تغییر دادن همسر بعد از ازدواج امکانپذیر است؟
تابناک با تو/ بسياري از افراد هنگام انتخاب همسر نقاط منفي و اختلاف نظرهاي بارزي را در اخلاق و رفتار طرفمقابل ميبينند، اما به دليل حس و علاقهاي که به او پيدا کردهاند يا شرايط خوبي که طرفمقابل دارد و ...، اين اختلافات را ناديده ميگيرند. وقتي ازدواج صورت ميگيرد و در ادامه رابطه اين اختلافنظرها ديده ميشوند...
بعضي زنوشوهرها تلاش ميکنند تا يکسري از ويژگيهاي شخصيتي همسرشان را به مرور تغيير دهند کاري که بايد و نبايدهاي زيادي دارد.
بسياري از افراد هنگام انتخاب همسر نقاط منفي و اختلاف نظرهاي بارزي را در اخلاق و رفتار طرفمقابل ميبينند، اما به دليل حس و علاقهاي که به او پيدا کردهاند يا شرايط خوبي که طرفمقابل دارد و ...، اين اختلافات را ناديده ميگيرند. وقتي ازدواج صورت ميگيرد و در ادامه رابطه اين اختلافنظرها ديده ميشوند، همسر از ديدن آنها ناراحت ميشود و شروع به تلاش براي تغيير دادن طرفمقابل ميکند و معمولا ناکام ميشود. اولين و اصليترين دليل ناکامي اين است که باورش شده ميتواند به راحتي همسرش را تغيير دهد و همه چيز دست اوست! گويي با ازدواج کارخانه آدمسازي را روشن و شروع به فعاليت روي اين پروژه ميکنند. حداقل در فرهنگ ما به ويژه در گذشته، اين مسئله خيلي پررنگ است. دختر کم سن را براي مرد بزرگ سال در نظر ميگرفتند که طبق نظر خودش تربيتش کند. امروزه هم بعضي زن و شوهرها با خشم و خشونت زياد سعي در تغيير ديگري دارند. گاهي زن از راه قهر يا درخواست مهريه ميخواهد شوهر خود را تغيير دهد و مرد هم از راههاي ديگر. آيا به راستي اين کارها در دراز مدت جواب ميدهد؟ آيا اصلا تغيير همسر ممکن است؟ در ادامه به اين مسئله ميپردازيم.
تحمل تفاوتها سخت است، اما ...
قبل از هر کاري لازم است يادآوري شود که حتما موقع ازدواج، تناسبها و تشابههاي لازم را در نظر بگيريد. هر قدر تناسبها بيشتر باشد، اختلاف نظرها در زندگي مشترک با يکديگر کمتر خواهد شد. در ادامه بايد گفت در شرايط ايدهآل هر کسي دوست دارد همسرش کاملا منطبق با فکرها و خواستههاي خودش باشد. اما آيا واقعا اين قضيه ممکن است؟ مسلما خير! تمام ما انسانها با يکديگر متفاوت هستيم و اصلا قرار نيست همسرمان مانند ما در تمام ابعاد فکر کند و تصميم بگيرد و اجرا کند؛ بنابراين سعي کنيد تا حد امکان او را با تفاوتهايي که با شما دارد، بپذيريد. بله، تحملش سخت است، اما بايد واقعبين باشيد.
همسرتان را وادار نکنيد که همه چيز را مانند شما ببيند
براي واقعبين شدن در وهله اول از حيطه روياها و تخيلات بيرون بياييد و در واقعيت موجود زندگي کنيد. فراموش نکنيد هر قدر شکاف و فاصله بين دنياي آرماني و دنياي واقعي بيشتر باشد، شما رنجش بيشتري را در خود تجربه ميکنيد. به جاي آنکه سعي کنيد همسرتان را وادار کنيد همه چيز را مانند شما ببيند و مانند شما عمل کند، ميتوانيد اين متفاوت بودن نگرشها، البته اگر در مسائل کوچک باشد را با هم ترکيب کنيد تا به ديد دقيقتر و جامعتري برسيد. قابل درک است که برخي رفتارهاي شخصي باعث فروپاشي بنيان خانواده ميشود و درخواست شما براي تغيير ميتواند منطقي باشد، رفتارهايي از قبيل اعتياد، منفيبافي و بدبيني، تغيير مداوم شغل، خيانتهاي مکرر و. حالا سوال اين است که در اين مواقع چه بايد کرد؟
اجبار براي تغيير ثمربخش نيست
تغيير اجباري نميتواند در درازمدت، پايدار باشد. هرچند در کوتاهمدت هم پردردسر خواهد بود. طرفمقابل بايد خودش بخواهد که تغيير کند. مسلما راههايي وجود دارد که با استفاده از آنها بتوانيد روي او اثر بگذاريد و تشويقش کنيد که رفتارش را تغيير دهد. در بعضي مواقع براي تغيير رفتار همسرمان، به تکرار بيش از حد متوسل ميشويم يعني سوزن ما گير ميکند و مرتب رفتار فرد را به رويش ميآوريم و از او ميخواهيم آن را تغيير دهد. وقتي مسئلهاي بيش از حد تکرار شود، جايگاه واهميت خود را از دست ميدهد و به مسئلهاي پيش پاافتاده تبديل ميشود، ضمن اين که ما با راه رفتن روي اعصاب طرف مقابل، امکان موفقيت را از دست ميدهيم.
تغيير صددرصدي را فراموش کنيد
فراموش نکنيد که قرار نيست از صفر تا صد او را تغيير دهيد، فقط قرار است روي يک رفتار که به شدت خانواده خرابکن است، مانور بدهيد. در ادامه، ميتوانيد دليل تمايل نداشتن همسر به تغيير را هم تشخيص دهيد، مثلا اگر شبها دير به خانه ميآيد، علت اين رفتار را ريشه يابي کنيد.
خودتان الگو شويد
الگوي رفتاري شويد که ميخواهيد در همسرتان ببينيد. در ضمن، نصيحت کردن، تکراريترين و غير موثرترين رفتار براي تغيير ديگري است. پس در عمل با رفتارهاي درست و موثر الگوي مناسبي شويد که اين پيام را منتقل ميکند: «ببين من ميتوانم، پس تو هم ميتواني.»
گروکشي ممنوع
براي گفتگو در اين باره با همسر حتما اصول لازم را اجرا کنيد. در نظر گرفتن زمان و مکان مناسب براي گفتوگوي گرم و صميمانه، جبهه نگرفتن و از موضوع اصلي دور نشدن، مهم است. مطمئنا جملههايي مانند «اگر من را دوست داري، پس ...» يا «با اين کارت نشان دادي که مرا دوست نداري»، به گوش شما هم آشناست.
در اين شيوه، همسران سعي ميکنند با گروکشي و به غليان در آوردن ديگ احساسات يکديگر روي هم تأثير بگذارند. ممکن است اين روش براي مدت کوتاهي جواب دهد، اما موارد ضمني ناراحتکنندهاي را به دنبال دارد: اگر يک بار ديگر آن رفتار تکرار شود، آيا به اين معناست که همسرتان دوستتان ندارد؟ آيا همسرتان با طيب خاطر رفتارش را تغيير ميدهد يا فشاري ناخوشايند را روي خود احساس ميکند؟ آيا دور از انصاف نيست که عشق زيباي همسري را منوط به مواردي اين چنين و گاه پيش پا افتاده کنيم؟ اين تغيير رفتار چقدر دوام خواهد داشت؟ پاسخ اين پرسشها را به عهده خودتان ميگذاريم. در صورت نياز، حتما ميتوانيد از يک مشاور متعهد و متخصص کمک بگيريد.