اختلالات روانی مشهورترین شخصیتهای کارتونی!
خراسان/ مشهورترين شخصيتهاي کارتوني، نشانههايي از اختلالات رواني دارند که کمتر فردي متوجه آنها شده است. «بتمن» افسرده است و شخصيت «باباسفنجي» تکامل نيافته مي باشد! بيشتر ما حتي در بزرگ سالي با کارتونهاي قديمي يا حتي امروزي خاطره داريم و بارها تماشاگر آنها بوده و هستيم. گاهي از رفتارهاي عجيب و غيرقابل پيشبيني و احمقانه برخي شخصيتهاي مهم اين کارتونها در عين بامزه بودن، متعجب شدهايم اما همچنان از طرفداران پر و پاقرص آنها بودهايم. برخي از روانشناسان با واکاوي شخصيتي و رفتاري برخي از اين شخصيتها به نتايج جالبي دست يافتند که موجب تعجب ما هم خواهد بود. در اين مطلب قصد داريم با اين رويکرد، نگاه تازهاي به اين شخصيتهاي کارتوني داشته باشيم. اگرچه برخي، اين تشخيصها را دقيق نميدانند و فقط با جنبه سرگرمي به آنها پرداختهاند.
سندروم ويليامز-بورن باب اسفنجي
اين سندروم يک اختلال ژنتيکي نادر در تکامل سيستم عصبي است که با نشانههايي همچون مشکل در يادگيري، چالشهاي رشدي و تکاملي، سطح بالاي کلسيم در خون، ظاهري غيرطبيعي و... همراه است. سندروم ويليامز-بورن با حذف تقريباً ۲۶ ژن از کروموزوم ۷ اتفاق ميافتد. افراد مبتلا از نظر شخصيتي سرحال، برونگرا و بسيار اجتماعي هستند، مهارت ارتباطي بالايي دارند تا حدي که ديگر مشکلات رشدي آنها پوشش داده ميشود. شخصيت محبوب باب اسفنجي در اين پويانمايي از نظر رفتاري گاهي يک فرد بزرگ سال با شخصيتي تکامل نيافته است.
اختلال آگورافوبياي «السا» در پويانمايي «يخزده»
افسردگي، اختلالي در بهداشتروان است که با اندوه مداوم، کاهش علاقه در فعاليتهايي که قبلا لذتبخش بودند و ناتواني در فعاليتهاي روزمره در طولانيمدت همراه است. شخصيت السا در اين پويانمايي شايد بهترين توصيف اين اختلال باشد. ابتداي فيلم، هنگام بازي، وقتي السا ميخواهد از سقوط آنا خواهرش جلوگيري کند بهطور اتفاقي با يکي از پرتوهاي يخي خود به سر آنا ضربه ميزند و باعث بيهوشي او ميشود. بهنظر ميرسد السا توانايي کنترل احساساتش را ندارد، او مدام با دغدغههاي ذهني خود در مبارزه است. السا منزوي ميشود، بهتدريج علاقهاش به سرگرميها و بازيها از دست ميرود و از ترس آسيب به آدمها، از رويارويي با آنها دوري ميکند.به ظاهر او به آگورافوبيا هم مبتلاست، يک اختلال اضطرابي که فرد مبتلا از حضور در مکانهاي شلوغ، بسته و هرجا که امکان فرار سريع نداشته باشد، ميهراسد.
افسردگي «بتمن»
بتمن، يکي از شخصيت هاي اصلي سري کتابهاي کميک است که توسط شرکت DC Comics در سال ۱۹۳۹ خلق شد و پس از مطرح شدن در مجلات کميک، پا به دنياي پويانماييهاي خانگي گذاشت. در داستانهايي که از بتمن در پويانماييها ياد ميشود، او تحت تاثير يک انفجار بزرگ قرار گرفته است که منجر به گرايشهاي عجيبي شبيه به اختلال شخصيت اسکيزوئيد ميشود. با اين که نام بتمن هميشه در فهرست شخصيتهاي محبوب و مثبت ديده ميشود، ولي حقايقي پنهاني درباره او وجود دارد که پرده از نقاط ضعف شخصيتاش برميدارد. به نظر ميرسد او از اختلالات استرس پس از متولد شدن رنج ميبرد و چون شاهد مرگ پدر و مادرش بوده ، باعث افسردگي او شده است. جالب است که بدانيد او قادر است خطرات زيادي را در شهرها به وجود آورد و گرايشهاي ضداجتماعي را از خود نشان دهد. اتفاقاتي که نشاندهنده شخصي است که از اختلالات رواني رنج ميبرد.
احساس بدشکلي «آريل» در پويانمايي پريدريايي
آريل در اين پويانمايي مدام به تغيير بدنش به بدن انساني فکر ميکند يعني نشانهاي مبني بر اختلال بدشکلي بدني. در اين نوع اختلال فرد از يک يا چند عضو بدن خود ناراضي است و اين موضوع، زندگي طبيعي او را مختل مي کند. از طرف ديگر، او به اختلال احتکار هم مبتلاست. مشخصه اين اختلال، گردآوري و ناتواني در دور انداختن چيزهاي بيارزش است و منجر به مشکلات زيادي از جمله آتشسوزي، شرايط غيربهداشتي، سلامتي و ... ميشود. شرمساري از به همريختگي خانه منجر به گوشهگيري و اختلال در فعاليتهاي اجتماعي مبتلايان ميشود. آريلِ پري دريايي هم دلبسته يک انسان شده و به خاطر کنجکاوياش درباره انسانها هربار توسط پدر سرزنش ميشود. اين سرزنشها علاقه او را به جمعآوري و دزديدن هرچيزي مربوط به دنياي آدمها بيشتر ميکند، چيزهايي که براي زندگي زير آب هيچ کاربردي ندارد و با نزديک شدن کسي به اين انبار، پريشان ميشود.
بيشفعالي شخصيتهاي زرد در پويانمايي مينيونها
اختلال بيشفعالي يا کمبود توجه يک اختلال عصبي-رفتاري است که با علايم بيتوجهي، حواسپرتي، بيشفعالي و دمدمي مزاج بودن شناخته ميشود. کودکان مبتلا ممکن است آشفته و ياغي باشند و در کنار آمدن با بزرگ ترها با مشکل مواجه شوند و بزرگ سالان مبتلا، احساس بيقراري مي کنند و گاهي با تصميم عجولانه، بر زندگي خود تاثير نامطلوبي ميگذارند. اگر يکبار پويانمايي «من نفرتانگيز» مينيونها اين موجودات شلوغ، فرز و عجيب را ببينيم، شيفته بامزگي، کارهاي عجيب و رفتارهاي غيرقابل پيشبيني آنها ميشويم. مينيونها عادت دارند به صورت افراطي در محيط اطرافشان سرک بکشند و در بيشتر صحنهها سادهلوحانه و احمقانه عمل کنند. بهنظر ميرسد آنها مبتلا به نوعي «بيشفعالي» خفيف يا شديد باشند اما اين ويژگي ،آنها را به موجودات دوستداشتني تبديل کردهاست.
سندروم استکهلم «بل» در پويانمايي ديو و دلبر
سندروم استکهلم، عارضهاي روانشناختي است که اغلب در موقعيتهاي گروگانگيري اتفاق ميافتد؛ زماني که گروگان شروع به شناخت و همدردي با گروگانگيرش ميکند حتي در مواقعي که گروگانگير با اسيرش بدرفتاري ميکند! گروگانگير، اسيرش را در خانه خود حبس ميکند، غذا ميدهد، آسايش اش را فراهم ميکند و تنها يک شرط دارد، اين که هرگز او را ترک نکند. اين روند ممکن است ماهها يا بيشتر طول بکشد. گروگان بهتدريج وابسته گروگان گيرش ميشود و با وجود درد و عذابي که تحمل ميکند، خوشبختياش را در حبس بودن ميداند. بل شخصيت داستان ديو و دلبر، کودکي سختي داشته است، مادرش را در کودکي از دست ميدهد و با پدري غيرمعمول زندگي ميکند. بل در ماجرايي اسير ديو ميشود اما به جاي فرار با او همدردي و به او در رسيدن به اهدافش کمک ميکند.
مترجم : فاطمه قاسمي منابع: ranker، toptenz