نماد آخرین خبر

دلایل مهمی که باعث سکسکه نوزاد می شود

منبع
نمناک
بروزرسانی
 دلایل مهمی که باعث سکسکه نوزاد می شود

نمناک/ بزرگسالان به دلايل مختلفي از جمله؛ خوردن بيش از حد يا خيلي سريع غذا، جويدن آدامس، نوشيدن نوشابه و غيره سکسکه مي کنند. سکسکه امري غير ارادي است زيرا با سيستم عصبي خودمختار تنظيم مي شود که ضربان قلب و ساير فعاليت هاي غير قابل کنترل بدن را تنظيم خواهد کرد. درست همان طور که سکسکه کردن در بزرگسالان طبيعي است نوزادان نيز غالباً دچار سکسکه مي شوند. نه تنها سکسکه کردن در نوزادان نيز طبيعي است بلکه کودکان يک سال به بالا هم دچار سکسکه مي شوند بنابراين، به عنوان والدين جديد، مهم است که در مورد چگونگي سکسکه، چگونگي پيشگيري و تسکين آن ها و اين که در چه صورت و چه زماني به پزشک مراجعه کنيد آگاهي داشته باشيد.

 
آيا سکسکه کردن در نوزاد اتفاقي معمولي است؟
سکسکه هاي نوزاد تازه متولد شده توسط اسپاسم هاي انعکاسي عضله ديافراگم ايجاد مي شود که پايه قفسه دنده را تشکيل مي دهد و به تنفس او کمک خواهند کرد. سکسکه آن ها معمولاً حدود يک دقيقه تا چند ساعت ادامه دارند اما کاملاً بي ضرر و همچنين بدون درد هستند. هنگامي که سيستم اندام کودک به بلوغ برسد، سکسکه هاي او نيز به طور طبيعي کاهش مي يابد. دلايل مختلفي وجود دارد که کودکان سکسکه مي کنند.

عوامل متعددي که باعث مي شود نوزاد و کودکتان سکسکه کند
در حالي که سکسکه در اکثر اوقات سبب نگراني نمي شود اما گاهي اوقات ممکن است به دليل برخي شرايط ايجاد شود. سکسکه کردن چندين عامل محرک دارد که مي توان آن را متوقف کرد. هنگامي که نوزاد در رحم مادر نيز است با بلعيدن بيش از حد مايع آمنيوتيک سکسکه مي کند، اما سکسکه بعد از تولد، به احتمال زياد توسط يکي از موارد زير ايجاد مي شود:

1- تغذيه بيش از حد و پرخوري از دلايل سکسکه نوزاد :
اگر نوزاد و کودک بيش از حد غذا، شير مادر يا هر چيز ديگري را بخورد نفخ شکم را تجربه خواهد کرد. اين تورم باعث مي شود تا ديافراگم داخل حفره شکمي گسترش يافته و آن را مجبور به انقباضات ناگهاني کند. اين انقباضات خود را به صورت سکسکه نشان مي دهند.

2- بلع بيش از حد هوا به يکباره :
نوزاداني که از طريق شيشه شير، شير مي نوشند به علت بلع هواي زياد دچار سکسکه مي شوند. هجوم هواي اضافي باعث نفخ شکم شده و ديافراگم را همانند پرخوري مجبور به اسپاسم مي کند.

3- وجود عوامل تحريک کننده در محيط :
بدان دليل که نوزادان داراي ناي ظريفي هستند مواد شيميايي موجود در هوا مانند گرد و غبار، آلاينده ها ، بوي غليظ و اگزوز وسايل نقليه مي توانند سبب سرفه شوند. اگر سرفه بيش از حد طولاني شود فشار وارد شده به ديافراگم منجر به انقباضات و به تبع آن سکسکه خواهد شد.

