5 ویژگی دخترهای شاد و موفق
خراسان/ به بهانه روز دختر به آنها توصيههايي بر اساس مطالعات روانشناختي براي افزايش ميزان رضايت از زندگي و احساس شادماني داريم
مطالعات جديد نشان ميدهد طي سالهاي اخير ميزان شادي و رضايت از زندگي در زنان در کشورهاي مختلف کمي کاهش يافته است. با توجه به اين مسئله، مناسبت روز دختر را بهانه خوبي ديديم تا به موضوع شادي در دختران بپردازيم و ببينيم عوامل موثر در شادي، شامل چه مواردي ميشود و چطور ميتوانيم دختران شادتري باشيم؟
1- داشتن هدف در زندگي
مطالعات مشخص کرده است داشتن هدف در زندگي هم تاثير مثبتي بر احساس شادماني دارد و هم ميتواند رضايتمندي در زندگي را افزايش دهد. البته که عجيب هم نيست چراکه وقتي هدف مشخصي در زندگي داريم، انگيزه بالاتري براي تلاش داشته و البته با دشواريها هم راحتتر ميتوانيم کنار بياييم.
نکته مهم | هر چند داشتن هدف تاثير مثبتي بر احساس شادماني و بهزيستي رواني ما دارد اما توجه داشته باشيد اگر در حوزه هدفگذاري تنها يکي دو بُعد از ابعاد مختلف زندگي را در نظر داشته باشيم، به احتمال زياد شادماني ما افزايش نخواهد يافت. به همين دليل هم دختراني که تمام تمرکزشان را صرفا بر درس خواندن يا ازدواج ميگذارند، در طولاني مدت به احتمال زياد احساس شادمانيشان کاهش مييابد. براي پيشگيري از اين مسئله در هدفگذاري، به ابعاد مختلف زندگي مانند رشد فردي، روابط خانوادگي و اجتماعي، کار و کسب درآمد و سلامت جسمي خود توجه داشته باشيد.
2- افزايش عزتنفس
داشتن احساس مثبت به خود و توانمنديهاي شخصي، يکي ديگر از موضوعاتي است که با احساس شادماني در زندگي ارتباط دارد. متاسفانه بسياري از دختران در جامعه ما از کودکي به واسطه بازخورد اطرافيان، در اين زمينه دچار مشکل هستند. آنها خودشان را دست کم ميگيرند، براي نيازها، خواستهها و اهداف خود ارزش کمتري قائل ميشوند و تصور ميکنند هر چه توجه و انرژي کمتري را صرف خود کنند، بهتر است.
نکته مهم | بخشي از باور نداشتن دختران به توانمنديهايشان ناشي از اطلاعات نادرستي است که به آنها ارائه ميشود. اين اطلاعات نادرست به نوعي به دختران اين تفکر را القا ميکند که آنها به قدر پسران بااستعداد نيستند يا در زمان تصميمگيري توان استدلال ندارند و ... . يکي از بهترين راههاي مقابله با اين مسئله کسب اطلاعات درست و معتبر در حوزه تفاوت بين دو جنس و توانمنديهاي دختران است.
3- داشتن دوستانصميمي
مطالعات نشان ميدهد داشتن دوستان صميمي ميتواند احساس شادماني در دختران را به صورت محسوسي افزايش دهد. دريافت حمايت عاطفي، داشتن اوقات خوش و انجام فعاليتهاي لذتبخش همراه با دوستان از مواردي است که به نظر ميرسد ميتواند احساس شادماني را در افراد تقويت کند.
نکته مهم | درست است که روابط دوستانه ما ميتواند بر احساس شادماني تاثير مثبت بگذارد اما يک نکته را فراموش نکنيد. اگر دوستي داريد که عادت به انتقاد از شما دارد، در طولانيمدت ممکن است اين فرد نه تنها احساس شادماني را در شما افزايش ندهد که به واسطه اين انتقادها، تاثير منفي بر عزت نفس شما بگذارد و به اين ترتيب احساس شادي را در شما کاهش دهد. پس به کيفيت روابط خود با دوستان و نوع منش آنها هم توجه داشته باشيد.
4- بهرهبردن بيشتر از هوشهيجاني
يکي از عوامل ديگري که مطالعات،نقش آن بر احساس شادماني دختران را تاييد کرده است، هوش هيجاني است. به صورت خيلي خلاصه ميتوان هوش هيجاني را توانايي شناخت و کنترل احساسات خود و ديگران دانست. مطالعات نشان ميدهد هر چه فردي در هوش هيجاني توانمندتر باشد، احساس شادماني بيشتري هم در زندگي ميکند. شايد اين موضوع به واسطه توانمندي افراد در شناخت و مديريت احساسات ناخوشايند خود باشد. اگر فرد به درستي بتواند تشخيص دهد چه زماني عصباني، غمگين يا درگير احساس گناه است، ميتواند با راهکارهايي از شدت اين احساسات ناخوشايند بکاهد.
نکته مهم | تغيير در توانمندي ما در زمينه هوش هيجاني موضوعي نيست که يکشبه حاصل شود. پس اگر تصور ميکنيد با احساسات خود بيگانهايد يا وقتي که درگير احساسي ناخوشايند هستيد، نميتوانيد خود را مديريت کنيد، بدانيد که براي تغيير نياز به تلاش داريد. ممکن است چند ماه طول بکشد تا آرام آرام با پيشرفت در اين مسير، تغيير شما به چشم بيايد. پس نااميد نشويد و با کمک کتابهاي تخصصي و معتبر در اين زمينه يا متخصصان آموزشديده به تلاش خود ادامه دهيد.
5- دستبرداشتن از کمالگرايي منفي
اگر کسي به شما بگويد کمالگرايي ميتواند احساس شادماني را کاهش دهد، چه خواهيد گفت؟ اگر به نظرتان اين گزاره درست است، پس با ما همراه باشيد چرا که ميخواهيم نکته مهم و مفغولي را در اين زمينه با شما در ميان بگذاريم.
کمالگرايي هميشه باعث کاهش احساس شادماني نيست بلکه در موقعيتهايي ميتواند حتي احساس شادماني را افزايش دهد. کمالگرايي مثبت يا سازنده زماني است که فرد در موقعيتهاي مختلف تلاشهاي کمالگرايانه خود را پيگيري ميکند ولي همزمان نگراني زيادي درباره نتيجه کار ندارد. مطالعات نشان ميدهداين سبک کمالگرايي باعث کاهش احساس شادي نميشود اما کمالگرايي منفي يا مخرب زماني است که فرد همزمان با تلاشهاي کمالگرايانه، نگرانيهاي زيادي هم در خصوص کيفيت کار دارد. وقتي تلاشها با اين نگرانيها همراه ميشوند، آن وقت شکل مخرب به خود مي گيرند و نه فقط احساس شادماني را کاهش ميدهند بلکه عوارضي جدي بر سلامت روان فرد ميتوانند به جا بگذارند.
نکته مهم | اگر فرد کمالگرايي هستيد و همزمان نگراني زيادي درباره کيفيت کارها داريد، توجه داشته باشيد که فشار به خودتان براي اين که «نبايد» نگران باشيد هيچ فايدهاي ندارد. در واقع با تکرار ذهني اين که «من نبايد نگران باشم» نه تنها قدم مثبتي بر نداشتهايد که به احتمال زياد نگرانيتان هم افزايش خواهد يافت. در عوض اين روش سعي کنيد نگراني خود را بپذيريد و با تمرينهاي مکرر ذهني به خودتان يادآوري کنيد که اين نگراني ميتواند بيايد و برود. البته پذيرش چنين موضوعي هميشه کار آساني نيست و شايد بهتر باشد از متخصصان آموزشديده براي مديريت اين مسئله کمک بگيريد.
نويسنده : نرگس عزيزي| کارشناسارشد مشاوره