شخصیتشناسی؛ شما در برخورد با پول چه واکنشی نشان میدهید؟

تجارت نيوز/ اولين گام براي اينکه بتوانيد رويکرد خود را در هزينهکرد، پسانداز و سرمايهگذاري شکل دهيد، درک شخصيتشناسي مالي شماست.
به گزارش گروه وبگردي باشگاه خبرنگاران جوان، آيا تا به حال به اين موضوع فکر کردهايد که در مواجهه با امور مالي چه رفتاري از خود نشان ميدهيد و اين رفتارها، چگونه بعدها بر موقعيتهاي مهم زندگي شما تاثير ميگذارد؟ درست مانند ديگر جنبههاي زندگي، شخصيت شما واکنشتان به پول را مشخص ميکند.
اولين گام براي اينکه بتوانيد رويکرد خود را در هزينهکرد، پسانداز و سرمايهگذاري شکل دهيد، درک شخصيتشناسي مالي شماست. در اين مقاله به پنچ گروه اصلي از شخصيتهاي مالي پرداختهايم.
انواع شخصيتهاي مالي
ويژگيهاي شخصيتي در مواجهه با پول و مسائل مالي را ميتوان در گروههاي متفاوتي طبقهبندي کرد. اين موضوع به روشهاي گوناگوني مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته و ممکن است برخي افراد در چند گروه مختلف جاي بگيرند. اما مهم اين است که گروه اصلي که بيشترين مطابقت با رفتار مالي شما را دارد، پيدا کنيد.
اين دستههاي اصلي عبارتند از: خرجکنندگان، پساندازکنندگان، خريدکنندگان، بدهکاران و سرمايهگذاران.
اينکه بدانيد، در کدام گروه جاي ميگيريد، به شما کمک ميکند تصميمگيريهاي مالي درستتري اتخاذ و واکنشهاي خود را در مواجهه با پول مديريت کنيد.
بدهکاران و خريدکنندگان ممکن است تمايل بيش از حد به خرج کردن داشته باشند. در مقابل سرمايهگذاران و پساندازکنندگان در مديريت پول براي خانواده، نقاط مشترک زيادي دارند.
هرچند ممکن است خريدکنندگان و خرجکنندگان هم عادات مشابهي داشته باشند، اما خرجکنندگان عموما نگراني بدهيهايشان نيستند. خريدکنندگان، اما هميشه به دنبال حراجها هستند تا تخفيفهاي بيشتري بگيرند و از خريدهايشان راضي باشند.
در ادامه مقاله ويژگيهاي هريک از اين گروهها را مطالعه ميکنيد.
۱. - خرج کنندگان
اين افراد عاشق خودروهاي زيبا، گجتهاي جديد و لباسهاي برند و گرانقيمت هستند. براي آنها خريد کردن در حراجها چندان مهم نيست؛ آنها بيشتر به دنبال آخرين مدل لباسها، خودروها و مبلمان هستند. اين افراد دوست دارند با لباسي که ميپوشند و با ظاهر متفاوتشان ديگران را تحت تاثير قرار دهند. جديدترين موبايلهاي هوشمند را در دست اين افراد ميبينيد. آنها بزرگترين تلويزيونها را در قشنگترين خانهها دارند و در اين زمينه اهل رقابتند.
براي افرادي که در اين گروه جاي ميگيرند، خرج کردن آسانترين کار است؛ از بدهي نميترسند و معمولا در سرمايهگذاري هم ريسکهاي بزرگي ميکنند.
۲- پساندازکنندگان
پساندازکنندگان دقيقا نقطه مقابل خرجکنندگان هستند. آنها وقتي از اتاق بيرون ميآيند، چراغها را خاموش ميکنند و در يخچال را سريع ميبندند. فقط در مواقع ضروري به خريد ميروند و بهندرت خود را بدهکار ميکنند. از نگاه بسياري از اطرافيانشان اين افراد خسيس هستند.
آنها بههيچوجه اهل مد نيستند و بيش از آنکه از خريد لذت ببرند از خواندن و مرور صورتحسابهاي بانکي و آخرين تراکنشهايشان احساس رضايت ميکنند. پساندازکنندگان طبيعتا محافظهکار هستند و در سرمايهگذاري هم خود را با ريسکهاي بزرگ مواجه نميکنند.
۳- خريدکنندگان
اين افراد معمولا با خريد احساس رضايت ميکنند و حالشان خوب ميشود. آنها نميتوانند در مقابل خريد مقاومت کنند؛ حتي کالاهايي که اصلا به آنها نياز ندارند.
خريدکنندگان عمدتا از اعتياد خود آگاه هستند و حتي درباره بدهيهايشان هم ابراز نگراني ميکنند. بيشتر دنبال حراجها ميروند و در صورتي که به تخفيفهاي خوبي بر بخورند، بهشدت خوشحال ميشوند.
از لحاظ سرمايهگذاري، افرادي که در اين گروه جاي ميگيرند، رفتارهاي متنوعي دارند. برخي از آنها از برنامههاي بازنشستگي استفاده ميکنند و حتي ممکن است بهطور ناگهاني از برخي فرصتهاي سرمايهگذاري هم بهره ببرند. برخي ديگر همواره سرمايهگذاري را به تعويق مياندازند و معتقدند بعدها ميتوان اين کار را انجام داد.
۴- بدهکاران
برخلاف خريدکنندگان اين افراد با خريد کردن بهدنبال ثابت کردنِ خود و تحت تاثير قرار دادن ديگران نيستند. همچنين براي سرگرمي يا خوشنود کردن خودشان به فروشگاهها نميروند.
افرادي که در اين گروه جاي ميگيرند، زمان زيادي را صرف فکر کردن درباره پول نميکنند و به همين دليل هيچگاه به اين نکته دقت نميکنند که چه ميزان و براي چه چيزي خرج ميکنند.
عموما بدهي اين افراد بيش از درآمدشان است و برخي از آنها درحاليکه عميقا در بدهي فرو رفتهاند، به سرمايهگذاري هم فکر نميکنند.
۵- سرمايهگذاران
سرمايهگذاران نسبت به پول خود کاملا آگاه هستند. آنها موقعيتهاي مالي خود را بهخوبي درک کرده و سعي ميکنند از هر فرصتي براي رشد پول استفاده کنند.
فارغ از اينکه در حال حاضر وضعيت ماليشان چگونه است، هدف آنها رسيدن به روزي است که با سرمايهگذاري غيرفعال درآمد کافي براي تامين نيازها و خواستههايشان داشته باشند.
اقدامات آنها با تصميمگيريهاي دقيق انجام ميشود و با پذيرش ميزان خاصي از ريسک، سعي ميکنند به اهدافشان برسند.
نکته: در سرمايهگذاري منفعل يا غيرفعال، سرمايهگذاران به نوسانات کوتاهمدت توجهي ندارند و رويکردي بلندمدت در نظر گرفتهاند. کاهشها و افزايشهاي کوتاهمدت آنها را وادار به خريد و فروش نميکند و تغييري در پورتفويشان بهوجود نميآورد. اين افراد در برابر نوسانات بازار وسوسه نميشوند و تمايل دارند، داراييهاي خود را براي مدتي طولاني نگه دارند.
شما در کدام گروه قرار داريد؟
واکنش شما به پول چگونه است؟ ممکن است بهطور کامل در يکي از اين دستهها جاي نگيريد و ويژگيهايي از گروههاي مختلف داشته باشيد؛ اما حتما يکي از اين دستهها، ويژگيهاي بيشتري از شما را در بر دارد.
پس از آنکه گروه خود را مشخص کرديد، ميتوانيد تا حدودي رفتارهاي ماليتان را متعادل کنيد. ايجاد تغييرات کوچک اغلب ميتواند نتايج بزرگي به همراه داشته باشد.
خرجکنندگان: کمتر به خريد برويد و کمي بيشتر پسانداز کنيد
اگر عاشق خرج کردن هستيد، احتمال اينکه تا ابد همين عادت را ادامه دهيد، بسيار زياد است. اما سعي کنيد بهدنبال ارزشهاي بلندمدت باشيد؛ و نه فقط رضايت کوتاهمدت.
پيش از آنکه کالايي گرانقيمت بخريد و با خريد آخرين مدل موبايل و لباس به ريختوپاشهايتان اضافه کنيد، از خود بپرسيد: «در طول يک سال چند بار از اين وسيله استفاده خواهم کرد؟» اگر جواب شما «کم» است، از آن صرفنظر کنيد. به اين ترتيب ميتوانيد هزينههاي خود را به به مواردي که واقعا به آنها نياز داريد، محدود کنيد.
زمانيکه انرژي خود را به سمت پسانداز هدايت ميکنيد، فرصتي برايتان فراهم ميشود تا کمي بر روي برنامههاي بلندمدت تمرکز کنيد. به جاي سناريوهاي پرريسک و سريع، بهدنبال دستاوردهاي پايدار و آهسته باشيد. اگر واقعا ميخواهيد خود را به چالش بکشيد، بهتدريج از حجم خريدهاي خود بکاهيد.
پساندازکنندگان: اعتدال پيشه کنيد
بزرگان بسياري اعتدال در زندگي را توصيه کرده و معتقدند اين روند ميتواند وضعيت زندگي ما را بهتر کند.
اگر در دسته پساندازکنندگان محافظهکار قرار داريد، اجازه ندهيد تمام قسمتهاي لذتبخش و جذاب زندگي فرديِ شما فداي پسانداز و آينده شود. هرچند پسانداز خوب است، اما ميانهوري پيشه کنيد.
در عين حال، به حداکثر رساندن بازدهي در سرمايهگذاري يکي از کليدهاي موفقيت در اين فعاليت مهم است. پس فقط بهدنبال بهحداقل رساندن ريسکها نباشيد.
خريدکنندگان: پولي را که نداريد خرج نکنيد
يک گام مهم براي ايجاد تغيير در اين دسته از افراد کنترل بدهيهاست. در استفاده از کارتهاي اعتباري احتياط و تمرکز خود را بهسوي پسانداز هدايت کنيد. با مطالعه تئوريهاي مربوط به رويکرد پسانداز، سعي کنيد از آن بهره ببريد.
برخي افراد براي جبران کمبودهاي مربوط به ساير بخشهاي زندگيشان خريد ميکنند و از اين طريق به رضايت ميرسند. اگر در اين دسته قرار داريد به اين خلاءها فکر کنيد و اقدامات لازم براي تغيير آنها را شروع کنيد.
بدهکاران: براي برنامهريزي امور مالي و سرمايهگذاري اقدام کنيد
اگر بدهکار هستيد، بايد به امور مالي خود نظم دهيد و طرحي را براي شروع سرمايهگذاري در نظر بگيريد. ممکن است نتوانيد بهتنهايي اين کار را انجام دهيد، بنابراين کمک گرفتن از ديگران ايده بسيار خوبي است. براي راهنمايي و کمک گرفتن از ديگران درست تصميمگيري کنيد؛ چون اين انتخاب بسيار مهم است.
سرمايهگذاران: به فعاليتهاي خود ادامه دهيد
تبريک! تصميمگيريهاي مالي شما کاملا درست است، به همين فعاليتها ادامه دهيد و دست از آموختن برنداريد.
سخن آخر: هر چند ممکن است نتوانيد شخصيت خود را در مواجهه با پول بهطور کامل تغيير دهيد، اما با آگاهي از آن و پذيرشش، بهطور قطع ميتوانيد با چالشهاي مالي مقابله کنيد. مديريت پول مستلزم خودآگاهي است. اينکه بدانيد در چه نقطهاي ايستادهايد، به شما اين امکان را ميدهد تا رفتار خود را اصلاح و تعديل کرده و به اهداف ماليتان نزديکتر شويد.