محرومشدن از لذت بچهداری در جوانی
خراسان/ فاصله ازدواج زوجهاي ايراني تا تولد اولين فرزندشان نزديک به 4 سال شده و اين موضوع والدين را با چالشهاي جدي روبهرو خواهد کرد
بر اساس آخرين آمار سازمان ثبتاحوال کشور، ميانگين فاصله تولد نخستين فرزند با ازدواج مادراني که در سال ۱۳۹۷ صاحب فرزند شدهاند در کل کشور 7/3 سال است. طبق اين آمار در استانهايي مثل مازندران، تهران و اصفهان اين عدد به 4/4 سال هم ميرسد(منبع خبر: تسنيم). معمولا وقتي صحبت از فاصله سني والدين و فرزندان به ميان ميآيد، همه نگاهها به سمت اختلاف نسلي و درک نشدن فرزندان توسط والدين در دورههايي مانند نوجواني و جواني جلب خواهد شد اما واقعيت اين است که چالشهاي پيش روي والديني که داراي اختلاف سني زيادي با فرزندانشان هستند، بيشتر از مشکلات ارتباطي و تعارضات بين نسلي است. در اين مطلب به بررسي برخي چالشهاي پيش روي اين دسته والدين ميپردازيم.
فاصله سني 2 نسل را جدي بگيريد
بعضي زنان معتقدند که در سنين بالاتر از آرامش بيشتري برخوردار هستند و با آمادگي بيشتري به استقبال نوزاد ميروند و نکته ديگر ثبات مالي بيشتر زنان در سن بالاتر است به ويژه براي آنهايي که شاغل هستند ولي در کنار همه اينها، توجه به فاصله سني ميان اين دو نسل هم مهم است که در آينده به ويژه در دوره نوجواني بچهها براي اين خانوادهها مشکلساز ميشود. والديني که در سنين بالا فرزنددار ميشوند، نسبت به والديني که در سنين پايين و ابتداي جواني فرزنددار ميشوند، آستانه تحمل پايينتري در برابر مشکلات فرزند نوزاد يا نوباوهشان دارند. اين ميتواند به دليل حساسيت پذيري بيشتر افراد در برابر چالشهايي از اين دست باشد.
راهبردهاي تربيتي به افراط و تفريط کشيده ميشود
دوران کودکي بچه، شيرينيها و لذتهاي خاصي دارد که هر مادر و پدري آن را تجربه ميکند اما والديني که تفاوت سني بسياري با فرزندان خود دارند، ممکن است به مقتضاي دوره سني که در آن قرار دارند، نتوانند درک کامل و عميقي از لذتهاي موجود در کودکي فرزندشان داشته باشند. همچنين افرادي که در سنين بالا صاحب فرزند ميشوند، بيشتر احتمال دارد در راهبردهاي تربيتي خود به افراط يا تفريط کشيده شوند. به عبارت ديگر اين دسته والدين يا خيلي سختگير يا خيلي آسانگير خواهند شد. به خصوص اگر اين تجربه فرزندآوري آنها، پس از درمانهاي مربوط به نازايي باشد.
درک کردن فرزندان سخت ميشود
به طور قطع فرزندان شما متعلق به نسل فردا هستند و نميتوان بر اساس معيارها و منطقهاي نسلي که به آن تعلق داريم، از آنها توقع داشته باشيم. چارچوبهاي اخلاقي و اجتماعي معمولا ثابت هستند اما برخي موارد وجود دارند که کاملا منطبق بر شرايط زمان هستند. والديني که با فرزندان به خصوص نوجوان و جوان خود اختلاف سني زيادي دارند، در درک کردن اين تفاوت نسلي به چالشهاي بيشتري برميخورند و کار سختتري پيش رو دارند.
بچهداري در جواني لذتبخشتر است
مواردي که ذکر شد، کلي هستند و امکان دارد والديني هم باشند که با وجود داشتن تفاوت سني زياد با فرزندان شان، رابطه خوبي با آنها برقرار کنند و والدگري لذت بخشي را تجربه کنند اما واقعيتها بيانگر اين هستند که داشتن فرزند در دوران جواني و در دوراني که فرد داراي بيشترين سطح انگيزه و انرژي ممکن است، ميتواند نتايجي بهتر و لحظاتي لذت بخشتر، هم براي والدين و هم فرزندان ايجاد کند.
نويسنده : جواد غفورينسب | کارشناسارشد مشاوره خانواده