4- آسم از دلايل ايجاد سکسکه در کودک:
عوارض آسم در نوزاد و کودک همچنين مي تواند باعث سکسکه شود. اين امر به اين دليل است که نايژه هاي موجود در ريه مي توانند به دليل التهاب متورم شده و جريان هوا را به ريه ها کاهش دهند. اين امر منجر به خس خس، ايجاد اسپاسم ديافراگم و در نتيجه سکسکه مي شود.

5- واکنش هاي آلرژيک از علت هاي سکسکه نوزاد :
واکنش آلرژيک مي تواند باعث التهاب يا تورم ناي شود. ديافراگم به اين امر واکنش نشان داده اما به سرعت منقبض مي شود و باعث سکسکه خواهد شد. ممکن است نوزاد به پروتئين هاي شير حساسيت داشته باشد، زيرا اگر مادر رژيم خود را تغيير دهد ممکن است آلرژي ايجاد شده و تعادل شيميايي شير مادر را تغيير دهد.

6- تغييرات دما :
گاهي اوقات تغيير دما در ناحيه معده نوزاد و کودک مي تواند باعث اسپاسم عضلات ديافراگمي شود. به عنوان مثال، تغذيه با شير سرد و به دنبال آن خوردن غذاي گرم باعث ايجاد سکسکه خواهد شد.

7- ريفلاکس معده از دلايل سکسکه کردن نوزاد :
گاهي اوقات در شرايطي محتواي معده به داخل لوله غذايي برمي گردد و به عنوان ريفلاکس معده شناخته مي شود و معمولاً در نوزاداني که در جدا کردن عضله اسفنکتر معده از مري مشکل دارند مشاهده مي شود. اين جريان معکوس از مواد غذايي باعث تحريک انتهاي عصب ازوفاژال و تحريک ديافراگم و انقباض آن درنتيجه باعث سکسکه خواهد شد. در حالي که سکسکه نشان دهنده ريفلاکس معده در دستگاه گوارش نيست، سکسکه مداوم به همراه علائم ديگري مانند گريه، لرز و تف کردن بيش از حد مي تواند دليلي براي مراجعه به پزشک باشد.


چگونه سکسکه کودک را متوقف کنيم؟
سکسکه اغلب اتفاق ميفتد و به طور همزمان بيش از ده دقيقه ادامه دارد. با اين حال، اگر احساس نگراني داريد يا فکر مي کنيد کودک را آزار مي دهد ادامه مطلب را براي روش هاي متوقف کردن سکسکه کودک از دست ندهيد.
* نکته :با توجه به سن و شرايط تغذيه اي نوزادتان متوجه خواهيد شد که روش هاي پيشنهادي براي نوزادان سنين پايين قابل اجرا نيست و بيشتر براي کودکان مورد استفاده قرار ميگيرد.

1- اجازه دهيد سکسکه به طور طبيعي متوقف شود:
تقريباً سکسکه هاي کودک به خودي خود متوقف مي شود پس اگر به نظر نمي رسد سکسکه کودک را تحت فشار قرار داده، به آن ها اجازه دهيد تا به تنهايي متوقف شوند اما در صورت ادامه داشتن به مدت ساعت ها يا روزها، به پزشک خود اطلاع دهيد.

2- استفاده از آب گريپ فروت براي توقف سکسکه :
اگر احساس مي کنيد کودک از سکسکه کردن احساس راحتي ندارد مي توانيد به او کمي آب گريپ فروت بدهيد. که ترکيبي از گياهاني مانند رازيانه، ليمو و زنجبيل است که تصور مي شود مشکلات دستگاه گوارش را کاهش مي دهد. توجه داشته باشيد قبل از دادن آن به کودک آن را کمي رقيق کنيد. همچنين از نام تجاري و محتويات محصول مورد استفاده اطمينان حاصل کنيد.

3- استفاده از پستانک براي متوقف کردن سکسکه کودک:
هنگامي که کودک شروع به سکسکه مي کند، مي توانيد به آن ها پستانک بدهيد تا سکسکه را متوقف کند، اين امر باعث مي شود ديافراگم آرام شده و اسپاسم بيش از حد را متوقف کند.

4- دادن قند به کودک براي درمان سکسکه:
خوردن قند يکي از قديمي ترين درمان هاي سکسکه است. اگر کودک قادر به خوردن غذاي جامد است، مقداري قند / شکر را در دهان او قرار دهيد. براي کودکاني که مايعات مصرف مي کنند، پستانک آن ها را مي توانيد در مقداري شربت قند فرو ببريد. شکر مي تواند عضلات ديافراگم را شل کرده و آن را آرام کند و باعث توقف سکسکه شود.

5- استفاده از عوامل حواس پرتي براي توقف سکسکه کودک :
اگر کودک سکسکه مي کند سعي کنيد او را با چيزهاي سرگرم کننده مانند يک فعاليت يا يک اسباب بازي متمرکز کنيد. از آن جا که سکسکه به طور طبيعي نتيجه انقباضات عضلاني در ارتباط با سيستم عصبي است، استفاده از روش هاي حواس پرتي حسي ؛ مانند نشان دادن چيزي جالب مثل اسباب بازي يا کارتون مي تواند آن را متوقف کند.


روش هاي پيشگيري از سکسکه نوزادان
از آن جايي که سکسکه کودک محرک هاي مختلفي دارد، اجتناب از آن ها بسيار مشکل است. با اين حال، چند راهکار وجود دارد که مي توانيد انجام دهيد تا احتمال سکسکه کردن را کاهش دهيد :

1- کودک را در هنگام تغذيه به حالت صحيح قرار دهيد :
هميشه کودک را در حالت ايستاده قرار دهيد و اطمينان حاصل کنيد که حداقل 20-30 دقيقه او را در يک وضعيت نگه داريد. اين باعث مي شود عضله ديافراگم در موقعيت طبيعي خود قرار گرفته و حساسيت به اسپاسم يا انقباضات کاهش يابد. به آرامي پشت کودک را ماساژ دهيد تا باعث آروغ زدن شود زيرا اين امر مي تواند هواي بلعيده شده در طول تغذيه را کاهش دهد. اين امر علاوه بر کمک به ديافراگم آن را به حالت آرامش قرار مي دهد و در نتيجه از بروز سکسکه جلوگيري خواهد شد.

2- تغذيه با شير مادر براي پيشگيري از سکسکه نوزاد :
ورود هواي اضافي به معده از طريق شير مادر نسبت به تغذيه از طريق شيشه شير کمتر است. با اين حال، نوزادان شيرخوار بايد بطور صحيح و ايمن نوک سينه را بمکند تا از ورود هوا جلوگيري شود که اين کار و وظيفه بر عهده شما است.

3- ماساژ پشت براي پيشگيري از سکسکه کودک :
ماساژ دادن پشت کودک به طور مرتب در حالت ايستاده باعث مي شود تنش روي عضلات ديافراگم کاهش يابد و آرام شود. پشت کودک را با حرکت دايره اي به آرامي ماساژ دهيد تا به گردن آن ها برسيد.

4- آروغ کودک را بگيريد :
اين يکي از بهترين روش هاي جلوگيري از سکسکه نوزاد است. در بين تغذيه، حتما آروغ او را بگيريد تا از هواي جمع شده در شکم خلاص شود. توصيه مي شود بعد از شيردهي، کودک را در حالت عمودي قرار داده و فقط پشت او را مالش دهيد.

5- تغذيه کودک هنگامي که آرام است :
کودک را هنگامي که شروع به گريه کردن کرده است تغذيه نکنيد، زيرا اين امر مي تواند منجر به بلع بيش از حد هوا در هنگام گريه شود.

6- فعاليت هاي سرگرم کننده انجام دهيد :
به فعاليت هايي که نياز به تحرک جسمي با کودک دارد بپردازيد.

