مهمترین علت اختلاف و ناسازگاری همسران

مهر/ مريم ابراهيمي روانشناس، اظهار داشت: اين آدرس غلط دادن و خيانت در درمانگري است که مردان را فاعل همه اختلاف و زنان را مفعول و عاري از هر خطا در عشق ورزي و حساس در زندگي معرفي کنيم، برخلاف تصور عمومي، مردان رنجيدهتر از زنان هستند، ولي به دليل غرور و ذات مقاومتي، مشکلات رواني خود را پنهان ميکنند و همين امر باعث ميشود تا اين باور شکل بگيرد که همه خانمها در زندگي مشترک همواره نقش مفعول، رنجيده و حتي بي تقصير دارند، در حالي که حداقل در برخي از موارد اينگونه نيست.
وي گفت: مردان به قدمت تاريخ همواره نقش محوري خانواده را برعهده داشتند در حالي که زندگي مدرن و تغيير سبک زندگي باعث شده تا زنان نيز نقش بيشتري نسبت به قبل بازي کنند که همين امر باعث ميشود در روابط زوجين مردان نقش خود را در زندگي از دست رفته ببينند.
ابراهيمي ادامه داد: اگر با ريزبيني ريشه اختلافات زوجين را مورد بررسي قرار دهيم در بيشتر موارد به يک خشم پنهان از سوي آقايان خواهيم رسيد که اين نارضايتي وقتي مورد تحليل قرار ميگيرد مشخص ميشود که آنها احساس ميکنند همسرشان نقش آنها را دزديده و ارزش کارهاي آنها را کم اهميت ميدانند.
وي تصريح کرد: کلي گويي و کلي نگري، خطاي شناخت است، اينکه جنس مذکر قوي، بي تفاوت در بروز احساس و بي اهميت در مورد عشق ورزي است تفکر غلطي است که طي دههاي اخير در قالب فيلم و سريال، کتاب، اخبار حوادث روزنامهها و اظهارنظر برخي از کارشناسان به جامعه نهادينه شده در حالي که روانشناسي مدرن ثابت کرده که مردها به اندازه زنانها حساس هستند فقط مقاومتهاي شناختي و نوع نگاه و نگرش آنها به محيط پيرامون خود باعث ميشود اين خصايص را از خود بروز ندهد.
ابراهيمي ادامه داد: در مقايسه ساختار مغز زنان و مردان، بزرگتر بودن نيمکره راست مغز نسبت به نيمکره چپ در مردان، موجب شده است که مردان از نظر احساسات، بروز ضعيفتري داشته باشند، ولي اين به معناي بي احساس و يا بي اهميت بودن آنها در مسائل زناشويي نيست، جنس مذکر بر اساس باورهاي صدها هزار ساله تابو و قوانين نانوشتهاي را براي خود مشخص کرده که اگر در زندگي دچار رنج عاطفي هم شد آن را به طور مشخص ابراز نکند و همين امر باعث شده تا ناراحتي، ترس و اضطراب خود را در قالب خشم بروز دهد.
اين زوج درمانگر، گفت: مردان به طور ذاتي داراي ويژگي حامي و پشتيبان بودن هستند و به همين دليل هرچه ميزان علاقهاي که به همسر خود دارند بيشتر باشد سعي ميکنند به جاي ابراز آن را در قالب حمايت کردن بروز دهند.
ابراهيمي با بيان اينکه نداشتن هنر مهارت ارتباط مؤثر خانمها موضوعي با اهميت در بقاي يک رابطه است؛ افزود: نگرش اشتباه در جامعه چنان چهره مردان را ناسازگار، خشن و افرادي ضعيف در ارتباط نشان داده که ناخودآگاه هر اختلافي در روابط زوجين رخ دهد اطرافيان بدون بررسي دقيق، حق را به خانمها ميدهند در حالي که بايد اذعان داشت که نداشتن مهارت ارتباط مؤثر خانمها باعث پديدار شدن اين مشکلات شده است.
وي با بيان اينکه گاهي مردان به جاي بروز احساسات اقدام به جمع آوري اشيا ميکنند، افزود: تحقيقات متعدد نشان داده که مردان در زمان فراق و يا جدايي به جاي بروز احساسات خود تمايل دارند احساساتشان را براي خود نگه دارند و به جاي آن از لوازم خاص که حاوي خاطرات براي آنهاست را نگه ميدارند. اين يکي از نشانههاي دلتنگي است بنابراين در زمانهاي دلتنگي شديد، حتي کوچکترين چيزها نيز براي او معني زيادي پيدا ميکند.
اين روانشناس تاکيد کرد: زنان شاغل اگر چه بخشي از درآمد مالي خانواده را برعهده ميگيرند، ولي بايد بپذيرند که اين موضوع، مردها را دچار يک پارادوکس شناختي و تضاد دروني ميکند از يک سو کمک مالي همسرانشان مددرسان زندگي است و از سوي ديگر همين امر باعث ميشود تا نقش محوري آنها و حتي قاطعيت در تصميم گيري هايشان کم رنگ شود تا جايي که تصور ميکنند بخشي از هويتشان توسط همسرانشان دزديده شده است.
ابراهيمي اضافه کرد: اگر مرد مورد پذيرش قرار گيرد به اوج ميرسد، ولي اگر احساس بي ارزشي کند از همسر و حتي رابطه فاصله ميگيرد و خشم خود را به شکل بداخلاقي، خشم و ناسازگاري بروز ميدهد، در چنين شرايطي خانمها بايد هنرمندانه در رفتار و کلام خود به همسر خود نشان دهند که آنها پذيرفته شده اند به طور نمونه از همسرشان ايراد نگيرند از شوهر خود بخواهند تا مشکلشان را حل کند، مردان از اين کار لذت ميبرند همچنين توانمندي و قدرت آقايان را زير سوال نبرند و به او محبت کنند و محيطي آرام را براي او فراهم سازند.
وي با بيان اينکه برخي از باورهاي مدرن بايد اصلاح شود، افزود: تساوي و برابري زن و مرد به معني ناديده گرفتن تفاوتها نيست، بسياري از مشکلات از آنجايي شروع ميشود که خانمها خود به خريد ميروند، بيشتر امور بيرون از خانه انجام ميدهند و در نهايت انتظار دارند که آقايان در منزل کمک آنها کنند، در حالي که اغلب مردها از اين کار سر باز ميزنند چرا که موارد را رفتار و مشغلهاي زنانه ميپندارند در حالي که ميتوان امور بيرون از منزل نظير خريد، بردن فرزندان به مدرسه و… را به آقايان سپرد تا خانمها انرژي خود را در منزل صرف کنند، در حالي که اين روزها به بهانه تغيير سبک زندگي، نقش زن و مرد به شکل پيچيدهاي در هم تنيده شده است.
ابراهيمي خاطرنشان کرد: ارتباط مؤثر تنها به معني هنر صحبت کردن و خوب گوش دادن نيست. در واقع براي هر انسان بالغ فراگيري روشهاي مؤثر ارتباطي لازم بوده و زوجها بايد پيش از هر چيز تفاوتهاي يکديگر را شناخته، سپس بپذيرند. صداقت در احساسات موضوع مهم ديگري است که بايد زوجين به آن توجه داشته باشند، از نشانههاي عدم صداقت در زندگي زناشويي تظاهر کردن، پنهان کاريها و دروغ گفتن است، اگر در احساسات و عواطف دروني خود صداقت نداشته باشيد، رابطه زناشويي دچار ناملايمات رواني و اخلاقي خواهد شد.
وي در پايان گفت: امروزه نياز به مشورت با مشاور يا روانشناس براي داشتن روابط و تصميمات صحيح در زندگي بيش از پيش احساس شده و بايد براي گسترش اين فرهنگ در جامعه تلاش کرد.