علل اصلی گرگرفتگی و داغی بدن در دوران بارداری
نمناک/ گرگرفتگي يا داغي بدن به گرماي ناشي از سر و گردن گفته مي شود که به تمام قسمت هاي بالاتنه گسترش ميابد و حدود 30 ثانيه تا 5 دقيقه ادامه دارد. در بعضي موارد گرما از قسمت پايين بدن توليد مي شود. وقتي بدن شما پس از گرگرفتن ناگهان خنک مي شود، عرق خواهيد کرد. اين احساس داغي در بدن هر زن متفاوت است و شدت و زمان متفاوتي دارد. گرگرفتگي بر خلاف تب، درجه حرارت بدن شما را بالا نمي برد. احساس داغي بدن در بارداري و يائسگي مشابه است اما علائمي مانند تورم سينه ها، حالت تهوع، استفراغ، احساس بيش فعالي و ... منحصر به بارداري است.
علائم گرگرفتگي و داغي بدن در زنان حامله چيست؟
گرما در سرتاسر بدن و حتي صورت شما پخش مي شود
اين احساس را چندين بار در روز داريد
احساس گرما مي تواند ملايم و در حد حسي مشابه با خوابيدن روي يک تخت آفتاب گير گرم و يا بسيار شديد و مانند قرار گيري در کنار يک کوره باشد
گرگرفتگي معمولا بدون هيچ علائم و به صورت ناگهاني رخ مي دهد
ضربان قلب تان بيشتر مي شود
صورتي قرمز داريد
عرق مي کنيد
چه عواملي باعث گرگرفتگي در دوران بارداري مي شود؟
دلايل دقيق داغي بدن هنوز مشخص نيست اما مطالعات، عوامل خاصي را شناسايي کرده اند که مي توانند گرگرفتگي را در دوران بارداري تحريک کنند.
1- فعاليت هورمون ها
نوسانات هورموني در دوران بارداري شايع است. در اين دوران سطح استروژن بدن به شدت کاهش ميابد و به مغز پيامي ارسال مي شود که اپي نفرين بيشتري در بدن ترشح کرده و وارد خون کند؛ در نتيجه جريان خون در پوست افزايش يافته و احساس داغي خواهيد کرد.
2- کم آبي بدن
سطح مايعات دماي بدن را تنظيم مي کند. آب ناکافي در بدن ممکن است باعث افزايش دما و احساس داغي شود.
3- افزايش دماي بدن
ميزان متابوليسم در دوران بارداري افزايش ميابد و اين منجر به گرماي بدن و درنتيجه گرگرفتگي مي شود. بدن تشخيص مي دهد که بايد هم از شما و هم از جنين مراقبت کند؛ بنابراين فعاليت منظم خود را افزايش مي دهد و منجربه افزايش دماي بدن خواهد شد.
4- اضافه وزن
اضافه وزن در دوران بارداري طبيعي است بنابراين بدن گرم مي شود و احساس داغي مي کنيد.
عوامل ديگر گرگرفتگي در دوران بارداري
چنانچه در نمناک عنوان شده است برخي ديگر از عوامل خطر زا که احتمال گرگرفتگي را افزايش مي دهند عبارتند از:
وعده هاي نامتعادل غذايي
روال خواب نامنظم
اضطراب، استرس و عصبانيت
شاخص توده بدني بالاتر از قبل بارداري
ميزان قندخون پايين
راه هاي مقابله با گرگرفتگي بارداري
متخصصين بهداشت زنان توصيه مي کنند، با مصرف وعده هاي غذايي خوب، نوشيدن آب يا نوشيدني يخ و ورزش صحيح مي توانيد با احساس داغي مقابله کنيد. زناني که اضافه وزن دارند، به دليل توليد بافت استروژن، گرگرفتگي بيشتري را تجربه خواهند کرد. بنابراين در ادامه توجه شما را به چند نکته مفيد براي مديريت گرگرفتگي جلب مي کنيم:
1- در مکاني خنک بخوابيد:
اتاق خواب خود را خنک نگه داريد تا در صورت احساس گرگرفتگي نيمه شب راحت باشيد. مي توانيد پنجره ها را باز کنيد يا از يک پنکه و کولر استفاده کنيد.
2- از آفتاب دوري کنيد:
حتي المقدور از قرار گيري در معرض آفتاب خودداري کنيد. با استفاده از کلاهي لبه دار صورت خود را دربرابر آفتاب محافظت کنيد. آفتاب نگيريد و از سواحل و مناطق آفتابي دوري کنيد.
3- رژيم خود را تنظيم کنيد:
سعي کنيد يک رژيم غذايي متعادل از غذاهاي سالم مانند سبزيجات تازه، ميوه ها، سبزيجات برگ دار، غلات کامل و پروتئين ها از جمله تخم مرغ، گوشت بدون چربي و پنير را دنبال کنيد. از فاصله زياد بين وعده هاي غذايي يا ميان وعده ها خودداري کنيد.
4- سبک زندگي سالمي را در پيش بگيريد:
از مصرف غذاهاي تند، گرم و فرآوري شده که سرشار از قند يا چربي هستند خودداري کنيد و همچنين از نوشيدن هرچيزي که حاوي کافئين است اجتناب کنيد. سعي کنيد در صورت استعمال سيگار آن را ترک کنيد زيرا اعتقاد براين است که اين موارد بدترين عامل گرگرفتگي هستند.
5- هيدراته بمانيد:
هرجايي که مي رويد يک بطري آب به همراه داشته باشيد تا آب بدن خود را حفظ کنيد. دمنوش هاي گياهي غني از مواد مغذي نيز انتخاب خوبي است.
6- کيت هاي خنک کننده را در دسترس خود قرار دهيد:
دستمال مرطوب، ميني پنکه يا يک بطري آب را هميشه در دسترس خود قرار دهيد. صورت خود را با يک دستمال يا پارچه اي مرطوب پاک کنيد تا کمي از دماي بدن تان را کاهش دهيد.
7- تنفس صحيح را تمرين کنيد:
وقتي دچار گرگرفتگي شديد نترسيد و در عوض سعي کنيد به طور طبيعي نفس بکشيد و براي کنترل نفس خود مراقبه يا يوگا را امتحان کنيد و همچنين مي توانيد يک پياده روي کوتاه داشته باشيد.
8- لباس هاي گشاد بپوشيد:
لباس هاي آزاد، نخي و گشادي بپوشيد. لباس هاي نازکي انتخاب کنيد که همانگونه که در مطالب قبلي بخش مراقبت هاي دوران بارداري در نمناک کامل توضيح داده شد پارچه آن تنفس خوبي دارد و هوا را به گردش در مي آورد و سعي کنيد لباس هايي بپوشيد که از الياف طبيعي مانند پنبه يا کتان باشند و از لباس هايي با پارچه هاي مصنوعي مانند پلي استر دوري کنيد.
9- از ازدحام جمعيت يا شلوغي به دور باشيد:
مناطق شلوغ و پرازدحام مي توانند گرگرفتگي ايجاد کنند زيرا درجه حرارت بالاتر از حد معمول است و همچنين ممکن است به دليل شلوغي احساس وحشت کنيد که خود باعث داغي مي شود.
مناطق شلوغ ناامن هستند زيرا مي توانند منجر به عدم تعادل نيز شوند. به ياد داشته باشيد سطح اضطراب بايد کم باشد و ازشرايط استرس زا اجتناب کنيد.
10- وزن تان را مديريت کنيد:
بر اساس نتيجه گيري يک مطالعه، زناني که به طور منظم ورزش مي کنند کمتر دچار گرگرفتگي مي شوند. از آنجا که اضافه وزن ممکن است در گرگرفتگي نقش داشته باشد، حفظ وزن سالم قبل و در طول بارداري ممکن است در کاهش اين احساس داغي کمک کند و بنابراين در حين بارداري چند ورزش ايمن انتخاب کنيد اما مراقب باشيد در يک سالن ورزشي داراي تهويه مطبوع تمرين کنيد و در حين تمرين هيدراته بمانيد.
11- به طور مکرر دوش بگيريد و شنا کنيد:
در طول روز دوش بگيريد تا بدن شما را شاداب و خنک نگه دارد. اگر راحت هستيد مي توانيد به شنا نيز برويد زيرا گذراندن مدتي در آب، روحيه شما را بالا مي برد و بدن تان را خنک نگه مي دارد. بهتر است از استخرهاي خصوصي تميز و آب بدون کلر استفاده کنيد.
12- درمان هاي جايگزين را در نظر بگيريد:
اگر قادر به کنترل گرگرفتگي از طريق تنفس يا هيدراته نگه داشتن بدن نيستيد، مي توانيد با مشورت پزشک درمان هاي جايگزين را در نظر بگيريد. شما همچنين مي توانيد از سويا (به ميزان متوسط) و دانه هاي کتان، طب سوزني نيز استفاده کنيد يا با پزشک خود مشورت کنيد و داروهاي مناسب و بي خطري را مصرف کنيد.
چه زمان بايد به پزشک مراجعه کرد؟
گرگرفتگي اتفاقي موقتي است اما ممکن است باعث ناراحتي ،کم آبي يا خستگي شما شود. شما همچنين مي توانيد با استراحت کردن اين علائم را کاهش دهيد اما اگر مشکل ادامه پيدا کند، ممکن است نشانه اي از يک دليل اصلي باشد که بايد توسط پزشک بررسي شود.
به خاطر داشته باشيد که:
داروهاي بدون نسخه ممکن است موثر باشند اما فقط در صورت تجويز پزشک بايد مصرف شوند. بدون مشورت با پزشک هرگز از داروهاي گياهي نيز مصرف نکنيد.
برخي از سوالات رايج و متداول درباره گرگرفتگي حاملگي
1- آيا گرگرفتگي نشانه اوليه بارداري قبل از توقف قاعدگي است؟
گرگرفتگي يکي از اولين علائم بارداري است که از زمان شروع آن را تجربه خواهيد کرد. برخي از خانم ها ممکن است در حين لقاح، حدود 8-10 روز پس از تخمک گذاري ،گرگرفتگي و گرفتگي شکم را تجربه کنند.
گرگرفتگي همراه با خستگي شديد، حالت تهوع، استفراغ صبحگاهي، درد سينه ها، افزايش حس بويايي، بي خوابي، سرگيجه، کمر درد و بيزاري از برخي بوها مي تواند نشانه بارزي از بارداري باشد. اما اگر علائم ديگر بارداري را تجربه نمي کنيد، گرگرفتگي ممکن است علت مشکل ديگري باشد.
2- آيا گرگرفتگي جنسيت نوزاد را مشخص مي کند؟
خير، گرگرفتگي جنسيت کودک را نشان نمي دهد.
3- آيا گرگرفتگي روي کودک شما تاثير مي گذارد؟
خير، داغي بدن هيچ تاثيري بر کودک شما ندارد زيرا همانند حالت تهوع، فقط يکي از علائم بارداري است. هيچ مطالعه اي مبني بر اينکه گرگرفتگي ممکن است به کودک آسيب برساند وجود ندارد اما در صورتي که شک داريد مي توانيد با پزشک خود مشورت کنيد.
4- آيا گرگرفتگي در دوران بارداري باعث سر درد مي شود؟
اعتقاد براين است که افزايش هورموني و گردش خون اضافي در دوران بارداري باعث سردرد مي شود. علائم ديگر مانند داغي بدن، خستگي بارداري، حالت تهوع، استرس عاطفي و افزايش گرسنگي نيز باعث سردرد يا تشديد بيماري موجود مي شود اما با اين حال هيچ مطالعه اي ثابت نکرده است که گرگرفتگي به تنهايي باعث سردرد مي شود. اگر سردرد داريد مي توانيد با ارائه دهنده خدمات بهداشتي محل خود تماس بگيريد.
5- گرگرفتگي بعد از بارداري چه مدت طول مي کشد؟
گرگرفتگي ممکن است بلافاصله پس از زايمان از بين نرود و مي تواند تا چند ماه پس از آن نيز ادامه يابد تا زماني که هورمون ها به سطح منظم خود برگردند و شيرکافي براي شيردهي نوزاد تازه متولد شده توليد شود.
ساير نکات
هيدراته ماندن، خوب غذاخوردن و استراحت کردن، مديريت و حفظ وزن مناسب به شما کمک مي کند تا از گرگرفتگي به دور باشيد.
اگرچه گرگرفتگي وضعيت خطرناکي نيست اما به شما هشدار مي دهد تا کمي بيشتر از خود مراقبت کنيد.