7- سعي کنيد به يکباره کودک خود را زياد تغذيه دهي نکنيد :
در صورت لزوم، وعده هاي غذايي کوچکتر را در فواصل زماني مکرر به کودک خود بدهيد. حداقل در طول هر وعده غذايي 2-3 ساعت فاصله دهيد و آروغ کودک را بگيريد تا از تجمع هوا در شکم آنها جلوگيري کنيد.



کارهايي که بايد از انجام آن ها خودداري کنيد:
در هنگام سکسکه، درمان و داروهاي زيادي داريم با اين حال در مقابل روش هايي وجود دارد که نبايد روي کودک خود پياده کنيد زيرا ممکن است عوارض جدي داشته باشند که برخي از آن ها عبارتند از :

1- خوردن آب نبات ترش :
در حالي که خوردن برخي از آب نبات هاي ترش خوشمزه کمک مي کند تا سکسکه نکنيم اما آن ها به هيچ وجه به بچه ها کمک نمي کنند. بعلاوه، ترشح اين شيريني ها، مواد اسيدي است که براي دندان کودک مضر خواهد بود.

2- ضربه زدن به پشت کودک :
اين تکنيک بر روي بزرگسالان موثر است، اما هرگز نبايد روي کودک آزمايش شود. نوزادان از ساختار اسکلتي بسيار ظريفي برخوردار هستند و استفاده از فشار يا زور بر روي آن مي تواند منجر به آسيب شديد شود. با اين حال، مي توانيد به آرامي به پشت آن ها ضربه زنيد.

3- کشيدن زبان، بازو يا پا :
اين امر براي نوزادان بسيار خطرناک است زيرا رباط ها و تاندون هاي آن ها هنوز آمادگي لازم را براي اعمال اين نيرو را ندارند.

4- ترساندن کودک :
صداهاي بلند غير منتظره به بزرگسالان در توقف سکسکه کمک مي کند، اما ممکن است کودک را وحشت زده کرده و يا حتي گوش هاي ظريف آن ها آسيب ببينند.

5- نگه داشتن نفس کودک :
کمبود اکسيژن براي کودک بسيار خطرناک است و اين روش هرگز به دلايلي نبايد استفاده شود.

 

چه موقع بايد با پزشک تماس بگيريد؟
سکسکه ها کاملاً طبيعي هستند با اين وجود مواردي مي باشند که ممکن است بخواهيد براي مشاوره به پزشک مراجعه کنيد :

1- اگر کودک دائماً سکسکه مي کند : اين علامت مي تواند نشانه اي از ريفلاکس معده باشد که يک بيماري شديد بوده و نياز به دارو و يا جراحي دارد.

2- اگر کودک براي مدت طولاني يعني چند ساعت تا چند روز، سکسکه کرد : اين يک وضعيت غير طبيعي است و توصيه مي شود که با پزشک خود مشورت کنيد. به طور معمول، نوزادان مي توانند تا يک ساعت سکسکه کنند، اما اگر مدت زمان بيشتري ادامه داشته باشد، ممکن است علامت موردي جدي باشد، به خصوص اگر کودک شما به طور همزمان سرفه و خس خس کند.

3-اگر سکسکه کودک فعاليت هاي برنامه ريزي شده او را مختل کند : بازي، تغذيه و خوابيدن براي کودک است، اگر سکسکه کردن او را از آن ها باز مي دارد توصيه مي شود که کودک را نزد متخصص اطفال ببريد. سکسکه مداوم نيز باعث تحريکات زيادي براي کودک شما خواهد شد و بايد در اسرع وقت با آن ها برخورد شود.
سکسکه مداوم و غير منتظره، طبيعي است که کودک را عصبي کند.
آرامش خاطر و سلامتي او مهم است. سکسکه کاملاً طبيعي و بي ضرر است.
مطمئن شويد که از اقدامات احتياطي ويژه براي جلوگيري و درمان سکسکه در کودک استفاده کنيد. اگر سکسکه مزمن شود يا در کنار ساير علائم ظاهر شود، بايد حتما به پزشک مراجعه کنيد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره