آزمایشی ساده و جذاب برای کودکان

خراسان/ بچهها ميخواهيم با همديگر يک آزمايش انجام بدهيم و بعد به تعدادي سوال فکر کنيم و سعي کنيم براي آن ها پاسخهايي پيدا کنيم.
چه چيزهايي لازم داريم؟
چند قالب يخ يک اندازه، چند ورق دستمال حولهاي آشپزخانه، چند تکه ورق فويل کوچک، يک ظرف شيشهاي در دار و يک ظرف شيشهاي بدون در
چطور آزمايش را انجام دهيم؟
1- يکي از قالبهاي يخ را داخل ظرف شيشهاي بدون در گذاشته و آن را کناري بگذاريد.
2- قالب يخ ديگري برداشته و آن را وسط دستمال حولهاي آشپزخانه قرار دهيد و دستمال را دور آن بپيچيد.
3- قالب يخ سوم را ابتدا داخل دستمال حولهاي آشپرخانه پيچيده و سپس وسط ورق فويل آلومينيوم بگذاريد و فويل را دور آن بپيچيد.
4- قالب يخ چهارم مانند قالب سوم، داخل دستمال و فويل پيچيده و سپس داخل ظرف شيشهاي در دار بگذاريد و در آن را ببنديد.
سپس چهار قالب يخ را کنار همديگر داخل يک سيني در گوشهاي از آشپزخانه قرار دهيد. ساعت را نگاه کنيد و توجه داشته باشيد که يک ساعت ديگر براي بررسي يخها بايد به آن ها سر بزنيد. فکر ميکنيد وقتي بعد از اين زمان سراغ يخها بياييد، چه اتفاقي براي آن ها افتاده باشد؟
نتيجه آزمايش و سوالاتي را که به عنوان يک دانشمند کوچک لازم است به آنها فکر کنيد ميتوانيد در صفحه بعد بخوانيد.
وقتي بعد از يک ساعت سراغ يخها برويد، مشابه آن چه در تصوير ميبينيد، مشاهده خواهيد کرد که همه يخها به يک ميزان آب نشدهاند.
چند سوال:
چرا همه يخها به يک اندازه آب نشدهاند؟
چرا يخي که داخل دو لايه قرار داشت و سپس آن را داخل ظرف گذاشته بوديم، کمتر از بقيه آب شده بود؟
يخي که لاي دستمال و فويل بود، بيشتر از يخي که بين دستمال تنها بود، آب شده بود. چرا پيچيدن فويل باعث شده بود تا يخ بيشتر آب شود؟
اين آزمايش را ميتوانيد به شکلهاي ديگري هم انجام دهيد. به عنوان مثال نوبت بعد هر قالب يخ را تنها بين يک لايه بگذاريد اما جنس لايهها را متفاوت از همديگر انتخاب کنيد. يک قالب يخ ميان ورق دستمال کاغذي، ديگري ميان تکهاي پارچه، ديگري ميان فويل، ديگري داخل کيسه پلاستيک. فکر ميکنيد کدام يک از اين قالب يخها زودتر آب شوند؟