معایب ازدواج زود هنگام
باشگاه خبرنگاران/ يک روانشناس باليني درباره آسيب هاي زندگي زودهنگام توضيحاتي داد.
راحيل شمسايي روانشناس باليني در رابطه با آسيب هاي کودک همسري و ازدواج هاي زودهنگام اظهار کرد: وقتي که دختر خانمي در سن پايين ازدواج ميکند معناي زندگي مشترک را آن طور که بايد متوجه نميشود و اين موضوع در دو حالت به وجود مي آيد. يا اين که فرد مقابل او هم سن خودش است و تفاوت سني چنداني با يکديگر ندارند که در اين حالت، به دليل اين که هر دو طرف بلوغ کافي ندارند معناي زندگي مشترک را نيز متوجه نميشوند.
وي بيان کرد: وقتي دو فرد سن پاييني داشته باشند شايد در بسياري از مواقع نتوانند با يکديگر به تفاهم برسند و احساسات آنها بر منطق شان غلبه کند.
شمسايي با اشاره به معضلات کودک همسري براي دختران گفت: هنگامي که دختري در سن پايين ازدواج مي کند در بارداري اش با مشکلات متعددي روبرو ميشود و به همين خاطر زايمان خوبي نخواهد داشت و از اينرو، آمارها نشان ميدهد که افزايش سقط مکرر و زايمانهاي سخت در خانمهايي با سن پايين بيشتر است و اگر زايمان آن ها با سلامت هم انجام شود اين افراد، توانايي و مهارت لازم براي مادري کردن را ندارند. به طوري که گاهي متوجه بيماريهاي فرزند خود نميشوند و آن طور که بايد نميدانند چگونه از فرزند خود مراقبت کنند.
وي تصريح کرد: موارد ذکر شده صرفا يکي از معضلات ظاهري کودک همسري است و اگر از لحاظ باطني بخواهيم به اين موضوع بپردازيم بايد گفت که چنين دختري، دوره نوجواني خود را ازدست ميدهد و از آن بهره نمي برد و با بالا رفتن سن، وقتي با هم سن و سالانش صحبت کرده و خود را با آنها مقايسه ميکند احساس کمبود ميکند چرا که از برخي از مواردي که بايد در زمان لازم انجام ميداد عقب افتاده است و از لذت و شاديهايي که اقتضاي سن اوست دور شده است و در حقيقت، از آرامشهايي که در زمان نوجواني هر فردي اتفاق ميافتد محروم شده و اين موضوع ، نوعي تجاوز به حقوق کودک است.
اين روانشناس باليني ادامه داد: مواردي که ذکر شد براي ازدواج و زندگي مشترکي است که دختر و پسر، هم سن يکديگر هستند. حالا فکر کنيد که اين دختر نوجوان مجبور به ازدواج با فردي شود که چندين سال از او بزرگتر است و يا درواقع، شريک زندگي او، جاي پدرش است و اين موضوع، بسيار آزاردهنده است چرا که اين دختر، زير بار ازدواجي رفته است که سلب آرامش او را به همراه دارد.
وي افزود: دختر و پسري که در سن پايين ازدواج مي کنند هيچ تصور خاصي از زندگي مشترک ندارند که همين موضوع باعث افزايش آمار طلاق ميشود و از طرفي ديگر، اگر در اين ازدواج، تفاوت سني زياد هم حاکم باشد باعث ميشود که خانم نوجوان، در سنين کم با ازدست دادن همسر خود روبرو شود که اين موضوع، خود نيز معضل بزرگي براي فرد و جامعه است و همين تباهي آينده اش باعث آسيبهاي روحي و رواني جدي و همچنين سرخوردگي وي ميشود.
شمسايي اذعان کرد: تحقيقات حاکي از اين است که بسياري از اين نوع ازدواجها به طلاق ميانجامند و همين موضوع باعث دلزدگي چنين دختراني براي ازدواج بعديشان ميشود و تمامي زندگي آن ها تحت تأثير اين موضوع قرار ميگيرد و در واقع، آن ها محکوم به زندگي ميشوند که در اغلب موارد، پدر و مادرشان براي آن ها رقم زده اند.
وي تصريح کرد: در نظرسنجي انجام شده از اغلب مادراني که در سن ۱۴ سالگي ازدواج کرده اند، آنها ازدواج در چنين سني را توصيه نميکنند، چون معتقد هستند که هيچ چيز از زندگي خود را متوجه نشده اند در صورتي که در قديم، فرهنگ ايجاب ميکرده است که دختران، زود ازدواج کنند، امّا فرهنگ الان اصلا اجازه نميدهد که افراد در سنين پايين ازدواج کنند چرا که بچههاي دوران گذشته در مقايسه با امروز پختهتر بودند و مسئوليتهاي بيشتري داشتند.
شمسايي گفت: زندگي امروز با ديروز تفاوت هاي زيادي کرده است؛ به طوري که بچهها نميتوانند در سنين پايين ازدواج کنند و اگر اين کار را انجام دهند، در اغلب موارد، از طرف دوستان خود نيز طرد ميشوند و امکان به انزوا رفتن آن ها وجود دارد و همچنين در روابط اجتماعي شان با مشکلاتي روبرو مي شوند.
وي در پايان خاطرنشان کرد: امروزه، اغلب روانشناسها بهترين سن براي ازدواج را ۲۰ تا۳۰ سال عنوان ميکنند چرا که بچههاي زير ۱۸ سال به پختگي رواني، فيزيکي و اجتماعي نرسيده اند و ازدواج آن ها در سنين پايين باعث مشکلاتي براي آن ها و جامعه ميشود.