معضل تازه مادران؛ کمخوابی و دو چندان شدن کارهای خانه

خراسان/ بانوان با تجربۀ نخستين مادرانگي، شاهد تغييراتي در سبکزندگيشان ميشوند که انتظار آن را نداشتهاند.
تولد کودک بهخصوص اگر نخستين تجربه يک زوج باشد، يک رويداد بهيادماندني است. اين دوران، سرشار از حس شادي و سرزندگي است اما با چالشهايي مثل کمخوابي، نياز به برنامهريزي مداوم، اختلافات کوچک بين زوج ها و فشارهاي کار بيرون از خانه هم همراه است. اين تغييرات نيازمند سازگاري بالايي از جانب والدين است که نبايد دستکم گرفته شود. در کنار تمام تجربيات خوشايندش، بهتر است اين موقعيتهاي جديد و راه روبهرو شدن با آن را بدانيد.
امان از کم خوابيهاي شبانه!
نخستين تغييري که مادر و البته پدر بعد از بچهدارشدن با هم تجربه ميکنند، خوابهاي نصفه و نيمه و نداشتن يک خواب بيوقفه است. توصيه ميشود با خوابيدن کودک، بهجاي انجام کارهاي خانه اولويت را به خواب و استراحت خودتان بدهيد. عادت کنيد که زود به رختخواب برويد. اگر نتوانستيد، با حمام گرم پيش از خواب، کتاب خواندن يا نوشيدن دمنوش گياهي يک خواب راحت را براي خودتان به ارمغان بياوريد.
کودک شما همه جا در اولويت است
با بچهدار شدن، مفهوم پسانداز و امور مالي اهميت ديگري پيدا ميکند زيرا شخص ديگري به زندگي دونفره شما اضافه شده و بايد براي زندگي سه نفرهتان برنامهريزي مالي درستي داشته باشيد. تا پيش از ورود اين مهمان کوچک احتمالا از آن دسته افرادي بودهايد که ساعتها وقتتان را در فروشگاهها براي خريد موارد ضروري و غيرضروري شخصي خودتان صرف ميکرديد اما حالا اولويت هر خريدي ملزومات کودکتان است. فراموش نکنيد که کودک علاوه بر نيازهاي معمول مثل غذا، لباس و اسباببازي، خرجهاي ديگري همچون هزينههاي درماني و بهداشتي غيرقابل پيشبيني هم دارد. بهتر است در خريدهاي غيرضروري صرفهجويي کنيد و حساب دخل و خرجتان را داشته باشيد.
نياز به کمک گرفتن بيشتر ميشود
اغلب تازه مادرها در اين دوران دچار نوعي اختلالات خلقي ميشوند به همين دليل توصيه ميشود براي رهايي از فشار و سردرگمي ناشي از کمتجربگي در امور مادري از افراد خانواده و دوستانتان کمک بگيريد. اين تصور که درخواست کمک از ديگران نشانه ضعف شما در رتقوفتق امور زندگي و بچهداري است کاملا اشتباه است و هيچ مادري قادر نيست به تنهايي همه مسئوليتهايش را بيکم وکاست انجام دهد.
نارضايتي موقتي از زناشويي پديدار ميشود
تاثير تولد فرزند بر روابط زن و شوهر فقط مربوط به رابطه جنسي نيست. کودک همه توجه مادر را تصاحب ميکند و اين مرکز توجهبودن کودک ممکن است رابطه عاطفي با همسرتان را تحتتاثير قرار بدهد. البته تغييرات هورموني، فشارهاي جسمي ناشي از زايمان، شيردهي و بيکار شدن در صورت شاغل بودن هم بر کاهش رضايت زن از زندگي زناشويي تاثير مي گذارد. استفاده از زمانهاي کوتاه براي گپزدن درباره اين تغيير بزرگ، تشکر کردن و تحسين يکديگر براي انجام وظايف پدر و مادري، راههايي است که رابطه زناشوييتان را همچون قبل گرم نگهميدارد.
کارهاي خانه دو چندان ميشود
کارهاي خانه پيش از بچهداري هم تمامي نداشتند اما دستکم مجبور نبوديد که همه آنها را در فرصت کمي انجام بدهيد يا روي هم تلنبار کنيد بهخصوص کارهاي مربوط به نوزاد را. تقسيم کار راهحلي کارساز براي پيشگيري از تنشهاي زن و شوهري و فشار کار درخانه است. کافي است فهرستي از وظايف جديد را با مشخصکردن انجامدهنده آن آماده کنيد و جلوي چشم بگذاريد، البته در پيادهسازي آن کمي انعطافپذير باشيد.
مترجم : فاطمه قاسمي منابع: ninisite، parents