خانههای هزار رنگ اینستاگرامی ترفندی برای جذب زنان

شهربانو/ بخشي از اينستاگرام زنانه به «سوييتهوم»ها اختصاص دارد. سوييتهومها صفحاتي در اينستاگرام هستند که معمولا صاحبان آنها را زنان تشکيل ميدهند. آنها در صفحاتشان بيشتر دکوراسيون خانه و لوازمشان را به نمايش ميگذارند. اين گروه خانههايي زيبا و تميز را نشان ميدهند که همه اجزاي خانه، رنگها و طرحهايشان با يکديگر همخواني دارد. رنگ کابينت با رنگ فنجان، روميزي با کوسن، مبل و پرده با لباس خود خانم، همه و همه با هم در يک تناسب هستند. تميزي عجيب و اغراقشده اين خانهها نيز توجه هر مخاطبي را جلب ميکند. خانههاي آنها خانههاي شيرين و براقي هستند که ميتواند رؤياي برخي از زنان باشد. اين صفحات مخاطبان زيادي را هم به خود اختصاص داده است که اغلب با ديده حسرت به اين صفحات و عکسهايش مينگرند.
زنان زيادي دلشان ميخواهد آن لوازم خانگياي را که در عکسها نشان داده ميشود داشته باشند و با ديدن صفحه سوييتهومها به شرايط زندگي خودشان احساس نارضايتي پيدا ميکنند. اثرگذاري رواني و افسردگياي که در پي مقايسه به وجود ميآيد از شايعترين تبعات بازديد از چنين صفحاتي است. تا پيش از شبکههاي اجتماعي، افراد تا اين اندازه امکان سرک کشيدن در خانه همه مردم شهر را نداشتند و اين حس مقايسه بسيار کمتر بود اما اين روزها در کمتر از يک دقيقه ميشود از طريق اينستاگرام، داخل کابينت خانه ديگري را هم ديد! به همين دليل، يک چرخه بيپايان از ديدن، مقايسه، خواستن و نارضايتي براي افراد ايجاد ميشود و آنها را در دام خود مياندازد. وقتي زن خانواده در چنين چرخهاي قرار بگيرد، همسرش را نيز وارد اين چرخه ميکند.
خواستههاي بيپايان و متعدد براي خريد وسايل خانه و تغيير و تزيين کردن همهچيز را از همسرش طلب ميکند. اگر همسر نتواند خواستهها را برآورده کند، نارضايتيها تشديد ميشود و شادي و آرامش را از خانوادهها ميگيرد.
کودکان اصليترين قربانيان خانههايي هستند که آرامش جاي خودش را به نارضايتي و مشاجره داده است. بنابراين سوييتهومها برخلاف اسمشان که به معناي خانههاي شيرين و مطبوع است، چندان هم شيرين نيستند. آنها ميتوانند با شيريني ساختگي و اغراقشده خود، کام افراد و خانوادههاي زيادي را تلخ کنند. تنها راه نجات از آثار مخرب صفحات سوييتهومها شناخت دقيق آنهاست. سوييتهومها برخلاف ادعايي که ميکنند، زنان خانهدار معمولي نيستند. آنها زنان شاغلي هستند که به شغل تبليغات از طريق خانههايشان اشتغال دارند. آنها براي عکسهاي زيبا از خانههاي ستشده صورتيشان ساعتهاي بسيار زيادي وقت صرف ميکنند و گاهي همراه با عکاس و طراح اين کار را انجام ميدهند تا همهچيز فوقالعادهتر به نظر برسد. تقريبا همه آنچه در عکسهاي آنها ديده ميشود اجناس تبليغاتي است، از فنجان چاي تا لوازم برقي و لباسي که پوشيدهاند و حتي براي کتابي که در دستشان ميگيرند مبلغي را دريافت کردهاند! مدتي پيش، مکالمهاي از يکي از صاحبان اين صفحات در فضاي مجازي منتشر شد که نشان ميداد صاحب صفحه براي 24 ساعت استوري در صفحهاش 12 ميليون تومان قيمت تعيين کرده است و اگر اين تبليغ با صحبتهاي خودش در قالب يک ويدئو انجام شود، اين مبلغ 18 ميليون خواهد بود !
صاحبان سوييتهومها صفحات برايشان وسيله کسب درآمد است و مخاطبان هستند که به آنها امکان اين درآمدزاييهاي عجيب و غريب و نجومي را ميدهند. مخاطبان صرفا با فالو کردن، نگاه کردن و لايک کردن اين صفحات، آنها را به چنين ثروت بادآوردهاي ميرسانند. آنها اسطورههاي فريبکاري هستند! همهچيز را طوري جلوه ميدهند که مخاطب تصور کند آنچه ميبيند زندگي عادي زنانه و روزمره آنهاست اما در پشت آن، يک تجارت پرسود نهفته است. مخاطبان هم بيخبر از اين پشت صحنه، حسرت زندگي آنها را ميخورند. صاحبان سوييتهومها براي درآمدزايي هرچه بيشتر خود، نوعي فرهنگ مبتني بر مصرفگرايي و تجملگرايي را در حد اعلا گسترش ميدهند. بنابراين آنها هم روح و روان مخاطبان را آزرده، هم زندگيها را دچار تنش و فروپاشي، و هم فرهنگ و ارزشهاي جامعه را دستخوش تغيير و دگرگوني ميکنند. اما ميتوان با آگاهي و دنبال نکردن اين صفحات، چرخه آسيبزاي آنها را قطع کرد. اگر تکتک ما صفحاتشان را دنبال نکنيم، آنها هيچکدام از اين کارها را نميتوانند انجام دهند. آنها همه اين کارها را با پشتوانه مخاطبان زياد صفحاتشان انجام ميدهند.
زهرا اردکاني - پژوهشگر مطالعات رسانه اي زنان