پیشنیازهای احساس خوشبختی در شرایط سخت زندگی
خراسان/ احساس خوشبختي در زندگيمشترک امري آموختني است، بايد خودمان شرايطي را فراهم کنيم که اين حس به ما دست دهد. آنچه بيشتر اوقات از زبان بعضي زن و شوهرها ميشنويم اين است که خوش به حال فلاني که خوشبخت شده، از شانس بد من است که بدبخت شدم و ... . در جواب اين افراد که تعدادشان هم کم نيست بايد گفت که خوشبختي امري آموختني است. بايد خودمان شرايطي را فراهم کنيم که اين حس به ما دست دهد. اين قانون نه تنها در زندگيمشترک که در روابط دوستانه با همکار، فاميل، آشنايان و ... هم وجود دارد و صدق ميکند. در ادامه، نکاتي در همين باره مطرح خواهد شد.
فرصت تجربه خوشبختي را از خودتان نگيريد
کسي که منفعل است و کاري انجام نميدهد، فرصت تجربه حس خوشبختي را از خود ميگيرد. در واقع ما هر رفتار و عملي که انجام ميدهيم، احساسمان بسته به آن ميتواند تغيير کند. وقتي رفتارهاي اشتباه انجام مي دهيم به دنبالش احساس ناکامي به سراغمان ميآيد و بر عکس وقتي رفتارهاي درست و هدفمند داريم، احساس موفقيت و شادکامي ميکنيم. رسيدن به هدف در مغز باعث ترشح مادۀ دوپامين که هورمون خوشبختي معروف شده، ميشود.
6 اصل خوشبختيزا
همانطور که گفته شده، قاعده موفقيت و خوشبختي براي تمام ارکان زندگي صدق ميکند، از ازدواج گرفته تا محيط کار و ... . تأمين شش اصل به طور کلي حس خوشبختي را در انسان بر ميانگيزد:
1- اعتماد به نفس
2- ارتباطات اجتماعي
3- استقلال
4- داشتن هدف در زندگي
5- شرکت در فعاليتهاي سازنده و..
6- تکامل فردي.
براي احساس خوشبختي در زندگيمشترک چه کنم؟
اولا بايد دانست که زندگي زناشويي قصه پريان نيست. ما در واقعيت زندگي ميکنيم و اگر بخواهيم غرق در افسانهها شويم و زندگي فعلي خود را با آنها مقايسه کنيم نتيجهاي جز ناکامي ندارد. پس بايد واقعبين باشيم و در وهله اول واقعيت زندگي خود را يک جا با تمام کاستيها و نکات مثبت با هم ببينيم. عادت ديدن فقط نداشتهها را بايد ترک کرد. اگر مواردي ما را ناراحت ميکند و دنبال تغيير هستيم بايد پذيرفت که تغيير را فقط در خودمان بايد ايجاد کنيم و با اين کار اصلا خود را کوچک نکردهايم. مضاف بر اين که تغيير ناگهاني نيست و بايد صبور بود. و اما براي احساس خوشبختي در زندگيمشترک بايد چه کنيم؟
1-بخشش داشته باشيم
سعي کنيم که جنبه بخشش را جزئي از زندگي زنوشوهري قرار دهيم و در صورت امکان، براي يکديگر وقتهاي دو نفره بگذاريم. داشتن وقتهاي دو نفره، يکي از اصليترين پيش نيازهاي احساس خوشبختي در زندگيمشترک است. زن و شوهر نزديکترين افراد به يکديگر هستند و بايد از بودن در کنار يکديگر آرامش بگيرند. وقتي زن يا شوهري عشق و محبت خود را به طرف مقابل ابراز نميکند و از کوچکترين کار براي ابراز علاقه (گفتن جمله دوستت دارم) خودداري ميکند، طبيعي است که آرامشي هم در زندگيمشترک به سراغشان نخواهد آمد.
2- شنونده حرفهاي هم باشيم
ما گاهي اوقات براي غريبهها خيلي شنونده بهتري هستيم تا براي همسرمان. زوجين بايد براي هم وقت بگذارند و شنونده هم باشند. حتي اگر شده روزي چند دقيقه با هم گفتوگو کنند. شنونده بودن به شرط انتقاد و مقايسه نکردن وبدون توهين و تمسخر، موثر است در غير اين صورت فقط مشاجره ايجاد ميکند. اين که يک نفر فقط حق را به خودش دهد و به قول معروف منم منم کند نتيجهاي در دراز مدت ندارد. سعي کنيد با آرامش و همدلي شنونده خوبي براي همسرتان باشيد تا به نتيجه دلخواه برسيد.
3- حواسمان به زبان بدنمان باشد
صحبت کردن با زبان بخش کوچکي از سيستم رساندن پيام ما به طرف مقابل است. ما بيشتر با زبان بدن، پيامهاي خودمان را به ديگري ميرسانيم. حالا اگر اين زبان منفي باشد، نميتوان انتظار يک رابطه خوب را بين زوجها داشت. استفاده نابه جا از حرکت دست، نگاه نکردن به چشم طرفمقابل در زمان ابراز علاقه و صحبت کردن و... از اشتباهات بعضي زن و شوهرها در استفاده از زبان بدن است.
4- نيازهاي همسر را بشناسيد
زوجين بايد نيازهاي يکديگر را بشناسند و براي رفع آن تلاش کنند. مطالعه کتب و مقالات مربوط به مباحث زناشويي که در همين صفحه خانواده و مشاوره بارها به صورت کارشناسي شده دربارهاش مطالبي چاپ شده، ميتواند موثر باشد. در ضمن، زن و شوهر بايد براي هم بسيار مهربان باشند. در آغوش گرفتن بسيار حس مثبتي به رابطه زن و شوهري تزريق ميکند.
5- از همسرتان حمايت کنيد
زوجهايي هستند که تمام رفتارهاي يکديگر را رد ميکنند و کارهايشان براي هم قابل تاييد نيست و اين تاييد نکردن را براي هم به طور علني ابراز ميکنند. به عبارت ديگر، طرف مقابل را تحقير ميکنند. طرز صحبت کردن همسر، لباس پوشيدن، کارهاي بسيار جدي و مهم همديگر را تحقير و کوچک ميکنند. چنين زوجهايي اعتماد به نفس کافي براي انجام هيچ کاري را ندارند و طبيعتا بالاخره از ادامه اين زندگي مشترک، خسته خواهند شد. اگر زن و شوهري همديگر را تاييد نکنند و تحقير جايگزين تاييد شود، نميتوان انتظار داشت که زندگي به شکوفايي برسد.
6- آراسته بودن را جدي بگيريد
زوجين براي آراستگي و دلخواه ديگري شدن وقت بگذارند و تلاش لازم را داشته باشند. همچنين هر کدام به نوبه خود براي حريم خصوصي ديگري احترام قائل شود.
نکته پاياني
اگر دقت کرده باشيد، مشخص بود که تمام موارد مطرح شده، شايد موقع خواندن خيلي ساده و سطحي به نظر ميرسيد اما بدون اقدام و تلاش براي انجامشان، هيچ نتيجهاي نخواهند داشت. پس تلاش و عمل درست منجر به ايجاد احساس خوشبختي در زندگي ميشود.
نويسنده : فريبا البرز| کارشناسارشد مشاورهخانواده