باید و نبایدهای نگهداری خرگوش در خانه

نمناک/ نگهداري کردن از خرگوش در منزل کار راحتي نيست و حتما بايد شرايط نگهداري آن را داشته باشيد، همچنين بايد از اصول و روش هاي نگهداري خرگوش در منزل به خوبي مطلع باشيد.
روش نگهداري خرگوش در منزل
يک خرگوش در منزل مي تواند به يک دوست خوب براي شما تبديل شود. حيواناتي مثل خرگوش خيلي بيشتر از سگ و يا گربه نياز به مراقبت دارند. خرگوش ها معمولا بين 8 تا 12 سال زندگي مي کنند ، در نتيجه صاحبان آن ها بايد با صبر و حوصله و تعهد کامل در کنار آن ها باشند و از آن ها مراقبت کنند. در اين قسمت از نمناک قوانيني را در مورد چگونگي مراقبت از خرگوش در منزل براي شما بيان مي کنيم هرچند علاوه بر دانستن اين اصول بايستي احکام آن را نيز بدانيد.
بخش اول :خريد لوازم براي نگهداري خرگوش
1. قفسي بخريد که خرگوش بتواند آزادانه در آن حرکت کند. درست است که خرگوش را چندين بار از قفس بيرون مي آوريد تا راه برود اما بايد قفسي را براي او انتخاب کنيد که در آن نيز آزاد باشد. قفس براي خوابيدن شب هاي خرگوش است اما نبايد به گونه اي باشد که ناامني در آن بر او غلبه کند.
2. يک تشک مناسب را زير قفس قرار دهيد :تشک براي خرگوش هاي مختلفي کمي تفاوت دارد اما در کل تشک شما بايد حس نرمي و آرامش را به خرگوش بدهد زيرا جايش براي خواب هرگز نبايد سفت و يا چوبي باشد.
3. از يک جعبه کوچک تر براي خرگوش استفاده کنيد :براي اين جعبه ها نمي توان يک قانون کلي و خاصي را پيشنهاد کرد و هر خرگوشي در يک جعبه احساس راحتي مي کند. براي اطمينان بيشتر مي توانيد چند جعبه در سايزهاي متفاوت با رنگ ها و بافت مختلف بخريد و سليقه خرگوش خود را بفهميد. اين جعبه هرگز نبايد از سفال يا خاک رس ساخته شده باشد زيرا در تنفس خرگوش مشکل ايجاد مي کند.
4. يک کاسه سراميکي بزرگ براي غذاي خرگوش خريداري کنيد :خرگوش شما بايد ظرف غذاي مخصوص به خود را داشته باشد. اين ظرف بايد سنگين باشد که سراميک گزينه خوبي است زيرا خرگوش نمي تواند به راحتي آن را تکان بدهد و همچنين بايد به اندازه اي بزرگ باشد که غذا به اندازه کافي درون آن جا بگيرد.
5. يک بطري آب مخصوص نيز براي او خريداري کنيد :اين بطري آب بايد به قفس خرگوش وصل باشد و اگر ديديد که اين بطري خرگوشتان را کلافه کرده ، آن را از قفس جدا کنيد و از يک کاسه سراميکي ديگر براي آب خوردن استفاده کنيد.
6. براي غذا به اندازه کافي به او علف خشک يا همان يونجه بدهيد :غذاي مورد علاقه و مناسب با بدن خرگوش ها يونجه است و هضم آن براي بدنشان راحت است. يونجه سبز تازه بهترين نوع يونجه اي است که بايد به خرگوش خود بدهيد. فيبرهاي کافي از طريق اين علف به بدن او مي رسد و اگر خرگوش شما بسيار کوچک است، بهتر است که يونجه ها را در يک ظرف برايش خرد کنيد تا راحت تر ان ها را مصرف کند و حتي مي توانيد چند تکه از سيب و يا گيلاس را نيز در کاسه او بريزيد.
7. حبوبات ، سبزيجات و ميوه ها را به عنوان مکمل به خرگوش خود بدهيد :سبزيجاتي مثل بروکلي ، هويج، چغندر، کاهو و ديگر سبزيجات سبز براي خرگوش بسيار مناسب هستند.
- اگر خرگوش شما مبتلا به اضافه وزن است ، اجازه ندهيد که از حبوبات به مقدار زياد استفاده کند.
- اگر در مورد سبزيجات مصرفي مناسب براي خرگوش شک داريد ، با دامپزشکش مشورت کنيد.
- از استفاده مکمل هاي ويتاميني براي خرگوش خودداري کنيد :يک خرگوش سالم هيچ نيازي به اين نوع مکمل ها ندارد.
- هويج بيش از حد زياد براي خرگوش مضر است پس بهتر است که هويج را براي او خرد کنيد.
8. براي خرگوش خود اسباب فبازي بخريد :اين حيوان نيز مانند ديگر حيوانات خانگي بايد به نوعي سر خود را گرم کند مثلا مي توانيد برايش يک تونل اسباب بازي بخريد تا درون آن برود. درختان سيب اسباب بازي مورد علاقه خرگوش ها هستند.
- مراقب باشيد که اين درختان و يا ديگر اسباب بازي ها سمي نباشد :بايد اسباب بازي هاي مختلف را براي خرگوش خود امتحان کنيد تا سليقه او را بفهميد.
بخش دوم:انتخاب خرگوش
1. مطمئن شويد که زمان و انرژي کافي براي مراقبت از يک خرگوش را داريد :خرگوش ها حيواناتي نيستند که بتوان با مراقبت کم آن ها را نگه داشت. آن ها نياز به زمان ، پول و مراقبت به اندازه سگ ها و گربه ها دارند و همچنين بايد غذاي با کيفيت ، آب کافي، اسباب بازي و جاي مناسب را براي او فراهم کنيد. حداقل بايد سه ساعت در طول روز براي خرگوش خود وقت بگذاريد و اجازه دهيد که بيرون از قفس باشد. خرگوش ها اگر به اندازه کافي با انسان ها و صاحبانشان تعامل نداشته باشند ، دچار افسردگي مي شوند.
- اگر خواستيد که يک خرگوش ديگر را هم اضافه کنيد، بايد جايي جداگانه برايش در نظر بگيريد :خرگوش ها به ورود يک تازه وارد بسيار حساس هستند ، مگر اين که بعد از گذشت مدتي با او احساس صميميت کنند.
2. تصميمي بگيريد که چه نوع خرگوشي مي خواهيد :عوامل مختلفي مي تواند در انتخاب يک خرگوش دخيل باشد. مي توانيد به شجره نامه آن ها نگاهي بياندازيد. سايز و رنگ اين خرگوش ها با يکديگر متفاوت هستند و همچنين در مورد نر و ماده بودن آن نيز بايد تصميم بگيريد. سن تقريبي او را نيز هميشه در نظر داشته باشد تا يک خرگوش ايده آل انتخاب کنيد.
3. حتما از مکان هاي امن و معتبر براي خريد خرگوش اقدام کنيد :معمولا مغازه هاي حيوان فروشي مکان معتبري هستند. سعي کنيد که اين حيوانات را از اشخاص نخريد.
4. حتما به برخورد خرگوش با اعضاي خانواده دقت کنيد :اگر مي خواهيد که يک خرگوش را با بچه هايش خريداري کنيد ، حتما بايد يک روتين مراقبتي خاصي را در نظر داشته باشيد. حتما از صاحب آن ها در مورد روحيه ، خلق و خو و علايق مادر و فرزندانش سوال کنيد.
5. خرگوش هايي را انتخاب کنيد که راحت تر با محيط ارتباط برقرار مي کنند :بعضي از خرگوش ها هستند که حتي از مادرانشان مي ترسند و يا بيش از حد به او وابسته هستند. در چنين مواقعي بايد مراقب باشيد و چنين خرگوش هايي را خريداري نکنيد زيرا در ارتباط برقرار کردن با آن ها دچار مشکل مي شويد.
- خرگوش هايي با ظاهر مورد علاقه شما ، تميز با چشمان روشن انتخاب کنيد.
- به گوش هاي تميز و بدون بوي خرگوش ها دقت کنيد.
- مراقب باشيد که بيماري روي پوست او وجود نداشته باشد.
- خرگوش هاي پر حرکت و فعال و باهيجان را انتخاب کنيد.
- مراقب نشانه هاي بيماري مثل عطسه ، ترشحات بيني، ريزش مو يا مشکلات دنداني در خرگوش باشيد.
بخش سوم :ارتباط برقرار کردن با خرگوش
1. بعد از آوردن خرگوش به خانه به دقت به او نگاه کنيد :نگاه کنيد که خرگوش شما با اولين ورود به منزل کجا مي رود. چگونه با انسان هاي ديگر ارتباط برقرار مي کند و به اسباب بازي ها چه واکنشي نشان مي دهد. به اتاقي که درون آن قرار مي گيرد ، چه واکنشي دارد.
- اگر در وهله اول به يک گوشه اتاق رفت ، همان جا غذايش را خورد و خوابيد نگران نباشيد. او را آشفته نکنيد و اجازه دهيد که خودش را با محيط جديد وفق بدهد و در روزهاي اول او را در قفس نگه داريد و هر روز زماني را اختصاص دهيد و کنار او بنشينيد و با صداي آرام و کلمات شمرده و مهربانانه با او صحبت کنيد.
2. اجازه دهيد که مدتي را بيرون از قفس به کشف و شهود بپردازد :در اين زمان تمام درهاي خانه را ببنديد. او را به زور از قفس بيرون نکشيد و در قفس را باز بگذاريد و اجازه دهيد که خودش بيرون بيايد. خودتان نيز در مرکز خانه بنشيند و شروع به خواندن کتاب ، گوش دادن به يک موسيقي آرام و يا نوشتن کنيد و براي کنجکاو کردن او مي توانيد کمي سبزيجات در نزديکي خود داشته باشيد.
3. اجازه دهيد که خرگوش با شما تعامل داشته باشيد :او را مجبور نکنيد که دور و بر شما باشد. به آرامي با او صحبت کنيد تا از شما نترسد و خودش کم کم به سمتتان بيايد.
4. بيش از حد اصرار نکنيد :اگر هويج يا هر سبزيجاتي نزديک شما بود و خرگوش از آمدن به سمت ان اجتناب مي کرد ، خوراکي را همان جا بگذاريد و خودتان آن جا را ترک کنيد و به اتاق برويد. زماني که همان تکه را خورد، به او يک خوراکي ديگر را پيشنهاد دهيد. اگر ديديد که براي خوردن به سمت شما آمد، يعني ديگر با شما ارتباط برقرار کرده است. در غير اين صورت او را مجبور نکنيد و به آرامي با او صحبت کنيد. سپس خوراکي را روي زميين گذاشته و برويد.
5. بعداز تمام شدن پروسه غذا خوردن ، او را نوازش کنيد :اين نوازش کردن را در کمال آرامش و آهستگي از سر او آغاز کنيد و سپس کمي از اين کار دست بکشيد و دوباره انجام دهيد. اگر دست شما را گاز گرفت ، داد بزنيد که اين کار شما باعث مي شود تا بفهمد شما دردتان گرفته و او مقصر اين صدمه به شما مي باشد.
بخش چهارم :مراقبت از سلامت و امنيت خرگوش
1. حتما يک دامپزشک خوب براي خرگوش خود انتخاب کنيد تا مشکلاتش را با او در ميان بگذاريد :در وهله اول که خرگوش را خريديد ، سريعا او را به دامپزشک معرفي کنيد. او را به چکاپ هاي منظم ببريد تا از مشکلات بعدي اش جلوگيري کنيد.
2. خرگوش را به درستي دست بگيريد :به همه اعضاي خانواده طرز صحيح دست گرفتن خرگوش را آموزش دهيد. يک دست خود را زير پاي خرگوش و دست ديگر در پشت گوش هاي خرگوش قرار دهيد و به آرامي او را بلند کنيد. اگر خرگوش شما ترسو است ، بيش از حد در برابر او مقاومت نکنيد و اجازه دهيد که کم کم بر ترسش غلبه کند که اگر او را مجبور به شجاعت کنيد ، ممکن است که به خودش آسيبي وارد کند.
3. تمام احتمالات آسيب ديدگي را به صفر برسانيد :خرگوش ها مي توانند سيم ها را بجوند و پس هيچ سيم و کابلي را روي زمين قرار ندهيد يا اين که آن ها را با کابل هاي پلاستيکي پوشش دهيد.
4. خرگوش را بيش از حد در آغوش نگيريد :آن ها به بغل کردن زياد علاقه ندارند و گاهي از اين کار مي ترسند.
5. به کودکان آموزش دهيد که چگونه با خرگوش تعامل داشته باشند :به آن ها يادآوري کنيد که هرگز خرگوش را اذيت نکنند ، با او ور نروند ، او را نترسانند ، در قفس را باز نکنند ، هر چيزي را به خورد او ندهند و زياد از حد او را بقل نگيرند. اگر کودک پنج سال به پايين در منزل داريد ، هرگز خرگوش را به عنوان يک حيوان خانگي خريداري نکنيد زيرا سر و صدا و گريه بچه ها باعث ترس خرگوش مي شود و مراقبت از يک بچه کوچک و يک خرگوش در کنار هم اصلا کار راحتي نيست.