عوارض استرس بارداری بر سلامت جنین و رشد نوزاد!

خراسان/ وارد شدن استرس به دفعات، احتمال مشکل رفتاري يا سلامت ذهني را در کودک افزايش ميدهد. در اين مطلب ميخواهيم تاثير استرس بر سلامت جنين و رشد نوزاد بعد از زايمان را بررسي کنيم.
استرس و شيزوفرني
محققان به تازگي دريافتهاند استرس شديد مادر در دوران بارداري، ممکن است موجب ابتلاي کودک او به شيزوفرني در آينده شود.شيزوفرني (schizophrenia) يک نوع بيماري روحي است که در آن برداشت انسان از واقعيت غيرعادي ميشود.محققان فکر ميکنند مواد شيميايي که در پاسخ به استرس از مغز مادر آزاد ميشود، اثر مستقيم بر مغز جنين (که در حال تکامل است) دارد. اين اثر ممکن است در اوايل بارداري که سد محافظ بين مادر و جنين هنوز کامل نشده، بيشتر باشد. علاوه بر اين احتمال ابتلا به شيزوفرني به عوامل ديگري از جمله ژنها هم ربط دارد.
استرس و سوء تغذيه
متأسفانه از هر 50 زن باردار يک نفر به علت استرس بارداري مبتلا به اختلال در خوردن غذا ميشود و نوزادي کم وزن و نارس به دنيا ميآورد. نداشتن خواب کافي، نداشتن تغذيه مناسب و اندوهگين بودن از عوامل استرس زا به شمار ميآيند. بنابراين مراقب خواب و تغذيه خود باشيد.
استرس و نوزاد دختر
بعضي تحقيقات نشان داده است که استرس بارداري باعث دختر شدن کودک خواهد شد. احتمال دختر شدن نوزاد در مادران باردار پراسترس تا 5 درصد بيشتر از مادراني است که آرامش خيال دارند.
استرس و مشکل رفتاري کودک
کودکي که مشکل رفتاري دارد و مضطرب و ترسوست ، ممکن است در دوران جنيني در معرض استرس مادر قرار گرفته باشد. فرزندان زناني که در دوران بارداري استرس داشتهاند، مستعد مشکلات رفتاري و رواني مانند مشکل بيشفعالي و کم توجهي (ADHD) هستند.
استرس و بيماريهاي مادر و جنين
استرس ميتواند تمامي سيستمهاي بدن مادر مانند سيستم ايمني، گوارش، قلب، کليه و حتي خواب و استراحت او را تحت تأثير قرار دهد. عوارض برخي از استرسهاي شديد، در بزرگ سالي مشاهده ميشود. به طوري که اين جنينها در بزرگ سالي، افرادي نابه هنجار و عصبي خواهند شد و اگر در بزرگ سالي مشکلات هوشي و ذهني نداشته باشند، مسائل عاطفي و هيجاني (افسردگي اضطراب، پرخاشگري و...) را از خود بروز خواهند داد.
روشهايي براي کاهش استرس دوران بارداري
* شرکت در کلاسهاي پيش از زايمان
* ورزش، تمرکز و تمرين آرامش و تمرين تنفس عميق نه تنها در کاهش استرس بارداري مؤثرند، بلکه به راحتي زايمان هم کمک ميکنند.
* خواب و تغذيه مناسب
* اميدوار باشيد و نگرش مثبت به وقايع داشته باشيد.
* براي خودتان و همسرتان وقت بگذاريد. براي صرف شام يا ناهار بيرون برويد و با هم قدم بزنيد. خريد رفتن به اتفاق همديگر بسيار جالب و مفرح است.
* درباره نگراني هايتان با همسرتان حرف بزنيد و به حرفهاي او نيز گوش کنيد.
* اگر چيزي واقعاً شما را مضطرب ميکند، از آن دوري و احساساتتان را بيان کنيد.