حوصله انجام پروژه دانشگاهیام را ندارم و استرسی شدم
خراسان/ از زماني که پروژه دانشگاهيام مشخص و قطعي شده، چهار ماه ميگذرد اما اصلا حوصله انجام دادنش را ندارم . فرصت زيادي تا پايانترم ندارم و خيلي استرسي شدم. هر روز به خودم ميگويم که از فردا شروع ميکنم ولي باز مسئلهاي پيش ميآيد و اين کار عقب ميافتد. راهنماييام کنيد لطفا.
پاسخ
دانشجوي گرامي، همه افراد براي انجام اموري که از نظرشان با اهميت تلقي ميشود، مقداري استرس را تجربه ميکنند. انجام پاياننامه باتوجه به اين که حاصل زحمات چندين ساله تحصيل است، براي بسياري از دانشجويان، استرسزاست. پر واضح است که مقداري استرس براي پيشبرد اهداف ضروري است ولي به نظر ميرسد که اين ميزان از استرس در شما بسيار بالاست و احتمالا يکي از دلايل به تعويق انداختن کارهايتان، ترس از مواجهه با اين پديده است. بنابراين پيشنهاد ميشود که ضمن داشتن خودآگاهي هيجاني بيشتر با به کار بردن راهبردهاي مقابله با استرس(راهبردهاي مسئله مدار و هيجاني) و فنون تنظيم هيجان با کمک يک متخصص روان درمانگر، استرس ها و هيجان هاي خود را مديريت کنيد.
کارتان را به بخشهاي کوچکتر تقسيم کنيد
يکي از دلايلي که باعث ميشود کارها را به زمان ديگري موکول کنيم، اين است که به صورت ناخودآگاه تصور ميکنيم کار براي ما بيش از اندازه حجيم است. پيشنهاد ميکنيم کار اصلي را به بخشهاي کوچکتر تقسيم و به صورت مجزا روي هر مرحله تمرکز کنيد.
کمالگرايي را کنار بگذاريد
افراد کمالگرا اغلب به دليل اينکه تمايل دارند همه امور محول شده را کامل و بدون عيب و نقص انجام دهند، اين ترس را در خود تقويت ميکنند که مبادا از پس کار برنيايند، مبادا اشتباه کنند و ... . بنابراين آگاه باشيد در صورتي که اين طرحواره در شما وجود داشته باشد، انجام امور محول شده برايتان بسيار مشکل ميشود و سعي ميکنيد با به تعويق انداختن کارها، با احساس غم، يأس و نااميدي حاصل از فعال شدن اين طرحواره مقابله کنيد. در نظر داشته باشيد که کار خوب، الزاما به معناي انجام کار بدون عيب و نقص نيست و ميتوانيد با نگاه واقع بينانه و رفع معيارهاي سخت گيرانه، با کمال گرايي تان مقابله کنيد.
اعتماد به نفس خود را بازيابي کنيد
اعتماد به نفس در باور به توانايي خود در خصوص انجام امور محوله خلاصه ميشود. تا زماني که اعتماد به نفس خود را تقويت نکنيد، هرگز زمان مناسب براي انجام کارهايتان فراهم نميشود. پيشنهاد ميشود، ضمن ارزيابي منصفانه از خودتان با به کاربردن راهکارهاي افزايش اعتماد به نفس(مثل پاداش دادن به خودتان در قبال موفقيت هاي هرچند کوچک، استفاده از جملات تاکيدي مثبت، خودآگاهي، استفاده از راهنماي متخصص و...) در راستاي بازيابي اعتماد به نفس تان قدم برداريد.
نويسنده : مصطفي نجمي | کارشناسارشد روانشناسي باليني