نکاتی که آشتی کردن را برای تان آسان می کند

کاوياب/ بهترين همسر دنيا هم که باشيد حتما گاهي پيش ميآيد که بين تان شکراب شود. ميگويند در دعوا حلوا خير نميکنند! اما بعضيها هم ميگويند آدمها در عصبانيت حرفهايي را ميزنند که هميشه بهشان فکر ميکردهاند…در هر حال هر کدام از اينها که باشد بعد از دعوا و بعد از کمي مرور کردن حرفهايي که وسط اين جنجالها بين تان رد و بدل شده است به فکر آشتي ميافتيد که با وجود آن حرفها چگونه ميتوانم راه را براي آشتي باز کنم؟! چطور از همسرم دلجويي کنم و به او بگوييم آن حرفهايي که زدم تنها از روي عصبانيت بوده است؟!
مسلما اگر در زمان بحث، دعوا شدت و تندي زيادي نداشته باشد و به آرامي دعوا کنيم و صبر بيشتري به خرج دهيم. آشتي کردن و برقراري دوباره ارتباط راهي سادهتر خواهد بود. اما در جنبهي دوم اگر دعوا شدت بيشتري داشته باشد و به يکديگر ناسزا بگويم و يا در حين دعوا حتي يکديگر را بزنيم، اين رابطه را به سختي ميتوانيم برقرار کنيم يا حتي زماني که اين رابطه برقرار شد، ديگر آن صميمت سابق را ندارد و مثل چيني ترک خوردهاي ميباشد که با يک ضربه کوچک براي هميشه ميشکند و فنا ميشود… هميشه اين موضوع رابه هنگام دعوا بخاطر داشته باشيد تا حدي جلو برويد که جايي براي بازگشت داشته باشيد و به قول ما ايرانيها همهي پلهاي پشت سر خود را خراب نکنيد که ديگر راهي براي بازگشت نداشته باشيد.
حالا چگونه آشتي کنيم؟
اولين گام براي آشتي کردن اين است که بپذيريم همهي انسانها نظرات مختلفي نسبت به يکديگر دارند و مسلما ما و شخصي که با او نزاع داشتهايم نيز داراي ايدهها و عقايد متفاوتي هستيم و اولين گام اين است که اين موضوع را بپذيريم و نظرات يکديگر را حتي متفاوت قبول کنيم و براي صحبتهاي يکديگر ارزش قائل شويم. و مهمتر اينکه بعد از دعوا به دنبال انتقام جويي نباشيم و به دنبال اين نباشيم که بعد از دعوا با صحبتهاي و يا رفتارمان ديگري را تحقير کنيم و يا اينکه قصد آزار او راداشته باشيم به جاي اين کارها به تفاهم برسيد و با يکديگر سازش کنيد.
زنها بيشتر قهر ميکنند يا مردها؟
نميتوان دقيق گفت مردها بيشتر قهر ميکنند يا زنان، ولي بين زنان و مردان در علت توسل به اين رفتار تفاوت وجود دارد. قهر واکنش تنبيهي براي نشان دادن نارضايتي است که زنان از قهر براي نمايش نارضايتي خود استفاده ميکنند. زنان مشتاق نشان دادن عواطف و احساساتشان به محيط اطراف هستند، بنابراين با تصميم به قهر سريعا ميخواهند ثابت کنند که از مسالهاي ناراحت هستند، در واقع يک زن با هدف جلب توجه طرف مقابل قهر ميکند؛ از سوي ديگر زن براي بيان احساسات و عواطف خود از کلمات استفاده کرده و تصور ميکند بدترين جريمه براي ديگران، محروم کردن آنها از حرف زدن است، اما اين هرگز به معني قطع کل رابطه نيست و آشتي کردن حتمي است. اما مردان از قانون همه يا هيچ استفاده ميکنند يک رابطه يا از نظرشان کلا مختومه است يا ادامه دار، هيچ نقطه مياني در يک رابطه براي خودشان قائل نيستند و چون نسبت به زنان در ارتباط کلامي ضعف دارند، به همين دليل نميتوانند از قهر بهعنوان ابراز ناراحتي استفاده کنند، چون مانند آنها از گفتوگو نکردن ناراحت و اذيت نميشوند، شايد به همين دليل است که برخي از مردان اگر قهر کنند و در دور باطل لجبازي گرفتار شوند، ديگر کمتر حاضر به آشتي ميشوند، حتي اگر به ضررشان تمام شود.
چرا قهر ميکنيم؟
افرادي که زياد قهر ميکنند،عموما انتقاد ناپذير و زودرنج هستند و اعتماد به نفس کمي دارند و از عزت نفس بالايي برخوردار نيستند. آنها هنگام رويارويي با مشکلات يا اختلاف عقيده با ديگران، احساس ترس و حقارت ميکنند و به ناچار براي دفاع از خود و اجتناب از استرس و اضطراب، راهي جز قهر نمييابند، در حقيقت فرد با قهر و محل نگذاشتن به ديگري به نوعي از مساله فرار ميکند که اين خود نشانه ترس و ضعف شخصيتي فرد است.
بعد از قهر چگونه منت کشي کنيم؟
براي دلجويي پيشقدم شويد
وقتي هر دو از موضوعي ناراحت هستيد، شايد منتظر بمانيد تا ديگري قدم اول را براي دلجويي بردارد؛ اين يعني شما مهارت لازم را براي ترميم آسيب احساسي که در زندگي مشترکتان ايجاد شده است، نداريد و توجه نداريد که به خاطر همين اشتباهتان، ممکن است به مرور زمان، علاقه شما و همسرتان کمرنگ شود؛ بنابراين براي دلجويي، خودتان پيشقدم شويد.
از لحاظ روحي خود را براي آشتي آماده کنيد و بعد پيش برويد
اگر احساس ميکنيد که حتي يک درصد براي مصالحه و سازش آمادگي نداريد به هيچ وجه پيش نرويد زيرا ممکن است که صحبتي شود و شما کنترل خود را از دست دهيد و اوضاع از اينکه هست بدتر شود براي همين گفته ميشود که از لحاظ روحي آمادگي کامل داشته باشيد و بعد جلو برويد. شما از خود گذشتگي کنيد و علي رغم تمامي هيجانات منفي خود که به نوعي شما را از اين کار منع ميکند اما باز هم به سمت طرف مقابل خود برويد، و رابطه را ادامه دهيد. اين کار شما باعث ميشود که او از کردهي خود پشيمان شود و ارزش شما را بهتر درک کند. در دعواها به تنهايي پيش نرويد و قضاوت پيش از موعد نداشته باشيد و مانند نوجوانان پرخاش جو و يکه تاز نباشيد. شما بايد يک فرقي با نوجوانان داشته باشيد.
معذرت خواهي سخت است اما…
آشتي و زن و مرد و قلب شکسته
بسيار پيش ميآيد که افراد با هم دعوا ميکنند. فقط به اين دليل که نتوانستند به درستي منظورشان را به يکديگر بفهمانند يا از عبارات و کلماتي استفاده ميکنند که به درستي منظورشان را نشان نميدهد و باعث سوءتفاهم بسيار ميشود، همين ميتواند براي زندگي زناشويي شما بسيار مضر باشد. بنابراين نخستين کار بعد از هر دعوا اين است که غرور و تکبرتان را کم کنيد و براي بهوجود آمدن دعوا و کارها و حرفهاي اشتباهتان اظهار تاسف کنيد. در واقع يک عذر خواهي واقعي ميتواند يکي از دشوارترين پيشنهاداتي باشد که ما به شما ميدهيم. بر خلاف تصور عموم همه افراد قادر به زبان آوردن اين کلمه بوده و تا به حال هيچ کس بعد از گفتن آن غش نکرده است.
حتما به او بگوييد که دوستش داريد
هنگامي که ميخواهيد به حالت آشتي و صلح برگرديد به همسرتان بگوييد که دوستش داريد. اطمينان دادن در مورد اين موضوع که احساس شما نسبت به همسرتان هيچ گاه و تحت هيچ شرايطي تغيير نخواهد کرد, بسيار خوب است.
با تفاوت شيوه دلجويي از خانمها و آقايان آشنا شويد
در دلجويي بايد بدانيد شيوه دلجويي از مرد و زن به چه صورت است و به تفاوت اين دو جنس بيشتر دقت کنيد. از آنجا که خانمها خيلي شنيداري هستند و دوست دارند بشنوند بهتر است، مردها عبارتهايي مانند اينکه «من هنوز تو رو دوست دارم» و «تو برايم مهمي» و «من منظوري نداشتم» را زياد استفاده کنند. نياز ذاتي خانمها دوست داشته شدن و دوست داشتن است؛ بنابراين وقتي در موضوعي قرار ميگيرند که آزرده خاطرند نياز ذاتيشان، آسيب ميبيند و با خودشان فکر ميکنند «من رو دوست نداره» يا «نفهميد من دوستش دارم.»
در خور ذکر است که نياز ذاتي آقايان نيز قدرت و توانايي است. معمولا در بحرانها احساس آزاردهنده آقايان بيکفايتي و تحقير شدن است؛ بنابراين بايد کلماتي به کار گرفته شود که اين احساس از او گرفته و حس توانمندي به او بازگردانده شود؛ بيان عبارتهايي مانند «من ميدونم که تو ميتوني» و «ميدونم به فکر ما هستي و حواست هست» بسيار مهم است. به طور کلي در دلجويي کردن بايد به فرهنگ کلماتي که بينتان است، بيشتر توجه کنيد و هر آنچه را که براي بهتر شدن حال طرف مقابلتان لازم است انجام دهيد.
قبول کنيد که اشتباه کردهايد
زمانيکه بهطور شفاف مشخص شد که مرتکب اشتباه شدهايد و مـطـلقا راه گريزي از پيامدهاي حاصله از خطاکاري و جرمتان وجود نداشت، بايد گناه خود را بپذيريـد. براي جبران خرابکاري و رسيدگي کردن به موقـــعيت ايـجـاد شده پيش برويد. اگـر در اين مـرحله در بيان جزئيات متوسل به دروغ شويد، احتمال اين که او احساس کند، بهطور کـامـل بـا او صـادق نـيستـيد، زياد ميشود يا ممکن است داستان شما را بهصورت متفاوتي از شخصي ديگر بشنود.
رو راست و يکدل باشيد اما کار غيرعاقلانه انجام ندهيد. تا ميتوانيد اشتباه خود را بياهميت جلوه دهيد. هـمسر شـما شـديدا ميخواهد باور کند که شما قصد اذيت و آزار او را نداشتهايد، بنابراين تمام تلاش خود را براي پاک کردن ذهـن او بکار ببنديد. حتي اگر يک عذر و بهانه بهنظر شما ناکار آمد برسد، اگر بهصورت متقاعدکنندهاي آنرا بيان کنيد باز او خريدارش خواهد بود.
شما هم ببخشيد و فراموش کنيد
عذر خواهي تنها به اين معنا نيست که بگوييد متأسفيد بلکه بايد آن اتفاق را براي هميشه فراموش کنيد. در حقيقت فراموشي باعث ميگردد که مسئله مورد نظر راه بازگشت و سرايت دوباره به رابطهتان را نداشته باشد.
زهرا شيخي