تیپ های شخصیتی از نگاه یونگ
آخرين خبر/ يونگ به عنوان يکي از برجسته ترين شاگردان فرويد بود که در زمينه روانشناسي نظريات متعددي را ارائه کرده است. او هم مانند استاد خود بر روي ناخودآگاه تاکيد زيادي دارد و معتقد است که بسياري از رفتارها، گفتارها و حرکات ما از ناخودآگاه ما ناشي مي شود. همچنين او مي گويد عوامل نژادي و تکاملي در ساخت شخصيت نقش مهمي دارند. به طوري که هر فرد محصول اعصار و قرون اجداد خودش است.
عوامل تاثيرگذار بر انواع تيپ هاي شخصيتي از نظر يونگ
همانطور که گفتيم يونگ معتقد است شخصيت انسان در ارتباط با خصيصه هاي فرهنگي است. به اين معنا که فرهنگ يک جامعه در طي قرن ها شکل مي گيرد و از نسلي به نسل ديگر منتقل مي شود. در اين بين افراد يک جامعه از فرهنگ منحصر به فرد محل زندگي خود تاثير مي پذيرند. اما به طور کلي ساختار انواع تيپ هاي شخصيتي از چندين سيستم تاثير مي پذيرد. اين سيستم ها عبارتند از: ايگو، ناخودآگاه شخصي و عقدههاي آن، ناخودآگاه جمعي و ارکيتايپهاي آن، پرسونا، آنيما، آنيموس و سايه.
در ادامه هر يک از اين سيستم هاي تاثيرگذار را شرح مي دهيم.
ايگو (خود)
ايگو (خود) به معناي ضميرخودآگاه افراد است که شامل خاطرات، تفکرات، احساسات و ادراکات آگاهانه است. زماني که فرد تصميماتي را براساس فکر و آگاهي کامل مي گيرد، همان خود يا ايگو است. از نظر يونگ افرادي که ايگو در آنها قدرتمند عمل مي کند داراي احساس مسئوليت بيشتر و ثبات شخصيت هستند.
ناخودآگاه شخصي
دومين سيستمي که در تشکيل ساختار انواع تيپ هاي شخصيتي موثر است، ناخودآگاه شخصي است. اين سيستم به تجاربي مربوط مي شود که زماني فرد نسبت به آنها آگاهي داشته است اما به دليل مختلف آنها را سرکوب مي کند. براي مثال فردي که قصد دارد از خوردن غذاهاي چرب و شيرين خودداري کند، اما وقتي روي ميز غذا قرار مي گيرد بدون اينکه اراده کند چشم و حواسش به صورت غيرارادي به سمت غذاهاي مورد علاقه اش مي رود.
عقده
عقده سومين سيستمي است که از نظر يونگ بر روي انواع تيپ هاي شخصيتي تاثير مي گذارد. عقده شامل مجموعه اي سازمان يافته از احساسات، تفکرات، ادراکات و خاطرات که در ناخودآگاه شخصي قرار مي گيرد. اگر فرد کنترلي روي احساسات نداشته باشد، تمام شخصيت خود را در خدمت ارضاي عقده قرار مي دهد.
ناخودآگاه اشتراکي
چهارمين سيستم تاثيرگذار بر روي انواع تيپ هاي شخصيتي عبارت است از ناخودآگاه جمعي يا اشتراکي. يونگ معتقد است ناخودآگاه جمعي، قويترين و بانفوذترين سيستم روان است. در اين سيستم خاطرات نژادي و تمام تجاربي طي تکامل انسان، به وسيله نسلها تکرار شده است، مستقر مي شود.
ارکي تايپ (کهن الگوها)
پنجمين عامل تاثير گذار بر روي انواع تيپ هاي شخصيتي از نظر يونگ ارکيتايپ يا (کهن الگو) است. اين سيستم به معناي تمامي تجربيات و معلوماتي است که در طول تاريخ بشري از نسلي به نسل ديگر منتقل مي شود. براي مثال ميل به جاودانگي از گذشته هاي دور در نسل بشر بوده است و افسانه ها و اسطوره ها يکي از اين نشانه هاست.
پرسونا يا نقاب
ششمين سيستم تاثيرگذار بر روي ساختار شخصيت پرسونا يا نقاب است. نظر يونگ بر اين است که جامعه يک نقاب را به افراد خود تحويل مي دهد. براي فهم بهتر اين موضوع به ضرب المثل «گر خواهي نشوي رسوا همرنگ جماعت شو». به اين معنا که افراد يک جامعه بر حسب شرايط و موقعيت نقاب خاصي را از جامعه خود مي گيرند. اين نقاب از يک جامعه به جامعه ديگر متفاوت است.
هفآنيما و آنيموس
يکي ديگر از سيستم هاي تاثيرگذار بر روي شکل گيري انواع تيپ هاي شخصيتي هفآنيما و آنيموس است. يونگ معتقد است انسان از نظر فيزيولوژيکي داراي هورمونهاي مردانه و زنانه است که در هر دو جنس ترشح ميشود. آنيما به قسمتي از شخصيت زنانه مرد گفته مي شود. در عين حال زنان هم قسمتي از شخصيت آنها مردانه است که يونگ آن را آنيموس مي نامد. براي مثال مردي که مثل زنان احساسي است، در واقع بخش آنيماي او فعال تر است. همينطور زناني که مثل مردان رفتار مي کنند، شجاعانه و جسورتر هستند، آنيموس در آنها قدرتمندتر است.
سايه
آخرين عامل تاثيرگذار بر روي انواع تيپ هاي شخصيتي از نظر يونگ سايه است. سايه همان جنبه حيواني يا پست طبيعت انسان است. اين جنبه شامل غرايز حيواني و رفتارهاي خشني است که از انسان ديده مي شود. از نظر يونگ سايه از اجداد به انسان رسيده است.
يونگ و ساختار شخصيتي انسان
يونگ معتقد است شخصيت انسان به صورت يک سيستم انرژي نيمه بسته عمل مي کند. نيروي رواني انسان که از متابوليسم بدن نشأت مي گيرد، صرف فعاليت ها، رفتارها و خواسته هاي انسان مي شود. به طوري که حتي گرايش هاي فکري و عاطفي انسان هم از همين نيروي رواني شکل مي گيرد. براي مثال مثبت انديشي و يا منفي بافي که آينده و زندگي ما را شکل مي دهد، از نيروي رواني نشات مي گيرد.
يکي ديگر از نظريات يونگ در زمينه شکل گيري شخصيت، جابجايي نيرو و هم ترازي نيرو است. از نظر او هيچگاه نيروي رواني از بين نمي رود. بلکه در جاهاي مختلف به کار گرفته مي شود. اگر اين نيرو در کانال مثبت انديشي قرار بگيرد، به موفقيت، ثروت و هدف مي رسد. اما اگر وارد کانال منفي بافي شود، به شکست، سرخوردگي و ناميدي منتهي مي شود.
در عين حال يونگ مي گويد وقتي دو جسم با ميزان انرژي متفاوت در ارتباط باهم قرار مي گيرند، انرژي از جسم قوي و قدرتمند به جسم ضعيف منتقل مي شود. براي مثال زماني که يک فرد منفي باف در کنار يک فرد مثبت انديش قرار مي گيرد، تاثيرگرفتن يکي از اين دو نفر به ميزان قدرت آنها بستگي دارد. اگر فرد منفي باف قدرتمندتر باشد، بر روي فرد مثبت انديش اثر مي گذارد. اين اصل براي رسيدن به تعادل قوا رخ مي دهد.
انواع تيپ شخصيتي از نظر يونگ
يونگ دو نوع تيپ شخصيتي را از هم متمايز مي کند: برونگراها و درونگراها. افراد برونگراها به سمت دنياي عيني و بيرون تمايل دارند. آنها به افراد و اشيا اطراف خود توجه زيادي دارند. در زمان حال زندگي مي کنند، خونگرم و اجتماعي هستند. اين افراد نسبت به محيط بيرون احساس مسئوليت مي کنند.
از نظر يونگ درونگراها بيشتر به دنياي درون خود توجه دارند. افراد اجتماعي نيستند و کم حرف هستند. بيشتر از آنکه بخواهند به دنياي بيرون توجه کنند، احساسات و افکار خود را در اولويت قرار مي دهند. اين افراد محافظه کار هستند و به ندرت به کسي اعتماد مي کنند. آنها در نوشتن بهتر از گفتن عمل مي کنند. همچنين درونگراها از قرار گرفتن در جمع خودداري مي کنند.
يونگ براي دسته بندي انواع تيپ هاي شخصيتي به چهار کنش رواني اشاره مي کند که شامل تفکر، احساس، ادراک و الهام است. بر اين اساس او 8 نوع تيپ شخصيتي را معرفي مي کند:
سنخ فکري برونگرا: از نظر يونگ اين تيپ شخصيتي انعطاف پذير هستند و مي توانند براحتي هيجانات و احساساتشان را سرکوب کنند. دانشمندان در اين دسته قرار مي گيرند.
سنخ احساسي برونگرا: دومين نوع تيپ شخصيتي از نظر يونگ که شديدا هيجاني عمل مي کنند. آنها براي اصول اخلاقي، آداب و رسوم و ارزش ها احترام زيادي قائلند. همچنين در مقابل انتظارات و عقايد ديگران واکنش نشان مي دهند. اغلب زنان داراي تيپ شخصتي احساسي برونگرا هستند.
سنخ ادراکي برونگرا: اين نوع تيپ شخصيتي همواره به دنبال لذت و شادي و تداوم تجربهها و حسهاي جديد است. آنها واقع بين هستند و مي توانند خود را با افراد و موقعيت هاي جديد منطبق کنند.
سنخ الهامي برونگرا: اين تيپ شخصيتي داراي توانايي زيادي در بهرهبرداري از فرصتها هستند. خلاقيت و جذب عقايد جديد از جمله مشخصه اين دسته است. کارآفرين ها در اين دست قرار مي گيرند.
سنخ فکري درونگرا: اين افراد سازگاري خوبي با ديگران ندارند، در بيان افکار خود مشکل دارند و ظاهرا بياحساس بوده و توجهي به ديگران ندارند. آنها نه بر احساس خود، بلکه بر انديشههاي خود متمرکزند.
سنخ احساسي درونگرا: اين تيپ شخصيتي اغلب تفکرات و هيجانات بيروني را سرکوب مي کند. به همين دليل از نظر ديگران اسرار آميز و دست نيافتني هستند. از ديگر ويژگي هاي آنها تواضع و آرامش دروني است.
سنخ ادراکي درونگرا: اين نوع تيپ شخصيتي غيرمنطقي عمل مي کنند و فعاليت هاي انسان را به عنوان يک سرگرمي مي پندارند.
سنخ الهامي درونگرا: اين دسته از افراد به استدلال هاي غيرعيني و شهود توجه دارند. و به همين دليل مي توان آنها را رويايي و خيالپرداز دانست.
در تهيه اين مطلب از https://irselfmade.com/young بهره گرفته شده