استراتژی هایی برای تقویت مهارت خواندن در کودکان نوپا

کودکت/ کودکان، قبل از يادگيري خواندن و نوشتن، بهتر است با اصول اوليه صحبت کردن، شنيدن، درک کردن، مشاهده کردن و نقاشي کشيدن آشنا شوند. اين موارد در واقع پايههاي اصلي سوادآموزياند. والدين نقش مهمي در اين مرحله ايفا ميکنند، در واقع آنها اولين معلمهاي کودکاند و فرزندان به کمک والدينشان با دنياي خارج آشنا ميشوند و درباره چيزهاي جديد ياد ميگيرند. در ادامه اين مقاله کودکت، درباره اهميت مهارت خواندن و راههاي تقويت آن صحبت خواهد شد.
آموزش خواندن و نوشتن به کودک در ۳ سال اول زندگي او آغاز ميشود و رابطه نزديکي با اولين تجربههاي کودک با کتابها و داستانها دارد. وقتي کودکان شروع به استفاده از وسايلي مانند کتاب، کاغذ و مدادرنگي ميکنند، در حال رشد و گسترش مهارتهاي زباني، خواندن و نوشتناند. براساس پژوهشهاي انجامشده، تجربه کار کردن با اين وسايل در سالهاي اول زندگي ميتواند به پرورش مغز کودکان کمک کند.
اهميت تقويت مهارت خواندن در کودکان نوپا
آموزش اصول خواندن و نوشتن به کودک در سالهاي اول زندگي باعث ايجاد روابط قوي و چندگانه در مغز ميشود. اين ارتباطات در نهايت منجر به رشد مهارتهاي سوادآموزي در سالهاي بعد ميشود. والدين بايد تلاش کنند شرايطي براي کودک به وجود آورند که شکلگيري چنين روابطي را در مغز کودک تحريک کند. اين شرايط و موقعيت با انجام کارهاي فيزيکي شروع ميشود. براي مثال، کودکان در ابتدا ياد ميگيرند کتاب را در دست بگيرند، کمکم ياد ميگيرند ورق بزنند يا صفحات آن را مانند اشياء ديگر بجوند. سپس کودکان شروع به شناسايي تصاوير در کتابها ميکنند و ياد ميگيرند آنها را با اشيايي که در خانه وجود دارد مرتبط کنند. ممکن است کودک با استفاده از تصاوير کتاب داستانسرايي کند. او ميتواند داستانهاي کتاب را تقليد کند يا با مشاهده عکسها حوادث داستان را براي شما بازگو کند.
استراتژيهايي براي تقويت مهارت خواندن کودک
زماني را صرف کتاب خواندن براي کودک کنيد
حتما در طول روز زماني را به کتاب خواندن با کودک اختصاص دهيد. در پژوهشهاي بسياري تأکيد شده است که اين کار به درک مطلب بهتر، آشنايي با واژگان و رمزگشايي کلمات جديد کمک ميکند. همچنين، اختصاص زماني براي کتاب خواندن با کودک او را تشويق ميکند در آينده اشتياق بيشتري براي مطالعه کردن پيدا کند.
فراهم کردن وسايل و تجهيزات
تجربه نشان داده است کودکاني که کتاب، دفتر و وسايل متنوعتري در زمينه خواندن برايشان مهياست عملکرد تحصيلي بهتري خواهند داشت. بنابراين، اطمينان حاصل کنيد که وسايل جالب و کتابهاي آموزنده در دسترس کودکان قرار دارد. بعضي از کتابها را در اتاق خواب کودک قرار دهيد تا هر موقع دلش خواست به آنها سر بزند، با اين کار، ميتوانيد عادت کتاب خواندن را در کودک تقويت کنيد. همچنين هنگامي که به مسافرت ميرويد، ميتوانيد کتاب و وسايل مورد علاقه کودک را با خود همراه داشته باشيد.
الگوي خوبي باشيد
شما نميتوانيد از کودک انتظار داشته باشيد کتاب بخواند در حالي که خودتان در طول روز مشغول تماشاي تلويزيونيد. الگوي خوبي باشيد و اجازه دهيد کودکان از شما ياد بگيرند و بفهمند چرا کتاب خواندن خوب است. ميتوانيد زمان مطالعه خانوادگي در نظر بگيريد و زماني از روز، معمولا قبل خواب، را به کتاب خواندن در کنار خانواده اختصاص دهيد. همچنين، همه اعضاي خانواده ميتوانند يک فصل از کتابي را بخوانند و بعد درباره آن بحث کنند. از کودک بخواهيد با صداي بلند براي شما بخواند، اين کار توانايي خواندن او را تقويت ميکند و اعتماد به نفسش را براي خواندن در جمع افزايش ميدهد.
ترويج فعاليتهاي متنوع مرتبط با مهارت خواندن
خواندن از روي کتاب هميشه هم جذاب نيست و ممکن است به مرور زمان به کاري تکراري و خستهکننده تبديل شود. بنابراين، بهتر است به روشهاي ديگر مطالعه را به بخشي از زندگي کودک تبديل کنيد. براي مثال، ميتوانيد کودکان را به خواندن منوي رستوران، فهرست پخش برنامهها، علائم جادهاي يا گزارش هواشناسي و ساير فعاليتهاي مرتبط با خواندن تشويق کنيد.
کمک به کودک براي غلبه بر مشکلات
معمولا معلمها نميتوانند روي همه کودکان تمرکز کنند و مشکلات آنها را برطرف کنند. به همين علت، ممکن است گاهي متوجه مشکلات مربوط به خواندن در دانشآموزان نشوند. بنابراين، در نقش پدر و مادر، بايد از فرآيند پيشرفت فرزندتان درخواندن آگاه باشيد. با او صحبت کنيد و اگر در خواندن کلمات يا جملاتي مشکل دارد، به او کمک کنيد تا آن را حل کند.
بهترين راه تقويت مهارت خواندن در کودک تشويق او به يادگيري است. بهمرور کودک درک درستي از اطراف خود پيدا خواهد کرد و اشتياقش براي کسب اطلاعات بيشتر افزايش پيدا خواهد کرد.