نماد آخرین خبر

رایج ترین سوالات خانم ها درباره مایکروفر و ایمنی آن

منبع
بروزرسانی
رایج ترین سوالات خانم ها درباره مایکروفر و ایمنی آن

شور و شيرين/ بعضي از ما علاوه بر اينکه اطلاعات چنداني از نحوه استفاده و در کل نحوه کار کردن اين مايکروفرها نداريم، حتي گاهي براي داشتن آن نيز دچار ترديد مي‌شويم. مطمئنا يکي از مسائلي که شما را نگران مي‌کند، خطرات احتمالي اين دستگاه است.
محققان و دانشمندان در مرکز بهداشت کانادا و دانشگاه هاروارد به سئوالات شما جواب مي دهند:
1- چرا مردم از اشعه مايکروفر مي‌ترسند؟
2- آيا امواج مايکرو مي‌توانند از مايکروفر نشت کنند؟
3- خصوصيات يک مايکروفر امن
4- استانداردهاي بين‌المللي براي مايکروفرهاي امن
5- توصيه‌هاي سازمان بهداشت جهاني درباره ايمن‌سازي مايکروفر
6- توصيه‌هاي کلي
شايد بتوان گفت که بعضي از ما علاوه بر اينکه اطلاعات چنداني از نحوه استفاده و در کل نحوه کار کردن اين مايکروفرها نداريم، حتي گاهي براي داشتن آن نيز دچار ترديد مي‌شويم. مطمئنا يکي از مسائلي که شما را نگران مي‌کند، خطرات احتمالي اين دستگاه است.
آيا اين دستگاه امواج را به بيرون نشت مي‌دهد يا نه؟ اگر اين اتفاق بيفتد چه آسيب‌هايي روي بدن‌مان خواهد گذاشت؟ آيا نکاتي وجود دارند که مي‌توان از وقوع اين خطرات جلوگيري کرد؟ چه استانداردهايي در زمينه ايمن‌سازي مايکروفرها وجود دارد؟ اينها همه سوالات مهمي هستند.
زيرا حتي اگر در خانه‌تان از اين دستگاه‌ها استفاده نمي‌کنيد، در خيلي جاها مثل رستوران‌ها، کافه‌ترياها، سالن‌هاي استراحت، آشپزخانه‌ها، دکه‌هاي فروش اسنک و خانه‌ دوستان و فاميل‌هاي‌تان با اين دستگاه سروکار داريد و اگر اين دستگاه‌ها مضر باشند، به شما هم صدمه وارد خواهند کرد.
به هر حال در اينجا مي‌خواهيم به تمامي سوالات شما پاسخ دهيم:

آيا امواج مايکرو خطرناک است؟
قبل از پاسخ به اين سوال بهتر است خلاصه اي از نحوه عملکرد امواج مايکرو که در بخش قبلي مفصلا صحبت کرده بوديم ياد آوري کنيم. امواج مايکرو در داخل محفظه مايکروفر توسط مگنترون ساطع مي‌شود و به سطح مواد غذايي برخورد مي‌کنند.
اين امواج انرژي بالايي دارند و توسط مولکول‌هاي داخل غذا جذب مي‌شوند و اين مولکول‌ها وادار به حرکت مي‌شوند. اين حرکت در نهايت منجر به ايجاد اصطکاک ميان مولکول‌هاي غذا و بالا رفتن سريع دماي آن مي‌شود.
در واقع، مگنترون قطعه‌اي است که جريان برق را به امواج مايکرو تبديل مي‌کند و اين امواج بسته به شدتي که شما انتخاب مي‌کنيد به داخل محفظه دستگاه تابيده مي‌شود.
درباره ميزان خطر اين امواج بايد گفت که براساس گزارش مرکز بهداشت کانادا، امواج مايکرو فقط نبايد با امواج ايکس يا امواج شديد ديگري تداخل پيدا کنند. اما به طور کلي، امواج مايکرويي که توسط مايکروفر توليد مي‌شود، غذا يا حتي خود دستگاه را راديواکتيو نخواهد کرد.

علاوه بر اين، به گفته محققان، اگر از مايکروفر طبق دستورالعمل کارخانه سازنده استفاده شود، اين دستگاه ايمن خواهد بود. ولي با اين همه از آنجايي که احتياط شرط عقل است، در اين مورد نيز بايد جانب احتياط را نگه داشت. 

آيا مايکروفر مي‌تواند امواج را به بيرون نشت دهد؟
به گزارش مرکز بهداشت کانادا، ممکن است زماني که شما در حال استفاده از اين مايکروفر هستيد، انرژي امواج مايکرو به بيرون از دستگاه نشت کند، اما اين اشعه‌ها به هيچ عنوان خطري براي انسان ندارند؛ البته تا زماني که از دستگاه به خوبي نگهداري شود.
دستگاه‌هايي که از عمر آنها زمان زيادي گذشته و همچنين دستگاه‌هايي که درب معيوب دارند، شايع‌ترين موارد نشت امواج از مايکروفر هستند. اما ضربه مکانيکي به در، کثيف شدن بيش از حد محفظه دستگاه يا فرسودگي و استهلاک نيز مي‌توانند باعث نشت امواج شوند...

اگر امواج مايکرو نشت کند و به بدن انسان برخورد کند؟!
نکته‌اي که بايد بدانيد اين است که مايکروفرهاي امروزي به گونه‌اي طراحي شده‌اند که فقط زماني که روشن باشند و در آنها بسته باشد، امواج مايکرو ساطع مي‌کنند. با اين حال، نشت از در شيشه‌اي خيلي کمتر است و حتي کمتر از ميزاني است که توسط استانداردهاي بين‌ا‌لمللي ارايه شده است.
ولي باز هم يادآوري مي‌کنيم که نشت امواج مايکرو فقط در شرايطي ميسر است که در دستگاه خراب باشد يا دستگاه خيلي کثيف شده باشد.
پس خيلي مهم است که دستگاه را در شرايط خوبي نگهداري کرده باشيد و سعي کنيد که هر از چند گاهي در آن را چک کنيد و از وضعيت ايمني آن مطمئن شويد.
مثلا چک کنيد که در کامل بسته مي‌شود و چيزي مانع بسته شدن آن نمي‌شود. همچنين نبايد روي در دستگاه‌تان نشانه‌اي از ضربه يا خوردگي وجود داشته باشد.

حال اگر به هر نحوي اين امواج از مايکروفر نشت کنند، توسط بدن جذب مي‌شود و توليد حرارت در بافت‌هاي در معرض امواج مي‌کند.
اندام‌هايي که خون‌رساني و کنترل دماي ضعيف تري دارند، مثل چشم و بيضه‌ها بيشتر در معرض اين امواج صدمه خواهند ديد. با اين حال، سوختگي حرارتي فقط در مواقعي که سطح قدرت امواج بالا باشد، پيش مي‌آيد. 

آيا گذاشتن غذا با پلاستيک خطرناک است؟
به گفته محققان دانشگاه هاروارد، به هيچ عنوان غذاهاي‌تان را با پوشش پلاستيکي يا در ظرف پلاستيکي در مايکروفر قرار ندهيد.
آنها معتقدند که استفاده از مواد شيميايي همانند پلاستيک در مايکروفر مي‌تواند باعث بروز سرطان، مشکلات باروري و مشکلات ديگر شود.
زماني که غذا را با ظرف پلاستيکي و يا محافظ پلاستيکي درون فر مي‌گذاريد، ممکن است مواد تشکيل دهنده پلاستيک (پلاستيزرها) به داخل غذا نشت کنند؛ به ويژه در غذاهاي چرب، مثل گوشت و پنير که توليد ماده نرمي به نام diethylhexyl adipate مي‌کند که واقعا خطرناک است. 

ايمني حرارتي
صدمات سوختگي‌ مي‌تواند ناشي از لمس وسايل داغي باشد که از مايکروفر بيرون مي‌آوريد.
به ويژه به هيچ عنوان مايعات همگن مثل آب يا شير را در مايکروفر داغ نکنيد، زيرا به محض اينکه آن را از دستگاه درمي‌آوريد، به دليل درجه حرارت بسيار بالا دست‌تان را خواهد سوزاند.
اگر مثلا روي گازهاي کانوکشني آب را جوش بياوريد، بخار آب فرصت اين را دارد که به واسطه حباب‌ها از سطح روي آب فرار کرده و وارد محيط شود، اما در مايکروفر، بخار آب نمي‌تواند به واسطه حباب از سطح آب فرار کند و به همين دليل آب به يکباره و به دماي بالاتر از دماي جوش مي‌رسد.
به همين دليل زماني که يک جسم خارجي مثل قاشق به آن مي‌خورد، اتفاقات ناگواري ممکن است بيفتد. تاکنون موارد زيادي از سوختگي اين چنيني ديده شده است. علاوه بر اين، بعضي مواد غذايي هستند که نبايد آنها را در مايکروفر قرار دهيد.
اين مواد غذايي معمولا مواد غيرمتخلخل هستند مانند هات‌داگ يا موادي که منفذي براي برون رفت گرما ندارند مثل تخم مرغ يا شاه‌بلوط.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar