تصاویر مستهجن با ذهن و روح کودکان ما چه میکند؟

جام جم/ کامپيوتر، اينترنت، ماهواره، فيلم، ديويدي، موبايل و... همگي مي توانند دروازه ورود فيلم ها و تصاوير مستهجن به منازل ما باشند. اما اين تصاوير غير اخلاقي چه تاثيراتي روي کودکان ما مي گذارند؟
آمارها نشان مي دهد بيشترين تقاضا براي محصولات پورنوگرافي يا هرزهنگاري، در نوجوانان دوازده تا هفده ساله است. براي دستيابي به اين محصولات هم راه سختي پيش رو نيست، کافي است تا سر خيابان قدم بزنيد و تعداد ديويدي فروشهايي را که کنار خيابان بساط کردهاند بشماريد تا دستتان بيايد، چقدر ساده ميتوان يک فيلم مستهجن تهيه کرد. اين درحالي است که نوجوانان در اين سن هيچ منبع قابل اطميناني براي آموزش بهداشت جنسي و چگونگي مواجه شدن با چنيني مسائلي را ندارند و بدتر از آن، اينکه هنوز بسياري از والدين نميدانند تماشاي محصولات هرزهنگاري چه تاثيرات منفي و عميقي بر روان فرزندشان خواهد داشت.
حتي بسياري از خانوادهها با ديدن سريالهاي شبانه ماهواره بستري را براي فرزندانشان فراهم ميکنند که آنها را به سوي محصولات هرزهنگاري ميکشاند، اين والدين معمولا ميگويند که سريالها صحنههاي زننده يا تحريککننده ندارد، در حالي که موضوع سريال حول محور مسائل جنسي ميچرخد و همين مساله کافي است تا کودک و نوجوان را به کنجکاوي وادارد. اما مشاهده اين گونه فيلم ها و تصاوير چه تاثيري بر کودکان ما دارد؟ در ادامه به برخي از اين تاثيرات اشاره شده است:
۱. بلوغ زودرس
وقتي کودک و نوجوان با تصاوير مهيج يا با موضوعات مختلف جنسي مواجه ميشود، احتمال بلوغ زودرس در او بسيار بالاتر ميرود، اين مساله براي پسران خطرآفرين و براي دختران ناخوشايند است و زمينه را براي رفتار جنسي زودهنگام، بروز هيجانات منفي ناشي از تغييرات بدني و حتي طرد شدن از سوي همسالان فراهم ميکند.
۲. شکلگيري باورهاي نادرست
محصولات هرزهنگاري تصويري اغراقآميز و نادرست از روابط جنسي را به نمايش ميگذارد و فرد با همين تصوير نادرست و افراطي بزرگ ميشود و آن را به عنوان الگوي درست جنسي ميپذيرد، او با اين تصوير نادرست وارد يک زندگي واقعي و دچار مشکلات متعدد ميشود.
۳. تقليد و تجربه کردن
مشاهده يک فيلم مستهجن ممکن است نوجوان را به سوي تجربه کردن ترغيب کند و باعث شود او وارد روابط خطرناکي شود که هم از نظر جسمي، هم از نظر رواني و هم از نظر قانوني و شرعي بشدت آسيبزاست.
۴. خودارضايي و عوارض پس از آن
خودارضايي يکي ديگر از نتايج مشاهده تصاوير و فيلمهاي مستهجن است. کساني که خودارضايي ميکنند در دام تکرار آن ميافتند و کمکم عوارض جسماني ناشي از خودارضايي، آنان را ضعيف ميکند و آن ها را آماده بيماريهايي همچون افسردگي و اضطراب ميکند.
در برابر فيلم هاس مستهجن چه بايد کرد؟
ما در جامعهاي زندگي ميکنيم که مسائل جنسي نوعي تابو محسوب ميشود تا جايي که هنوز بسياري از والدين نميدانند چگونه باب گفتوگو درباره مسائل جنسي را باز کنند و فرزندانشان را در اين زمينه آگاهي دهند. اين حريم به گونهاي حفظ ميشود که حتي فرزندان هم به مرور زمان ميفهمند نبايد در اين زمينه سوالي بپرسند، در حالي که هيچ منبع معتبري براي ارضاي حس کنجکاويشان نمييابند، بنابراين اگر خودشان دست به کار نشوند و به دنبال کسب اطلاعات ممنوعه(!) نگردند، مجبورند به اطلاعات ناکافي و ناقصي بسنده کنند که در دوران بلوغ، از طريق معلمان مدرسه ياد گرفتهاند. پس دو راه باقي ميماند، دوستان و رسانههايي که در کنار اطلاعاتي که ميدهد تصاوير و فيلمهاي هرزهنگاري را هم عرضه ميکند. لازم است والدين بدانند که آسيبهاي ناشي از اين محصولات در افراد مختلف، متفاوت است و تاثيرات آن معمولا بتدريج بر روان فرزندان اثر ميگذارد، پس اگر فرزند شما يک بار به صورت تصادفي با چنين صحنههايي مواجه شده، نبايد دچار وسواس و وحشت شويد.
نوجوانتان را به رسميت بشناسيد:
بررسيها نشان داده است که معمولا مادران اطلاعاتي درباره بلوغ و مسائل جنسي به دختران خود ميآموزند و پدران براي آموزش اين مسائل به پسرانشان کمتر تلاش ميکنند. معمولا سه مساله اصلي مانع ميشود تا والدين فرزندان را به رسميت شناخته و با آنها در اينباره صحبت کنند:
فقدان آگاهي والدين از چگونگي آموزش جنسي
ترس از شکستن حريمهاي خانوادگي
ناآگاهي از زمان مناسب براي چنين گفتوگويي
پس والدين بايد ابتدا آگاهي خودشان را بالا ببرند و بدانند صحبت کردن در اين حوزه بسيار مهم و سرنوشتساز است و به دنبال زماني باشند که براي صحبت در اين حوزه مناسب است و بهترين زمان، وقتي است که فرزند خودش از والدين سوال ميپرسد، حتي اگر سوال کودک نشاندهنده يک کنجکاوي است، فرصت را غنيمت شمرده و با او در اين مورد صحبت کنيد. نکاتي که ذکر شد را با زباني پدرانه و اندکي قاطعيت برايش بگوييد.
با رسانههاي جديد آشنا شويد:
بسياري از والدين هنوز با محيطي مثل اينترنت آشنا نيستند و براي اين آشنايي هم تلاش چنداني نميکنند. در حالي که بايد در نظر داشت اينترنت فضايي مجازي است که سراسر فرصت و تهديد است، همانطور که قطع مراوده با يک دوست ناباب برايتان مهم است و شما را نگران آينده فرزندتان ميکند، شناختن اين محيط و استفاده درست از آن هم بايد دغدغه شما باشد.
کنترل گر نباشيد:
امروز اينترنت را قطع کنيد، فردا ماهواره را جمع کنيد، پسفردا موبايلش را چک کنيد، با کافينت و دوستان و ساير ارتباطاتش چه ميکنيد؟ اگر نشانههايي مبني بر مشاهده تصاوير و فيلمهاي مستهجن پيدا کردهايد به دنبال حل مشکل باشيد و با او حرف بزنيد چرا که محدود کردن او سبب ميشود در اين زمينه کنجکاوتر شود و با شما مقابله کند.
حفظ حريم را از سوءاستفاده شناسايي کنيد:
خيلي وقتها والدين شواهدي مبني بر مشاهده فيلمها و تصاوير مستهجن از طرف فرزندانشان دارند اما گمان ميکنند سکوت سبب ميشود حرمت بينشان حفظ شود، در حالي که برخي فرزندان از اين سکوت سوءاستفاده ميکنند. اگر با يکي از محصولات هرزهنگاري مواجه شديد بدون اينکه پرخاشگري کنيد يا او را از امکاناتش محروم کنيد با او حرف بزنيد، حتي ميتوانيد از اين فرصت استفاده کنيد و درباره آموزش اين مسائل با او سخن بگوييد.