزه براي کودکتان تهيه کنيد.
شير موز يا شير و هويج را نيز به همين ترتيب مي توانيد به کودک خود بدهيد اما در شستن و ضد عفوني کردن هويج بسيار دقت کنيد.بهتر است هويج پخته مثلا در سوپ ،به کودک بدهيد تا هضم آن راحتتر و مواد مغذي آن بهتر جذب شود. پختن هويج همراه با مقدار کمي روغن ميزان آنتي اکسيدان هاي موجود در آن بنام هاي بتاکاروتن و اسيد فنوليک را افزايش مي دهد.
در حين فرآيند پخت ديواره سلول هاي گياهي بافت هويج شکسته شده در نتيجه جذب آنتي اکسيد موجود و ساير مواد شيميايي مفيد آن افزايش مي يابد. با اضافه کردن کمي روغن به هويج پخته، مواد محلول در چربي آن راحتر جذب مي شود. همچنين پختن گوجه فرنگي و اضافه کردن روغن به آن در حال پخت جذب ليکوپن موجود در آن را افزايش مي دهد.
هر چه سن کودک افزايش مي يابد، نگراني از کمبود کلسيم نيز افزايش مي يابد. بيش از 20 درصد کودکان مقادير ناکافي از کلسيم را دريافت مي کنند. اين امر بدان علت است که اکثر کودکان از نوشيدني هايي استفاده مي کنند که حاوي مقادير ناکافي کلسيم مي باشد.
سال هاي اول زندگي کودک، زمان رشد و تکامل استخوان هاي اوست، لذا مصرف مواد غذايي حاوي کلسيم زياد در اين سن بسيار مفيد مي باشد. در اين مورد شير يک نوشيدني خوب و مفيد است، زيرا قند موجود در شير (لاکتوز) و همچنين ويتامين D موجود در آن از عواملي هستند که موجب افزايش جذب کلسيم مي شوند.

مصرف شير پاستوريزه در کودکان 1 تا 2 سال
از يک سالگي به بعد مي‌توان شير پاستوريزه را به عنوان يک نوشيدني براي کودک در نظر گرفت. ولي اگر قرار است شير پاستوريزه براي کودک يک ساله بدهيد بهتر است آن را رقيق کنيد.
مثلاً مي توانيد يک دوم مقدار شير را آب جوشيده سرد شده بريزيد. نظر متخصصان اين است که کودک در سال دوم زندگي اش 70 درصد مواد غذايي مورد نياز خود را از غذاي اصلي خانواده کنار ساير اعضا به دست مي آورد و 30 درصد بقيه توسط شير مادر يا شير خشک تأمين مي شود. 
بنابراين لزوم زيادي براي دريافت شير پاستوريزه وجود ندارد.

دو سالگي به بعد
از دو سالگي به بعد کودکان مي توانند روزي نيم ليتر شير پاستوريزه مصرف کنند و اين مقدار برايشان کافي است. مصرف شير پاستوريزه بعد از قطع شيردهي مادر ضرورت بسياري پيدا مي کند.
چرا که کلسيم مورد نياز بدن کودک را تأمين مي کند. دريافت کلسيم کافي به رشد استخوان ها و سلامت دندان هاي فرزندتان کمک بسياري خواهد کرد.
همچنين شير پاستوريزه با دارا بودن مقادير مناسبي از پروتئين و کربوهيدرات انرژي کافي را براي فرزندتان فراهم خواهد کرد.

مي توانم به کودکم شير کم چرب بدهم؟ بهترين شير پاستوريزه براي کودکان چيست؟
بيشتر بچه ها براي اينکه وزن بگيرند و ويتامين A و D موجود در شير را جذب کنند بايد چربي شير را کامل دريافت کنند. در شيرهاي بدون چربي، پروتئين ها و مواد معدني زيادي وجود دارد که هضم شان براي کودکان دشوار است اما مي توانيد بعد از دو سالگي فرزندتان و مشورت با پزشک، به او شيرهاي کم چرب بدهيد.
اگر کودکتان دچار اضافه وزن يا چاقي است و در خانواده تان افراد ابتلا به چاقي، کلسترول بالا يا بيماري قلبي- عروقي وجود دارد، مي توانيد براي تغذيه کودکتان پس از مشورت با پزشک از شير کم چرب استفاده کنيد.

ايا شير پاستوريزه را براي کودک بايد جوشاند ؟
شير گاو را قبل از مصرف بهتر است به مدت کافي بجوشانيد اما شير پاستوريزه لازم به جوشاندن نيست. زيرا گرم کردن زياد شير باعث تغيير و از بين رفتن ويتامين هاي حساس به حرارت يا محلول در آب موجود در شيرمي شود و ويتامين هاي B1 ، B6 ، B12 ، اسيد فوليک و ويتامين C موجود در شير پس از جوشاندن به نسبت بسيار زيادي کاهش ‌مي ‌يابد.
اصولا گرم کردن شير مشکل ندارد اما بيش ازحد گرم کردن توصيه نمي شود. لزومي ندارد شير را زياد حرارت بدهيد، چون همانطور که گفته شد مواد مغذي اش را از دست مي دهد.

نکات مهم در مورد تغذيه کودک با شير گاو
• نبايد قبل از يک سالگي، شير پرچرب گاو را به کودک خود بدهيد.
• کودکاني که داراي سابقه ابتلا به آلرژي يا ديابت وابسته به انسولين هستند، به هيچ عنوان نبايد قبل از پايان يک سالگي، به غير از شير مادر و شير خشک هيچ نوع شيري به آن ها بدهيد.
• مصرف شير گاو به عنوان يک غذاي مکمل، تنها بعد از هفت ماهگي توصيه مي شود.
• بعد از يک سالگي، دريافت مقادير کافي شير موجب مي شود که کلسيم مورد نياز کودک تامين شود.
• مصرف شير مادر به جاي شير خشک، مي تواند از بروز چاقي جلوگيري کند.

دلايل ندادن شير گاو به کودکان قبل از يک سالگي بر اساس توصيه هاي متخصصين:
• هضم شير گاو براي کودکان به دليل ميزان زياد پروتئين ها و مواد معدني موجود در آن دشوار است و همچنين پردازش اين مواد براي کليه نارس کودک سخت مي باشد.
• شير گاو نمي تواند آهن، ويتامين C و ديگر مواد مغذي مورد نياز کودک را برطرف کند و يک تغذيه کامل براي فرزندتان به حساب نمي آيد.
• مصرف شيرگاو توسط کودکان زير يک سال سبب ابتلا آنها به کم خوني و فقر آهن خواهد شد.
• خوردن شير گاو در کودکان زير يک سال سبب ايجاد مشکلات و حساسيت هاي گوارشي مي شود و باعث ديده شدن خون در مدفوع شان مي شود.
• شير گاو نمي تواند چربي هاي مورد نياز براي رشد فرزند زير يک سال شما را دراختيارش بگذارد.


چرا بايد در کنار شير مادر شير گاو به کودکان بدهيم؟
هنگامي که کودک به سني رسيد که مي توانست از شير گاو استفاده کند بدون نگراني به او هر روز شير بدهيد زيرا داراي فوايد زير براي کودکان است:
• شير منبع مهمي براي تامين کلسيم است و سبب استحکام دندان ها و استخوان هاي کودک مي شود.
• شير گاو براي انعقاد خون و رشد عضلات است.
• شير يکي از منابع دريافت ويتامين D براي کودکان است و مصرف آن به بدن در جذب بهتر کلسيم کمک مي کند و براي رشد استخوان ها ماده اي کليدي به شمار مي آيد.
• شير براي رشد کودک پروتئين هاي لازم را دراختيار او مي گذارد.
• شير مي تواند نياز کودک را به کربوهيدرات براي انجام فعاليت هاي روزانه اش تامين کند.
• خوردن شير در کودکي سبب مي شود که کودکان به مشکلاتي مانند فشار خون بالا، سکته مغزي، سرطان روده بزرگ و شکستگي لگن دچار نشوند.

ميزان نياز کودکان به شير
ميزان نياز کودکان به شير بستگي به سن آنها دارد، اما توصيۀ معمول اين است:
کودکان ۲ تا ۸ سال: دو فنجان شير در روز،
کودکان ۹ تا ۱۸ سال: سه فنجان شير در روز.
با وجود اين، اگر کودک شما شير نمي‌نوشد، مي توانيد ساير محصولات لبني را به او معرفي کنيد. مواد لبني ديگري مانند پنير و ماست داراي کلسيم و ويتامين D هستند. حتي اگر کودکان  بالاي يک سال شير مي خورند، بايد غذا‌هاي غني از کلسيم و ويتامين D هم مصرف کنند تا اين ويتامين را به اندازۀ کافي (IU 600) در روز دريافت کرده باشند.
مصرف شير براي کودکان به مقدار زياد خوب نيست، زيرا علاوه بر کالري اضافي خطر کم‌خوني ناشي از فقر آهن را براي کودک به همراه دارد.


به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره