خوراکیهایی که هرگز نباید پس از تاریخ انقضاء مصرف شوند

مجله قرمز/ فکر ميکنيد بو کردن مواد غذايي ميتواند شما را در برابر بيماريهاي ناشي از غذا محافظت کند. خير غذاي تاريخ گذشته هر چقدر هم که ظاهري خوب و بويي مناسب داشته باشد، باز هم بايد دور ريخته شود حتي اگر پول زيادي بابت آن پرداخت کرده باشيد.
بررسي دوباره مواد غذايي: آيا واقعا تاريخ گذشته است؟
هر تاريخي که روي مواد غذايي ميبينيد، تاريخ انقضا نيست. روي هر ماده غذايي چندين تاريخ برچسب زده شده است که در زير توضيح داده ميشوند.
تاريخ فروش: چه مدت فروشگاه ميتواند آن محصول را در معرض فروش بگذارد.
تاريخ استفاده: آخرين تاريخي که محصول در اوج کيفيت قرار دارد.
بهترين تاريخ استفاده: بهترين تاريخ براي طعم و کيفيت
تاريخ رمزگذاري شدن: اعداد و حروف استفاده شده توسط سازنده براي نشان دادن روز و زمان بسته بندي محصول
هيچ يک از اين تاريخ انقضاها نشان نميدهند که آيا غذا را بايد خورد يا نه. در حقيقت سازمان غذا و داروي آمريکا به کارخانهها اجازه ميدهد تا تقريبا هر غذاي تارخ گذشته را بفروشند البته به استثنا غذاي بچه. به جز اين، کارخانهها، ملزم نيستند که هيچ يک از اين تاريخها را روي مواد غذايي خود قرار دهند. تصميم کاملا بستگي به آنها دارد. اما از آنجايي که سازمان غذا و دارو هم متوجه شده که اين برچسبها گيج کننده هستند، ترجيح ميدهد که صنايع غذايي به سمت يک عبارت استاندارد بروند: بهترين زمان استفاده. در کشور ما با وجود سخت گيري زياد سازمان غذا و دارو و ملزم کردن توليد کنندگان مواد غذايي به درج تاريخ حتي روي ماده غذايي بدون تاريخ انقضايي مثل برنج، اما باز هم نميتوان به تاريخ مصرف درج شده خيلي هم اعتماد کرد. در گذشته مواردي بوده که تاريخ توليد چند ماه بعد از تاريخ واقعي توليد روي محصولات درج شده بود. سعي کنيد براي اطمينان خاطر از اين موضوع، تاريخها را به درستي بررسي کرده و سعي کنيد مواد غذايي با جديدترين تاريخ را خريداري کنيد.
چرا تاريخ انقضاي مواد غذايي مهم است
ظاهر و بو ممکن است گاهي اوقات فريبنده باشد (بوي کارتون شير به لحاظ علمي دقيق نيست)، به همين دليل است که تاريخ انقضا که روي بسته بندي درج شده، ميتواند شما را در مسير صحيح راهنمايي کند و به پيشگيري از بيماري کمک کند. از پنيرهاي خامهاي گرفته تا ساندويچهاي سرد، اين مواد غذايي را وقتي که تاريخ گذشته هستند، بايد دور بريزيد مگر اينکه دلتان بخواهد خودتان را مريض کنيد.
جايگزين هاي تخم مرغ
يک شانه تخم مرغ کمي بيشتر از مواد جايگزين بسته بندي شده مهلت مصرف دارد اما هر دو بايد به موقع مصرف شوند. اگر شک داريد که آيا بايد سفيده تخم مرغ دو هفته قبل را مصرف کنيد يا نه، اين کار را نکنيد. نگه داشتن تخم مرغ در حالت خام و داخل پوسته آن به مدت سه تا پنج هفته در يخچال بي خطر است. براي محصولات جايگزين تخم مرغ از وقتي که آن را باز ميکنيد، به طور ميانگين سه تا پنج روز وقت داريد تا آن را مصرف کنيد. اگر باز نشده باشد، ۱۰ روز مهلت دارد.
غذاي تاريخ گذشته در پنير نرم
پنيرهاي سفتتر مثل چدار يا گودا تاريخ مصرف طولانيتري در يخچال دارند چون براي رشد باکتريها و تشکيل کپک مشکلتر خواهد بود. پنيرهاي سفت و فراوري شده حداکثر ۲ تا ۴ هفته تاريخ مصرف دارند و ميتوانيد يک مربع سه سانتي اطراف قسمت کپک زده برش زده، جدا کنيد و در صورت لزوم از بقيه پنير استفاده کنيد. البته پنير نرمتر همانند ريکوتا، پنير خامهاي يا پنير بز بيشتر مستعد باکتريها هستند و بايد با نخستين نشانههاي آلودگي يا وقتي که تاريخ انقضاي آن رسيده باشد، بايد دور انداخته شوند. يک قانون کلي ميگويد، هر چه پنير نرمتر باشد، تاريخ مصرف کوتاهتري دارد. بنابراين حداکثر دو هفته براي پنير خامهاي و يک هفته براي ريکوتا مناسب است.
هر غذاي تاريخ گذشته بسته بندي شده در شيشه
ظاهرا سسها و شکلاتهاي صبحانه براي هميشه دوام دارند اما فقط به اين دليل که در يک ظرف شيشهاي داخل يخچالي خنک هستند به اين معني نيست که باکتريها با آنها تماس ندارند. وقتي که درب آنها را باز ميکنيد، ايمني غذايي آنها از بين ميرود و بايد از آن چاشني به موقع استفاده کنيد. علاوه بر اين به عنوان مثال وقتي ساندويچ درست ميکنيم، قاشق يا چنگال خود را در ظرف سس ميزنيم و آن را روي ساندويچ ميزنيم و بعد دوباره آن را توي ظرف ميزنيم و با اين کار مقداري از آن باکتري را دوباره درون ظرف قرار مي دهيم. سس خردل تا يک سال در يخچال ميتواند بماند اما سس سالسا بعد از يک ماه، سس مايونز بعد از ۲ ماه، سس باربيکيو بعد از ۴ ماه و سس کچاپ بعد از ۶ ماه ميتواند دوام بياورد. اما اگر متوجه هر گونه آب معلق روي بالاي آن، تغيير رنگ يا بوي عجيب شديد، مهم نيست چه مدت در يخچال نگه داشته مانده باشد.
سالادهاي سس دار
همانند سسهاي شيشهاي، سالاد سيب زميني، سالاد تن ماهي، سالاد سيب زميني بيشتر حساس به رشد باکتري هستند چون بيشتر در معرض هوا هستند. مثلا وقتي فقط هر بار فقط چند قاشق از ظرف بر ميداريد، يا واقعا فراموش ميکنيد که سالاد چندين روز است که آنجا قرار گرفته. و وقتي که سالاد پاستا آلوده شد، بيشتر در معرض مسموميت غذايي قرار داريد. سيستم غذايي بسيار ايمن است اما گاهي اوقات وقتي چيزي خارج از درجه حرارت مناسب باشد يا اگر باکتريها وارد آن شوند، بايد با اين موارد احتياط بيشتري داشته باشيم. غذاهاي آماده يا سالادهاي خانگي را بعد از سه تا پنج روز دور بريزيد.
اسموتي و آب ميوه کمپرس سرد
اين روزها احتمالا اسموتيهاي رنگارنگ اينستاگرامي ذهن شما را مشغول کرده باشند و دلتان بخواهد از آنها استفاده کنيد اما نسخههاي خام آن نبايد در يخچال شما جا خوش کنند. آب ميوههاي خام و گرما نديده در بين افرادي که به سلامتي خود اهميت ميدهند، جايگاه ويژهاي دارند زيرا غني از مواد مغذي هستند، اما مصرف سريع آنها پس از خريد مهم است. بر خلاف آب ميوههاي فراوري شده (کنستانتره) معمولي که براي از بين بردن باکتريهاي مضر و افزايش ماندگاري و تحت فرايند پاستوريزاسيون قرار ميگيرند. اين کار ميتواند ماندگاري آب ميوه تازه را به حدود ۳۰ روز برساند و معمولا به هنگامي که در يخچال نگهداري شود، خوب است. توجه کنيد که برچسب يک محصول را براي استفاده بر تاريخ استفاده و دستورالعملهاي استفاده بررسي کنيد. سپس آنها را مصرف کنيد.
گوشت تازه
در مورد گوشت تازه معمولا تاريخ فروش را نگاه ميکنيم که ميگويد آخرين روزي که ميتوان محصول را براي فروش گذاشت. اين چه معني دارد؟ بايد ان را بخوريد يا موقع بردن به خانه در فريزر بگذاريد. تاريخ فروش ميگويد چه زماني بايد آخرين روزي باشد که آن را نگهداري ميکنيد. اگر آخرين روز مصرف آنها باشد، فروشندگان حتي براي رد کردن اين مواد غذايي روي آنها تخفيف اعمال ميکنند. مقدار زيادي گوشت تازه نيز با سالمونلا، باکتري اي کولاي يا ساير باکتريها آلوده شده است. با توجه به اين مساله، حتما بايد گوشت را در دماهاي مناسب بپزيد تا در برابر باکتريها سد دفاع بزرگتري داشته باشيد.
گوشت چرخ کرده
گوشت چرخ کرده بايد يا خورده شود يا حدود ۲ روز پس از خريد فريز شود، حالا چه گوشت گوسفند باشيد يا گوساله فرقي ندارد. چون چرخ کرده است، باکتريهايي که در اصل روي سطح آن وجود دارند با کل گوشت مخلوط ميشوند و خطر مبتلا شدن به مسموميت غذايي يا بيماري ديگر را افزايش ميدهند.
غذاي تاريخ گذشته در گوشت فست فودي
بليط سينما بخريد اما زياد سراغ غذاهاي فست فودي نرويد چون معلوم نيست غذاي تاريخ گذشته است يا تازه. آن برشهاي کالباس يا ژامبون مرغ فقط سه تا پنج روز قابل استفاده هستند بنابراين لازم است تا فقط غذاهايي را بخريد که واقعا در اين تاريخ خريده ميشوند. کالباس بسته بندي شده در بسته بندي بدون هوا نهايتا دو هفته بيشتر از گوشتهاي تازه برش خورده دوام دارد البته اگر باز نشود اما اگر بسته بندي ترک بخورد خيلي زود يعني همان زمان مصرف سه تا پنج روز که براي گوشت باز شده بي خطر است، اعمال ميشود. گوشت فراوري شده بخصوص مستعد باکتريهاي خاصي همانند ليستريا است که ميتواند در محيطهاي سرد همانند يخچال هم تکثير شود چون سرما به تنهايي نميتواند محافظت کاملي از گوشت نمايد. شما نميتوانيد آنها را ببينيد، بو کنيد يا بعضي از باکتريهايي که ميتوانند شما را مريض کنند، ببينيد. اما اگر کمي لزج است يا بوي بدي ميدهد، نشانه اين است که بايد آن را دور بيندازيد. همچنين بررسي کنيد که دماسنج يخچال شما در ۵ درجه تنظيم شده باشد.
ماهي
ماهي از لحاظ مستعد آلوده شدن به باکتري کمتر از گوشت نيست و بايد آن را در يک تا دو روز بعد از خريد مصرف کنيد. از سوي ديگر ميتوانيد ن را در پلاستيک ضد آب يا فويل بپيچانيد و در فريزر قرار هيد که در اين صورت ميتوانيد سه ماه يا بيشتر آن را نگه داريد.
سبزيهاي تازه
بله، حتي آن سبزيجات شسته شده و بسته بندي شده هم در معرض آلودگي هستند. سبزيجات برگي هم مستعد انتقال باکتري اي کولاي هستند بنابراين بهتر است که هرگز بعد از تاريخ مصرفي که روي بسته بندي ذکر شده مصرف نشوند و سريع آنها را بخوريد. چرا ميخواهيد سالادي که آب انداخته مصرف کنيد.
جوانه ها
جوانه ها در جاي گرم و مرطوب رشد مي کنند که باعث ميشود مکان مناسبي براي توليد و رشد باکتريها باشند. آنها را در تاريخ ايده آل خود (دو روز پس از خريد) بخوريد تا خطر ابتلا به بيماري را کاهش دهيد. اگر باردار هستيد يا بيماري قبلي داريد، به کل از آنها اجتناب کنيد. اگر سالم هستيد و هنوز نگران هستيد، قبل از خوردن آنها را بشوييد يا بپزيد.
غذاي تاريخ گذشته در توتهاي تازه
توتهاي تازه را چه از فروشگاه بخريد چه از بازار محلي، اين ميوه ها عمر کوتاهي دارند. توت فرنگي و تمشک تا سه روز بعد از خريد خوب هستند در حالي که بلوبري نهايتا يک هفته ميتواند بماند. اگر ميدانيد که توتها را در تاريخ ايده آل نميتوانيد بخوريد، بهتر است آنها را فريز کنيد. بعد از آن تاريخ مصرف آنها نرم و له ميشوند و مستعد کپک زدن. شما ميتوانيد روشهاي تازه نگه داشتن ميوه و سبزي را هم ياد بگيريد.