گوش دادن فعال چیست و چه مزایایی دارد؟

بيتوته/ گوش دادن فعال پيدا کردن معناي گفتار ديگران در ذهن خويش است. با اين تعريف شنيدن با گوش دادن متفاوت است. شنيدن فعاليتي جسمي است و نيازي به يادگيري ندارد، چراکه دستگاه شنيداري ما غيرارادي در اثر برخورد با صداها،تحريک شده و شنيدن حس مي شود. ولي گوش دادن فعاليتي ذهني است که نيازمند يادگيري است و تا به آن توجه نکنيم ادراک نمي شود. ما با گوش هاي خود مي شنويم،ولي با مغزمان گوش مي دهيم.
فوايد خوب گوش دادن
- گوش دادن يعني احترام به طرف مقابل
- گوش دادن سبب ايجاد ارتباطات مي شود
- گوش دادن، دانش شما را افزايش مي دهد
- گوش دادن سبب کمک به خودمان و سايرين مي شود
- ايده هاي جديد خلق ميشوند
- مطالب جديد مي آموزيد
- شنيدن در يادگيري تأثير دارد
مهارت گوش دادن فعال شامل عادات بد زير نمي شود:
- تکرار پي در پي نقطه نظرات خويش
- عدم ابراز احترام به گوينده
- شنيدن مفهوم سطحي کلام
- قطع سخنان گوينده
- عدم برقراري رابطه چشمي
- پريدن وسط سخنان ديگري
- پرت شدن حواس
- کشاندن بحث به جاي ديگر( حرف هايت من را ياد آن روزي انداخت که …)
فراموش کردن آنچه گفته شده
- سوال در خصوص جزئيات بي ارزش
- پرداختن بي اندازه به جزئيات و از دست دادن جان کلام
- بي توجهي کردن به آنچه درک نکرده ايد
- مشغول شدن به افکار خويش
- تظاهر به توجه
چطور مؤثر و فعالانه گوش دهيم؟
رابطه چشمي برقرار کنيد
اين مورد واضح و روشن بنظر ميرسد ولي تماس چشمي بيانگر احترام و توجه شما به مخاطبتان است. فراموش نکنيد که موبايل خويش را کنار بگذاريد و همه اعلان ها را هم خاموش کنيد. تمام توجه خود را به مخاطب خود بدهيد.
صداقت در چهره
هنگامي که پيامش شاد است يک لبخند بسيار عاليست. هنگامي که پيامش جدّي است نگاهي جدّي داشته باشيم.
هنگامي که نگران و مضطرب است نگاهي صبورانه و همدلانه داشته باشيم.
لحن مناسب
گاهي لازم است حين صحبتهاي وي با کلمات و جملات کوتاهي نشان دهيم که به حرفهايش کامل توجه داريم:
اوه، خيلي عالي، بله درسته، باور کردني نيست، چه جالب، خداي من
موقع گوش دادن وي را تائيد کنيد
زماني که گوينده در حال صحبت است، شما با بالا و پايين آوردن سر خود به وي اين پيغام را مي دهيد که موافق سخنانت هستم و مشتاقم ادامه آنرا بشنوم. همينطور تلاش کنيد در بين سخنانش از کلمات کوتاهي مانند:« موافقم، دقيقاً، اوهوم، درسته و…» استفاد کنيد. اين کار سبب به شور امدن گوينده و حس اينکه سخنانش پر اهميت است مي شود.
براي اين که بدن انسان بتواند يک کار را به صورت کامل انجام دهد احتياج به توجه و تمرکز دارد. چنانچه ميخواهيد گوش بدهيد، تنها گوش بدهيد! بنابراين در آن واحد تنها ميتوانيد يکي از اين کارها را به صورت فعال و مؤثر انجام دهيد:گوش دادن يا قضاوت کردن و يا پاسخ دادن.
به مغزتان اجازه دهيد اجازه دهيد هر کدام از اين کارها در جاي خودش انجام دهد. تحليل سخنان طرف مقابل، ارائه راهکار يا آماده کردن پاسخي که قرار است به وي بدهيد را فعلاً کنار بگذاريد. پس نخست کل پيغام گوينده را گوش دهيد و آنگاه آنرا تجزيه و تحليل نموده و در پايان پاسخ دهيد.
اجازه دهيد صحبت طرف مقابل کامل شود
يکي از ضعف هايي که بيشتر افراد در برقراري رابطه کلامي از آن متضرر ميشوند تغيير سريع موضوع ها مورد گفت و گو و قطع کردن صحبت طرف مقابل است. بنابراين براي جلوگيري از اين مورد تا هنگامي که حرف شخص در مورد مسئله قبلي به آخر نرسيده از مطرح نمودن موضوعي جديد دوري کنيد.
به سمت طرف مقابل متمايل شويد
مرکز ثقل بدن ما به صورت نا خود آگاه نسبت به افرادي که علاقه اي به آن نداريم در عقب قرار گرفته ولي در رويارويي با افرادي که دوست شان داريم به طرف جلو مي باشد. بنابراين براي نشان دادن علاقه خويش چه در وضعيت نشسته و چه ايستاده به طرف آن ها متمايل شويد.
سؤال بپرسيد
سؤال پرسيدن بخش مهمي از فرآيند خوب گوش دادن است و باعث مي شود درک درستي از مکالمه با شنونده بدست آوريد و ابهامات خويش را برطرف کنيد. هيچوقت در بين سخنان شنونده سؤال نپرسيد. سوالات و ابهامات خود را يادداشت کنيد. هنگامي که سخنان طرف مقابل به آخر رسيد آن ها را بپرسيد.
چنانچه سوال هاي خود را دقيق و هوشمندانه بپرسيد ميتوانيد اطلاعات زيادي از شنونده خويش بدست آوريد. سوال کردن علاوه بر آنکه سبب مي شود ازاطلاعات شما از موضوع گفت و گو افزايش يابد و به ادراک دقيق تري برسيد، به گوينده نشان مي دهد که در طور گفت و گو به سخنان وي با دقت توجه داشته ايد.
تنها سوالاتي را بپرسيم که درک صحيحي از آنها نداريم
به هنگام مکالمات، برخي مواقع درک صحيحي از بعضي جملات نداريم و نميتوانيم معني و مفهوم آنها را بدرستي درک نماييم. پرسيدن، راهکاري براي دريافت دقيق و درست اطلاعات از شخص مخاطبمان است.
آيا پرسيدن سوالاتي که اصلاً در مسئله مورد بحث نيست درست است؟ معلوم است که اينگونه نيست. هميشه سوالاتي را بپرسيم که پيرامون گفت وگوي انجام شده قرار دارد. تلاش کنيم سوال ها را بنويسيم و در زمان مناسب آنها را بازگو کنيم. زيرا نوشتن سوالي که ذهن ما را درگير کرده کمک ميکنم که راحتتر برصحبت هاي مخاطب تمرکز کنيم.
روش تکرار
براي اين که مطمئن شويد جمله و پيغام اورا فهميديد عين کلام وي يا مفهومي از کلامش را تکرار کنيد:
اوه فروشنده ما به شما گفت:ميتونيد بريد جاي ديگه خريد کنيد عجب