نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
دخترونه زنونه

معرفی اولین زن دندان پزشک ایرانی

منبع
شهربانو
بروزرسانی
معرفی اولین زن دندان پزشک ایرانی

شهربانو/ مشارکت زنان در کارهاي فرهنگي باعث شده است برخي از آن‌ها در دفاع از حقوق زنان منشأ خدماتي باشند. دکتر مريم ميرهادي از جمله اين بانوان است. او فرزند سيد علي‌اکبر (رفعت نظام)، اول فروردين ۱۲۹۲ در شيراز به دنيا آمد. در کودکي پدر و مادر خود را از دست داد و بدين ترتيب، سرپرستي او را عمويش، سرهنگ سيد ابوالقاسم ميرهادي، به عهده گرفت. تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در تهران به پايان رساند و در سال ۱۳۱۰ براي ادامه تحصيل در دانشگاه سوربن به پاريس رفت و در رشته زبان وادبيات فرانسه فارغ‌التحصيل شد. پس از بازگشت به ايران، در سال ۱۳۱۳ شمسي به عنوان يکي از نخستين دختران وارد دانشکده پزشکي شد و تحصيلات خود را در آن دانشکده به پايان رساند. در سال ۱۳۲۰ نيز رساله دکتري خود را درباره سيفليس دهان نوشت و با درجه عالي قبول شد. او از سال ۱۳۲۵ به خدمات فرهنگي‌اجتماعي پرداخت. دکتر ميرهادي پس از چندي، امتياز روزنامه «نداي زنان» را گرفت و آن را منتشر کرد. اين هفته‌نامه با رويکرد اجتماعي و پزشکي از سال 1326 منتشر و تا سال 1342 تداوم داشته است. او شعر نيز مي‌سرود و انجمن ادبي ناهيد را تأسيس کرد که محفلي براي شاعران و اهل فرهنگ بود.


بنابر محتواي اسناد تاريخي، دکتر ميرهادي در 22 خرداد 1334 طي مکتوبي به اوکتايي، رئيس کتابخانه آستان قدس، پيشنهاد اهدا کتابخانه شخصي‌اش را داده است. در بخشي از اين نامه آمده است: اين‌جانب حاجيه دکتر مريم ميرهادي، صبيه مرحوم سيد علي‌اکبر (رفعت نظام) تفرشي، از فاميل ميرهادي، پزشک رسمي وزارت فرهنگ و نويسنده روزنامه «نداي زنان» و تأليفات متعدد، کتابخانه مختصر خود را که محتوي 3085 عدد کتاب از قبيل کتاب‌هاي علمي، طبي، ادبي و غيره به 4 زبان فارسي، عربي، انگليسي و فرانسه مي‌باشد تقديم کتابخانه آستان قدس مي‌نمايد که در حيات خود استفاده نموده و پس از مرگ تحويل آن کتابخانه مقدس نمايند. تنها درخواست و وصيتم اينکه غرفه‌اي که کتاب‌هاي نام‌برده فوق را در آن قرار مي‌دهيد به اسم باشد که پس از مرگ، در جوار جد بزرگوارم، اسم اين‌جانب در کتابخانه آستان قدس براي ابد باقي بماند.
هم‌چنين اين بانوي خير در 9 مهر 1339 يک باب خانه ملکي خود واقع در تجريش تهران را وقف آستان قدس رضوي کرد که بخشي از درآمدهاي آن براي تأسيس درمانگاهي هزينه شود.
دکتر ميرهادي در سال ۱۳۳۱ از سوي سنديکاي دندان‌پزشکي ايران در يازدهمين کنگره جهاني دندان‌پزشکان در لندن شرکت کرد و سال ۱۳۳۴ از طرف وزارت فرهنگ به دانشگاه پاريس اعزام و در رشته بيماري‌هاي دهان و دندان از آن دانشگاه و نيز رشته بيماري‌هاي دهان کودکان از دانشگاه لندن تخصص گرفت. او علاوه بر خدمات دندان‌پزشکي، آثاري را تأليف و ترجمه کرده است. کتاب‌هاي «مشاهير و بزرگان شرق و غرب جهان»، «سيفليس دهان»، «تشخيص و درمان کوفت»، «آماس گوشت دندان» يا «التهاب لثه»، «پرورش کودک»، «تاريخ نويسندگان پارس»، «زندگاني زن»، و «خاطرات لندن» يا «مشاهدات ناهيد» از آثار اوست.
سرانجام اين بانوي فرهيخته در ۲۸ اسفند ۱۳۵۹ دار فاني را وداع گفت و در بهشت زهراي تهران به خاک سپرده شد.
 غلامرضا آذري خاکستر کارشناس و پژوهشگر تاريخ

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar