نماد آخرین خبر

خانه‌تکانی عید و بلایی که شوینده‌ها بر سرتان می‌آورد

منبع
برترين ها
بروزرسانی
خانه‌تکانی عید و بلایی که شوینده‌ها بر سرتان می‌آورد

برترين ها/ هميشه در ماه اسفند و با شروع خانه‌‌تکاني، تماس افراد با انواع مواد شوينده به‌ميزان قابل توجهي بالا مي‌رود. اما در برخي موارد، استفاده از اين مواد مشکلات زيادي را مي‌تواند براي فرد به‌وجود آورد. يکي از مشکلات شايعي که در اثر استفاده از مواد شوينده رخ مي‌دهد، مشکلات تنفسي‌ست. به‌همين دليل در اين مطلب، قصد داريم بدترين شوينده‌هايي که سلامت شما را به خطر مي‌اندازند را به شما معرفي کنيم و شما را از عوارضي که اين مواد مي‌تواند براي سلامتي داشته باشد، مطلع سازيم. با ما همراه باشيد.

استفاده‌ي زياد و نادرست از شوينده‌ها باعث چه بيماري‌هايي مي‌شود؟
شايع‌ترين مشکلات پوستي که در خانه تکاني و معمولا در روزهاي پاياني سال افراد را مبتلا مي‌کند اگزماهاي تماسي، تحريکي و آلرژيک است که به دليل تماس بيش از حد با مواد شيميايي و به علت شست و شوي مداوم دست با موادشوينده نامناسب مانند صابون‌هاي مايع در افراد ايجاد مي‌شود. از عوارض عمده آن ايجاد خشکي و تورم در پوست دست افراد عنوان مي‌شود که معمولا پوست دست ها دچار قرمزي، خارش و پوسته‌ريزي مي‌شود.
استفاده مکرر، زياد يا طولاني مدت از مواد شوينده باعث ايجاد حساست‌هاي آلرژي زا در افراد مي‌شود که در صورت مداوم استفاده کردن ممکن است باعث بروز بيماري‌هاي «آسم» يا «برونشيت» شود. استفاده زياد از مواد شوينده گاهي باعث مي‌شود تا افراد در بخش‌هاي ويژه بيمارستان‌ها بستري شده و به دارو‌ها نياز پيدا کنند.
استفاده از مواد شوينده معمولا به سه روش اسپري کردن، مايع و پودر است که عوارض خطرناکي روي سلامت ريه‌ها مي‌گذارد. ناگفته نماند که استفاده از مواد شوينده به صورت اسپري بسيار خطرناک‌تر از مايع يا پودر آنهاست. استفاده زياد از مواد شوينده معمولا با عوارض گوناگوني مانند سرفه، تنگي نفس، درد سينه و خس خس سينه همراه بوده و ممکن است با شدت گرفتن باعث بستري شدن فرد بيمار در بيمارستان شود.

استفاده بيش از حد از شوينده‌هاي قوي مانند وايتکس، همچنين بدون استفاده از دستکش به پوست دست آسيب‌هاي جدي وارد مي‌کند که شايع‌ترين اين آسيب اگزماي تماسي نوع تحريکي است. 
در بسياري از خانواده‌ها استفاده از سفيدکننده‌ها و پاک کننده‌ها بسيار رايج است و آن هم براي از بين بردن قارچ‌ها و کپک‌ها از حمام و وان يا آشپزخانه و حتي براي سفيد کردن لباسها. بي شک اين محلول‌ها خواص ضد عفوني کننده دارند، اما استفاده از آن‌ها در درازمدت عوارض جانبي منفي و بالقوه خطرناک دارد.
يکي ديگر از اين ترکيبات خطرناک که در هنگام خانه تکاني بايد مراقب آن باشيد ترکيب مايع ظرفشويي با وايتکس است که بايد از مخلوط کردن اين دو ماده پرهيز کنيد. مخلوط کردن وايتکس با مواد همچون مايع ظرف‌شويي مسموميت‌هاي جدي و خطرناک را به همراه دارد و حتي در مواردي مي‌تواند، به مرگ منجر شود ظروف وايتکسي را با آب خيلي گرم بايد شست، چون تنها راه کامل پاک شدنش همين يک راه است.

عوارض خطرناک شوينده‌ها براي سلامتي
بارزترين خطرات انواع سفيد کننده‌ها بر روي برچسب آن‌ها ذکر شده است. اين مواد به شدت قادر به تحريک چشم، پوست و دستگاه تنفسي هستند و گاز‌هاي حاصل از آن‌ها به راحتي استنشاق مي‌شود. اين استنشاق منجر به وخامت ريه ها، و زخم شدن مجاري تنفسي مي‌گردد. ممکن است اين عوارض جانبي بالافاصله بعد از قرار گرفتن در معرض سفيد کننده‌ها رخ ندهد، اما در درازمدت مطمئنا خود را نشان خواهد داد.

عوارض پوستي شوينده‌ها:
استفاده بيش از حد از شوينده‌هاي قوي مانند وايتکس، همچنين بدون استفاده از دستکش به پوست دست آسيب‌هاي جدي وارد مي‌کند که شايع‌ترين اين آسيب اگزماي تماسي نوع تحريکي است.
همچنين افراد هنگام استفاده از جوهر نمک بايد نکات خاصي را مورد توجه قرار دهند، زيرا در برخي موارد ديده شده است که افراد بدون استفاده از دستکش و در تماس مستقيم با شوينده‌ها دچار ايجاد گوشت‌هاي اضافه يا عارضه کلوئيدي در ناحيه پوست دست حتي پوست صورت نيز شده اند. زيرا شوينده‌هايي مانند جوهر نمک که يک اسيد پاک کننده قوي محسوب مي‌شود هنگام استفاده از آن براي تميز کردن سطوحي مانند ظرفشويي، کاشي، سراميک و کفپوش‌هاي حمام، توالت و آشپزخانه هنگام ريختن در آن مکان‌ها قطراتي از اين مواد شيميايي روي پوست دست و صورت پاشيده و در آن نواحي سوختگي‌هاي شديدي را ايجاد مي‌کند.
از شايع‌ترين آسيب‌هاي پوستي مواد شوينده مي‌توان به آسيب‌هاي آلرژيک اشاره کرد که افراد را دچار اگزما‌هاي تماسي مي‌کند. در برخي موارد ديده شده است که افرادي که از دستکش‌هاي لاتکس در زمان کار با مواد شوينده استفاده مي‌کنند ممکن است به مواد آن آلرژي داشته باشند و عوارضي مانند خارش، تورم در محل تماس با پوست ايجاد شود که در صورت تشديد و استفاده طولاني مدت و به مرور زمان عوارض ناشي از آن تمام پوست بدن را دچار قرمزي و تورم مي‌کند.
‌مي‌توان هنگام مبتلا شدن به خشکي پوست از چرب کننده‌هايي مانند وازلين استفاده کنند و به صورت جدي از استفاده و تماس با مواد شيميايي و پاک کننده‌هاي قوي بدون دستکش پلاستيکي و ماسک جدا خودداري کنند.

عوارض تنفسي شوينده‌ها:
گاز ناشي از مواد اسيدي شوينده‌ها نه تنها راه‌هاي هوايي بدن را شديدا تحت تاثير قرار مي‌دهد، بلکه عوارض بدي را براي چشم و پوست به همراه دارد. شدت بروز عارضه ناشي از شوينده‌ها بستگي به طول مدت تماس فرد با اين مواد شيميايي دارد. استفاده از مواد سفيدکننده و شوينده در فضاي بسته حمام و دستشويي باعث بروز مسموميت مي‌شود و علائم شبيه بيماري آسم را ايجاد مي‌کند که عوارض آن به طور کامل برطرف نمي‌شود.
به افرادي که زمينه ابتلا به بيماري‌هاي آلرژيک دارند توصيه مي‌شود با مواد شوينده قوي کمتر تماس داشته باشند، زيرا اين دسته از افراد ممکن است به اگزماي سرشتي دچار شوند، زيرا نسبت به مواد شيميايي حساسيت بيشتري داشته و بيشتر در معرض خطر قرار دارند. به آن‌ها توصيه مي‌شود از شوينده‌هاي ملايم مانند شامپو و صابون بچه براي شست و شوي دست‌ها استفاده کنند. همچنين از پاک کننده‌هاي غيرصابوني مانند (پن ها) استفاده کنند تا چربي مختصر پوستشان از بين نرود تا پوست آن‌ها دچار خشکي، سوزش و خارش نشود.

عوارض بينايي شوينده‌ها:
بسياري از مواد شيميايي موجود در منزل يا محيط کار به سوختگي‌هاي شيميايي منجر مي‌شود که شدت جراحت به نوع غلظت ماده شيميايي اهم از اسيدي و قليايي و مدت زمان مواجه و شدت نفوذ آن بستگي دارد.

به طور کلي ورود هرگونه مواد شيميايي به چشم، باعث ايجاد آسيب‌هاي بينايي در افراد مي‌شود که جزء موارد اورژانسي بشمار مي‌آيد که اين وضعيت به دليل خطرناک بودن از اهميت و فوريت برخوردار است و بايد هر چه سريعتر تحت مراقبت‌هاي ويژه قرار گيرد. حدود نيمي از آسيب‌هاي چشمي در اثر استفاده از شوينده‌ها و پاک کننده‌ها بوجود مي‌آيد و براي جلوگيري از اين آسيب‌ها انجام تدابير حفاظتي و پيشگيري ضرورت مي‌يابد.

هنگام استفاده از مواد شوينده و پاک کننده، مواد اسيدي آسيب سطحي ايجاد مي‌کند و انعقاد پروتئين در لايه خارجي قرنيه ار نفوذ به لايه‌هاي عميق‌تر ممانعت مي‌کند و آسيب عمدتا به نواحي ملتحمه و پلک‌ها محدود مي‌شود. مواد قليايي به سرعت به لايه‌هاي عمقي چشم نفوذ مي‌کند که با آزادسازي آنزيم‌هاي پروتئوليتيک به تشديد ضايعه منجر مي‌شود. امکان نفوذ مواد قليايي به اتاق قدامي چشم بيش از ۵ تا ۱۵ دقيقه مواجه بسيار بالا است که در نتيجه به عنبيه، چشم مژگاني و عدسي چشم آسيب وارد مي‌کند.
از شايع‌ترين علائم آسيب مواد شيميايي در چشم، احساس درد، سوزش، حساسيت به نور و به خصوص حالت ريزش اشک است که با قرمزي و تاري ديد توام مي‌باشد.

روش‌هاي مناسب استفاده از مواد شوينده
سعي کنيد در استفاده از مواد شوينده نکات زير را رعايت کنيد، تا مشکلي براي سلامتي‌تان به‌وجود نيايد.
۱. چند ماده شوينده را ترکيب نکنيد.
۲. از مواد شوينده‌اي مانند صابون با آب خالي استفاده کنيد تا ضرر زيادي به ريه‌هاي انسان وارد نشود.
۳. در محيط‌هاي سربسته نبايد به استفاده از مواد شوينده پرداخت و بايد حتما در‌هاي خانه يا محل کار را باز گذاشت.
۴. هنگام استفاده از مواد شوينده حتما از ماسک و دستکش استفاده شود.

اما اگر کودک از مايع شوينده خورد بايد چکار کنيم؟
چند نکته است که بايد آن‌ها را دقيق رعايت کنيم: يکي اينکه بلافاصله دهان کودک را شستشو بدهيم. نکته دوم اينکه کودک ما آب نخورد اين کار وضعيت را بدتر مي‌کند، چون وقتي ماده شوينده با آب ترکيب مي‌شود، جذب آن سريعتر مي‌شود. بحث ديگر اينکه استفراغ عمدي در کودک ايجاد نکنيم. چون وقتي اين مواد بصورت استفراغ بر مي‌گردند از آنجا که مري لايه محافظتي ندارد، آسيب بسيار جدي به آن مي‌زنند پس به هيچ عنوان استفراغ عمدي ايجاد نکنيم. خوراندن شير به اين کودکان مي‌تواند کمک کند چرا که شير مي‌تواند يک سد محافظتي در مقابل شوينده‌ها در داخل معده ايجاد کند و يک مقداري کودکان را از خطرات دور کند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar