8 آزمایش علمی آسان که میتوانید با کودکان خود انجام دهید

تابناک با تو/ خوشگذرانيهاي علمي اخيراً محبوبيت بسياري در ميان کودکان پيدا کرده است. کودکان علاقهمند به انجام آزمايشهاي جادويي، جالب و سرگرم کننده هستند؛ اما نگران نباشيد. انجام اين آزمايشها به هيچ وجه چالش برانگيز نيست. احتمالاً تمام وسايل مورد نياز براي انجام اين آزمايشهاي علمي در منزل يافت ميشوند تا بتوانيد با انجام آنها، کودکان خود را به اين فعاليتها علاقهمند کنيد. با «تابناک باتو» همراه باشيد تا با اين آزمايشهاي علمي شگفت انگيز بيشتر آشنا شويد.
۱. موشک چاي کيسهاي
وسايل موردنياز:
يک چاي کيسهاي
فندک يا کبريت
ظرف يا سيني نسوز
يک کيسه زباله براي چايهاي کيسهاي سوخته
آزمايش: چاي کيسهاي را با احتياط از يک طرف ببريد و چاي آن را بيرون بريزيد. کيسه را به شکل يک استوانه درآوريد و سپس آن را روي سيني قرار دهيد. موشک ما آماده است! قسمت بالاي کيسه چاي را روشن کرده و تماشا کنيد که چگونه اين موشک کوچک به پرواز در ميآيد.
نتيجه: به دليل جرم کم کيسه چاي، جريان هواي گرم باعث پرواز آن ميشود.
۲. حبابهاي صابوني منجمد
وسايل مورد نياز:
مقداري صابون مايع
هواي سرد
آزمايش: هنگامي که دما به زير صفر رسيد، يک قالب صابون مايع برداريد، با کودکان خود بيرون برويد و شروع به درست کردن حباب کنيد. خواهيد ديد که چگونه کريستالهاي کوچک يخ زده روي سطح حباب ظاهر ميشوند. سپس اين کريستالهاي کوچک به سرعت رشد ميکنند و با يکديگر ادغام ميشوند. اگر هوا به قدر کافي سرد نيست و حبابها يخ نميزنند، از يک دانه برف استفاده کنيد. يک حباب درست کنيد و سپس يک دانه برف را روي آن بيندازيد. دانه برف بلافاصله به داخل حباب ميلغزد که به يخ زدن آن کمک ميکند.
نتيجه: وقتي هواي بيرون کاملاً سرد است يا وقتي دانه برف با حباب صابون تماس مييابد، بلافاصله فرآيند تبلور آغاز ميشود. به همين دليل حباب يخ ميزند.
۳. صيد يخ
وسايل مورد نياز:
يک کاسه آب
چند تکه يخ
مقداري نمک
تعدادي نخ يا ريسمان
آزمايش: يک مکعب يخ را در ظرف آب قرار دهيد. نخ را تا نيمه در آب قرار دهيد به طوري که يک سر آن روي يک مکعب يخ قرار بگيرد و سر ديگر آن بيرون کاسه آويزان شود. کمي نمک روي تکه يخ بريزيد و پنج الي ده دقيقه صبر کنيد. سپس انتهاي ديگر نخ را برداشته و يخ را بيرون بکشيد.
نتيجه: وقتي نمک بر روي تکه يخ ريخته ميشود قسمت کوچکي از يخ را گرم و ذوب ميکند. ظرف پنج الي ده دقيقه نمک حل شده در آب، يخ و نخ را به هم متصل ميکند.
۴. آتشفشان خانگي
وسايل مورد نياز:
مقداري جوش شيرين
مقداري رنگ قرمز
اب
مايع ظرفشويي
سرکه
مقوا
خاک رس
آزمايش: با مقوا يک مخروط درست کنيد و يک سوراخ در قسمت بالايي آن ايجاد کنيد. سپس يک ظرف خالي درون مخروط قرار دهيد و در اطراف مخروط مقوايي، خاک رس بريزيد تا مانند کوه واقعي به نظر برسد. آن را روي بشقاب يا سيني قرار دهيد تا در هنگام سرريز شدن مواد از کثيف شدن سطح جلوگيري شود. درون ظرف جوش شيرين، رنگ قرمز و آب بريزيد. سپس يک قطره مايع ظرفشويي به اين مخلوط اضافه کنيد. آن را خوب هم بزنيد و از کودک خود بخواهيد تا کمي سرکه به اين مخلوط اضافه کند. حالا از نمايش لذت ببريد!
نتيجه: وقتي جوش شيرين و سرکه در تماس با يکديگر قرار بگيرند يک واکنش شديد شيميايي ايجاد ميشود که در طي آن آب، نمک و دي اکسيد کربن توليد ميشود. حبابهاي گاز توليد شده باعث خروج مخلوط و ايجاد "فوران آتشفشان" ميشوند.
۵. پوشش کاغذي
وسايل مورد نياز:
يک ليوان
آب
ورق کاغذ
آزمايش: يک تکه کاغذ مربع شکل برداشته و آن را روي لبه يک ليوان آب قرار دهيد. کاغذ را به آرامي از سويي به سوي ديگر لبه ليوان حرکت دهيد. خواهيد ديد که ورق به لبه شيشه چسبيده است.
نتيجه: وقتي يک ليوان آب را با يک تکه کاغذ بپوشانيم و آن را برگردانيم، از سويي آب به سطح کاغذ فشار وارد کرده و از سوي ديگر هوا از قسمت بالايي و انتهايي ليوان به سطح آب فشار ميآورد. فشار هوا موجود در قسمت بالايي و انتهايي ليوان از فشار آب درون ليوان بيشتر خواهد بود. بنابراين، کاغذ نميافتد.
۶. بادکنک خود بادشونده
وسايل مورد نياز:
چند بادکنک
بظري خالي ۱ يا ۱.۵ ليتري
يک قاشق چاي خوري
يک قيف
مقداري سرکه
جوش شيرين
آزمايش: يک سوم بطري را با سرکه پر کنيد. دو الي سه قاشق چاي خوري جوش شيرين را از طريق يک قيف در بادکنک بريزيد. بادکنک را روي سر بطري قرار دهيد. بادکنک شروع به بادشدن ميکند. به دليل آن که بادکنک با دي اکسيد کربن پر شده است، بادکنک قادر به بالا رفتن نيست. براي آنکه بادکنکها به سقف متصل شوند، آن را بر روي هر ماده مصنوعي مالش دهيد تا بار ساکن بر روي آن توليد شود. سپس آن را نزديک سقف قرار دهيد.
نتيجه: اثر متقابل جوش شيرين و سرکه باعث توليد دي اکسيد کربن ميشود که بادکنک را پر از باد ميکند. به دليل الکتريسيته ساکن، بادکنک ميتواند تا ۵ ساعت روي سقف شناور باشد.
۷. تخم مرغ بدون پوسته آهکي
وسايل مورد نياز:
۲ عدد تخم مرغ
۲ شيشه يا فنجان شيشهاي
کمي آب
سرکه
آزمايش: يک تخم مرغ خام را در يک ليوان شيشهاي پر از آب بريزيد و تخم مرغ دوم را در يک ليوان سرکه قرار دهيد. تخم مرغها در ابتدا کاملاً يکسان به نظر ميرسند. آنها را براي چند ساعت کنار بگذاريد. اولين نتايج آزمايش طي پنج الي شش ساعت مشاهده خواهد شد. طي هفت الي ده روز، تخم مرغ دوم کاملاً نرم شده و پوسته آهکي آن از بين ميرود.
نتيجه: تخم مرغ در سرکه دچار تغيير شيميايي ميشود. پوسته تخم مرغ از کربنات کلسيم تشکيل شده و سرکه به دليل خاصيت اسيدي خود، آن را کاملاً حل ميکند. به اين فرآيند شيميايي بين تخم مرغ و سرکه، کليسم زدايي گفته ميشود. اين فرآيند شيمايي در دو مرحله رخ ميدهد: ابتدا پوسته تخم مرغ نرم ميشود و سپس از بين ميرود.
۸. سه لايه مايع
وسايل مورد نياز:
مقداري آبميوه
روغن گياهي
الکل
يک ظرف شفاف
آزمايش: آب را در يک ظرف شيشهاي بريزيد و سپس روغن گياهي را به آرامي در امتداد ديوارهها به آن اضافه کنيد. اگر الکل سفيد است با رنگ قرمز آن را رنگ کنيد و به آرامي آن را روي روغن بريزيد. مايعات بر روي يکديگر به صورت سه لايه مجزا ديده ميشوند.
نتيجه: اين سه ماده چگاليهاي مختلفي دارند: ماده با چگالي کمتر بر روي مادهاي با چگالي بيشتر قرار ميگيرد. براي مشاهده بهتر آزمايش و لايهها ميتوانيد مايعات را رنگ کنيد.