اصول روانشناسانه عیدی دادن به کودکان
خراسان/ بچهها، عيدي گرفتن را بسيار دوست دارند. اين کار، حکم ابراز علاقه و احترام گذاشتن را دارد و براي هر فردي مهم است.
وقتي افراد به يکديگر کارت تبريک ميدهند به اين معناست که براي هم ارزش و احترام قائل هستند. درباره عيدي دادن به کودکان نکات زير را مد نظر داشته باشيد:
عيدي گران ندهيد
شايد همه نتوانند عيدي زيادي بدهند و اگر شما اين کار را بکنيد، امکان دارد باعث رقابت شود و حتي ارتباط بعضي خانوادهها را قطع کند. توصيه ميکنيم مقدار کمي پول با توجه به سن و سال بچهها براي عيدي در نظرگرفتهشود؛ براي بچههاي کوچکتر کمتر و براي بچههاي بزرگتر بيشتر.
مسخره نکنيد
والدين بايد به کودکانشان آموزش دهند تا انسانهايي قدردان باشند. اگر از عيدي کودک انتقاد و درباره کم يا زياد بودن ارزش مادي آن صحبت نکنيم و شخص عيديدهنده را قضاوت نکنيم، بلکه به فرزندمان فرهنگ تشکر کردن را بياموزيم، اين مهم انجام ميپذيرد.
اسکناس نو و با تعداد بيشتر بدهيد
سعيکنيد قبل از فرارسيدن سال جديد، اسکناسهاي تازه و نو تهيه کنيد و آنها را به عيدي کودکان اختصاص دهيد؛ چون اسکناسهاي نو، تأثير مثبتي بر کودکان ميگذارد. بسيار مشاهده شده که کودکان سنين پايين، از تعداد اسکناسها بيشتر لذت ميبرند تا از مبلغ آن، پس بهتر است به کودکان سنين پايين، مبلغ عيدي را با اسکناسهاي ريزتر و نو هديه کنيد.
بگذاريد عيدي شان را، بشمارند
کودکان از شمارش اسکناسها هم لذت ميبرند و هم شمارش پول را يادميگيرند. (آموزش غيرمستقيم)
آموزش دهيم
به کودکان آموزش دهيم که در ايام نوروز حتما به ديدن بزرگترها بروند، عيد را به آنها تبريک بگويند و در صورت دريافت عيدي تشکر کنند.
به چشم و همچشمي ميدان ندهيد
به کودکان بياموزيم که دادن عيدي از طرف بزرگترها جزو واجبات نيست و اگر بزرگتري عيدي ميدهد لطف ميکند. از طرفي، عيدي دادن نبايد جنبه رقابت به خود بگيرد.
عيديها را نگيريد
با کودکان صحبت کنيد تا با عيديشان، آنچه را که نياز دارند، تهيه کنند. امروزه علم اقتصاد «قلک پول» در منزل را قبول ندارد و پول بايد با سيستم اقتصادي و مالي کشور اتصال برقرار کند پس به کودکان بياموزيد تا پولهايشان را در بانک نگهداري کنند. شايد برخي کودکان از اينکه پولهايشان از آنان دور ميشود، ناراحت شوند و در برابر آن، مقاومت کنند؛ صبر و حوصله، همراه با روشن کردن مسئله، بهترين شيوه رفتار با اين کودکان است.
برايشان پسانداز کنيد
عيديهاي فرزندان را با نام خودشان در حساب قرضالحسنه پسانداز کنيد تا سودي هم به آن تعلق بگيرد. بهتر است قسمتي از عيديهاي فرزندتان را به حسابهاي مخصوص قرعهکشي اختصاص دهيد. هنگام افتتاح حساب، او را هم به بانک ببريد تا احساس خوبي داشته باشد و با بانک آشنا شود. اگر کودکان دوقلو داريد، براي هرکدام، حساب جداگانهاي افتتاح کنيد تا از همان آغاز کودکي، استقلال و انضباط اقتصادي را ياد بگيرند.
عيدي شان را خرج نکنيد
تا حد ممکن عيدي فرزندانتان را صرف هزينه خود يا امور خانواده نکنيد؛ چون اين عمل، تأثير بدي بر آنان دارد. هرگاه بهناچار از عيدي فرزندتان در کاري ضروري استفادهکرديد، بهتر است مبلغي را به آن اضافه کنيد و در موعد مقرر، به او تحويل دهيد.
به طور مساوي عيدي بدهيد
اگر در يک جلسه ميخواهيد به چند کودک عيدي دهيد، سعيکنيد به همگي بهيک ميزان عيدي هديه دهيد.
با احترام و نوازش عيدي بدهيد
در هنگام عيديدادن، بهتر است کودکان را ببوسيد و دستي بر سرشان بکشيد و با احترام، عيدي را تقديم آنان کنيد؛ چون تأثير بسيار مطلوبي بر روح و روانشان ميگذارد.
به آنها بگوييد اصل عيدي گرفتن مهم است
بهطور معمول کودکان در محافل خانوادگي، از عيديهاي خود صحبت ميکنند. در اين بين، شايد کودک شما عيدي کمتري دريافت کرده باشد و احتمال دارد از اين وضعيت، نگران و ناراحت شود. در اينصورت با او صحبت کنيد و به او بياموزيد که مبلغ عيدي، مهم نيست بلکه مهم، اصل دريافت عيدي است.
مبلغ عيدي کودکان را نپرسيد
هيچگاه از کودکان فاميل يا دوستان، نخواهيد مبلغ عيدي خود را به شما بگويند؛ چون احتمال دارد در چنين موقعي، کودک به دروغ متوسل شود.
شبهه تبعيض را رفع کنيد
اگر کودکتان مشاهده کرد افرادي در دادن عيدي نسبت به او تبعيض قائل شدند، با او همعقيده نشويد و سعيکنيد اين مسئله در خاطره و حافظه او باقينماند.
عيدي مشترک ندهيد
سعيکنيد عيدي دو يا چند کودک را با يک اسکناس هديه نکنيد چراکه اينکار براي آنان، مشکل و مشاجره ايجاد ميکند.
دير اقدام نکنيد
هيچگاه عيديدادن کودکان را به تأخير نيندازيد، چراکه اين وظيفه ماست که کودکان را هر چه زودتر و بيشتر شاد کنيم.