پاسخ 7 سوال رایج درباره انتخاب رشته

خراسان/ علاقه مهمتر است يا آينده شغلي، نحوه اولويتبندي رشتهها و ... اين روزها ذهن همه داوطلبان کنکوري را مشغول کرده است
اهميت انتخاب رشته از کنکور بيشتر نباشد، قطعا کمتر نيست. طبق اعلام سازمان سنجش، داوطلبان از امروز تا شنبه 5 مهر فرصت دارند تا مراحل انتخاب رشته را انجام دهند و يکي از تاثيرگذارترين تصميمهاي زندگيشان را بگيرند. انتخاب رشته کنکور در جامعه امروزي ما يکي از اولين انتخابهاي تاثير گذار براي آينده تحصيلي و پلي به سوي پيشرفت شغلي محسوب ميشود پس داشتن اطلاعات کافي در زمينه انتخاب رشته اصولي بسيار ضروري است. واضح است که اگر انتخاب رشته بدون آگاهي کامل صورت گيرد، به تبعات جبرانناپذيري در زندگي فرد منجر ميشود که از جمله ميتوان به عدم موفقيت تحصيلي، عدم رضايت شغلي، احساس ناکارآمدي و افسردگي اشاره داشت. در ادامه به رايجترين سوالاتي که هنگام انتخاب رشته در ذهن داوطلبان ايجاد ميشود، پاسخ داده ميشود.
مراجعه به مشاور براي انتخاب رشته ضروري است؟
در پاسخ به اين سوال رايج بايد گفته شود با توجه به اينکه انتخاب رشته کاري است اصولي، پس بهتر است در اين زمينه از تجربيات مشاوراني که در اين زمينه تخصص کافي دارند، استفاده کنيد چون آنها در زمينه معرفي رشتهها، ميزان ظرفيت دانشگاهها و ... اطلاعات مفيدي را در اختيار شما قرار خواهند داد و همچنين يک مشاور خوب ميتواند اطلاعات غلطي را که در ذهن داوطلب توسط ديگران ايجاد شده تشخيص دهد و آن را اصلاح کند. با اين حال، شما بايد حتما دفترچه راهنماي انتخاب رشتههاي تحصيلي براي دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي سال ۱۳۹۹ راکه حاوي تمامي شرايط و ضوابط اختصاصي رشتههاي مختلف تحصيلي دورههاي روزانه، نوبت دوم(شبانه)، مجازي، پرديس خودگردان و ظرفيت مازاد، دانشگاه پيامنور، مؤسسات آموزش عالي غيرانتفاعي و غيردولتي است و روي سايت سازمان سنجش منتشر شده با دقت بخوانيد.
امروز انتخاب رشته کنيم يا شنبه؟
يکي ديگر از سوالهاي رايج داوطلبان اين است که در روزهاي اول انتخاب رشته کنيم يا به روزهاي آخر موکول کنيم؟ با توجه به اينکه امسال مهلت انتخاب رشته 2 تا 5 مهر تعيين شده، سعي کنيد در روزهاي پنجشنبه و جمعه اين کار را انجام دهيد چون برخي داوطلبان به دليل اينکه انتخاب رشته را به روزهاي آخر موکول ميکنند، در لحظات پاياني آن را بدون دقت و با استرس زيادي انجام ميدهند و اين کار ميتواند اشتباه در پر کردن فرم را به وجود آورد. البته واضح است که ابتدا بايد بررسيهاي لازم را انجام دهيد اما تلاش کنيد که هرچه زودتر به جمعبندي برسيد.
علاقه را اولويت قرار دهيم يا آينده شغلي؟
سعي کنيد انتخاب رشته مبتني بر علاقه فردي باشد چون تجربه ثابت کرده اگر فردي به رشتهاي علاقه داشته باشد، احتمال موفقيت بالاتري در دانشگاه و سپس بازار کار دارد نسبت به کسي که بدون علاقه کافي و صرفا براي داشتن منزلت اجتماعي بالاتر و تحت تأثير حرفهاي ديگران رشتهاي را بدون بررسي علاقه مندي خود انتخاب ميکند. علاقهمندي به رشته تحصيلي باعث ميشود تا با پشتکار بيشتري درس بخوانيد و سختيهاي احتمالي در مسير راه را با جان و دل تحمل کنيد. البته بايد توجه داشته باشيد که علاقه به تنهايي کافي نيست و بايد توانمنديهاي فردي را نيز در نظر گرفت.
نحوه اولويتبندي رشتهها به چه صورتي باشد؟
براي اولويتبندي رشتهها در 3 وضعيت خوشبينانه، واقعبينانه و حتي بدبينانه بايد شرايطي را در نظر بگيريد. در رشتههاي خوشبينانه احتمال قبولي شما کم است، در رشتههاي واقع بينانه احتمال قبولي شما بيشتر است و در رشتههاي کف قابلقبول به احتمال بسيار قبول ميشويد پس طوري رشتهها را انتخاب کنيد که از هر سه گروه در آن باشد. با اين تصور که امکان قبول شدن در بعضي رشتهها کمتر است، از انتخابشان صرف نظر نکنيد.
هزينه شهريه دانشگاه و شرايط خوابگاه به چه صورت است؟
داوطلبان عزيز حتما در نظر داشته باشيد که فقط تحصيل در رشته روزانه به صورت رايگان است و بقيه دانشگاهها اعم از شبانه، غيرانتفاعي، پيامنور و پرديسها شامل هزينه هستند و همه دانشگاهها داراي خوابگاه نيستند. تمام اين اطلاعات در دفترچه انتخابرشته ذکر شدهاست که داوطلبان عزيز حتما قبل از انتخاب، آن را مطالعه کنند.
کدام مراکز انتخاب رشته بهتر هستند؟
در اين ايام شاهد تبليغات گسترده در زمينه انتخاب رشته توسط افراد و مراکز زيادي هستيم پس سعي کنيد مراکز معتبر را انتخاب کنيد که زير نظر آموزشوپرورش و نظام روان شناسي باشند و از نظريات مشاوران متخصص بهرهمند شويد. حتما قبل از مراجعه به مشاور از متعهد بودن او و داشتن مجوزهاي لازم مطمئن شويد.
رايجترين اشتباه داوطلبان براي انتخاب رشته چيست؟
مهمترين عاملي که در انتخاب رشته موثر است، ويژگيهاي شخصيتي است که در بسياري از موارد ناديده گرفته ميشود. هر فردي داراي الگوهايي از تفکر، ادراک، احساسات و رفتار منحصر به خودش است. ويژگيهاي شخصيتي معمولا در طول زندگي فرد ثابت ميماند. بسته به تفاوتهاي شخصيتي افراد ميتوانند عجول يا صبور، برونگرا يا درونگرا، مضطرب يا آرام و ... باشند. رشته و به تبع آن شغل، بايد به صورتي انتخاب شود که با ويژگيهاي شخصيتي شما هماهنگ باشد. در غير اين صورت در طول تحصيل و زمان کاري دچار ناسازگاري با موقعيت ميشويد.
نويسنده : فرزانه عطاران | مشاور تحصيلي